5 tips til at vælge en klapvogn til din baby

Det kan være svært at vælge den helt rigtige klapvogn, som kan opfylde alle dine ønsker og behov. Vi giver dig nogle tips.
5 tips til at vælge en klapvogn til din baby

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

At vælge en klapvogn til dit barn vil være på listen over de mest nyttige ting blandt forberedelserne, når det gælder om at tage sig af barnets opvækst og sikkerhed. En god klapvogn giver dig mulighed for at være sammen med dit barn, mens du tager dig af dagligdagens opgaver.

Desuden vil den også give jer begge mulighed for at nyde udendørslivet sikkert og komfortabelt.

Af disse grunde kan du ikke overlade valget til tilfældighederne. Her er nogle overvejelser, som du kan tage hensyn til alt efter dine behov og muligheder. Tanken er, at den skal være justerbar og alsidig, så den tilpasser sig alle situationer og behov.

Det e rvigtigt at vælge en god klapvogn

Når der kommer en baby ind i hjemmet, bliver pladsen ofte reduceret af alt det tilbehør, der anskaffes til pasning af barnet. Derfor skal du vælge en god klapvogn, der er anvendelig og holder i lang tid.

Den skal derfor være nem at opbevare, let, nem at håndtere og praktisk at folde ud. Frem for alt skal den også være nem at folde sammen. Husk på, at du skal kunne udføre alle disse handlinger med dit barn og en blepose i hånden.

At finde en sådan klapvogn med de funktioner, der giver den komfort og sikkerhed, du håber på, kræver omhu og research. Dette vil sikre, at den er af god kvalitet, og at den opfylder alle dine krav. Det sidste, du ønsker at gøre, er trods alt at spilde din tid og dine penge.

Du er måske interesseret i: Alt om at opstarte på rigtig mad til babyer

Tips til at vælge en klapvogn til din baby

Design af klapvogne bliver mere og mere varierede. Producenterne har innoveret for at tilpasse sig forskellige babyer i forskellige aldre og på forskellige udviklingstrin. Hvis det er det, du er på udkig efter, skal du vælge en, der passer til det, du ønsker og har råd til, uden at forsømme kvaliteten, og være opmærksom på følgende tips.

Baby sover i autostol

1. Definér dit budget

Det er vigtigt at være klar over, hvor mange penge du kan sætte til side til din klapvogn, da der findes meget enkle klapvogne eller klapvogne, der tilpasser sig hvert stadie. Generelt er de førstnævnte mere budgetvenlige og egner sig til de børn, der allerede kan sidde i længere tid.

De sidstnævnte er normalt større, da de leveres med andet tilbehør, der gør det muligt at tilpasse dem under væksten, fra de første dage efter fødslen. Dette kan garantere forældrene en enkelt investering, som vil resultere i fordele og holdbarhed.

2. Prioritér dine og barnets behov, når du vil vælge en klapvogn

Dine behov vil sandsynligvis hjælpe dig med at definere klapvognens størrelse eller visse funktioner. For en nyfødt baby skal bunden forblive vandret. Når den købes separat eller kan tages ud, skal den tilpasses klapvognens ramme. Hvis dette ikke er tilfældet, skal ryglænet være stift og kunne lægges helt ned, mindst 150 grader eller mere.

Fra 6 måneders alderen, eller når dit barn kan holde sit hoved, skal ryglænet kunne justeres i forskellige grader eller forskellige positioner. Til børn under et år anbefales vendbare sæder, dvs. at barnet skal kunne se mod forældrene.

3. Egenskaber baseret på anvendelse

Vurdér intensiteten og rytmen af de daglige aktiviteter, som barnet vil bruge klapvognen til. Hvis du træner, har en rutine med gåture eller tager til bestemte steder med græs, fugtighed eller uregelmæssigt terræn, skal du være sikker på, at klapvognen opfylder disse krav.

På landet vil robuste, store hjul gøre sig godt. Men når du bor i byen og i en lejlighed, er elevator eller trapper en faktor, du skal have i tankerne. Det samme gælder, hvis du skal tage bussen eller andre offentlige transportmidler i din hverdag.

Ligeledes bør du overveje bagagerummet i din bil, når du køber en klapvogn, for når det er tid til at køre, kan man nemt glemme ting, hvis der ikke er plads, bortset fra klapvognen.

4. De materialer, der bliver brugt til at fremstille klapvognen

Letvægts- og vandtætte materialer er afgørende, når du vil vælge en klapvogn. De kan veje mellem 5 til 10 kilo, hvor du skal lægge dit barns vægt oveni. Det virker ikke som meget, men i det lange løb og med ekstra last kan det være svært at bære så stor vægt. Under alle omstændigheder skal håndteringen altid være behagelig, let og sikker.

Hyppig regn, sol eller vejrvariationer vil hjælpe dig med at bestemme antallet og typen af tilbehør til klapvognen, men også dens materialer. I øvrigt er styrets højde normalt standard, selv om meget høje forældre måske har brug for et justerbart system.

5. Sikkerhedssystemet

Sørg for, at sædet ikke har materialer eller seler, som barnets fingre kan vikle sig ind i. Og at bremsesystemet eller hjullåsningssystemet fungerer. Vent ikke med at kontrollere det på en ujævn vej eller en rulletrappe.

Andre funktioner, som du skal være opmærksom på, er stropperne eller selerne. Alle nye modeller, der opfylder de højeste sikkerhedsstandarder, har en 5-punktssele. Barnet skal være forsvarligt spændt fast for at forhindre, at han eller hun glider i sædet eller bevæger sig så meget, at der er risiko for kvælning.

Selv om sikkerhedsselen giver dig mulighed for at slappe af, er det meget farligt ikke at holde øje med barnet. Kig efter en klapvogn, hvis vandtætte regnslag har et vindue, der gør det muligt at se ind.

Fordelene ved at vælge en klapvogn

Overgangen fra en flad/tilbagelænet stilling til en siddende stilling bør ske på det rigtige tidspunkt, uanset hvad producentens anbefalinger angiver. Når dit barn sidder op og kan holde sit lille hoved, ved du, at han eller hun er klar. Når børn kan sidde sikkert og behageligt, kan de begynde eventyret med at opdage verden, mens de kører rundt.

Du deler mere tid med din baby

Du er sammen med din baby, mens du går lange ture for at tænke, få frisk luft, gå i en park eller shoppe. Dit barn bliver distraheret, lærer verden omkring sig at kende, kan hvile sig og falder måske endda i søvn på grund af vibrationerne. Klapvognen giver dig mulighed for at tilbringe kvalitetstid sammen med dit barn.

Du skal ikke bære på noget

En anden fordel er, at barnets vægt hviler på klapvognen og ikke på dine arme eller ryg, som det er tilfældet med bæreseler. Selv om disse bæreseler gør det muligt for mor og barn at være sammen og endda at amme, hvis det er nødvendigt, kræver de en relativ styrke og modstand fra bæreselen.

Kvinde bærer sin nyfødte

Barnevogne er multifunktionelle

Hvis du vælger rigtigt, kan din barnevogn bruges til at sove, spise eller til at slentre rundt på landet eller i byen og nyde udsigten og den friske luft. Der findes endda klapvogne med en relativ stor kapacitet til at transportere dagligvarer eller andre ting. Alt er løst med en enkelt enhed.

Hvis du har stor opppakning, kan det være uhensigtsmæssigt at bruge styret. Når du tager barnet ud af sædet, vil klapvognen sandsynligvis vælte, og det hele vil falde ned.

Prøv at vælge en klapvogn med opbevaring under sædet. Hvis du flytter tingene rundt, vil det fungere som en modvægt, og klapvognen vil bevare balancen.

Fra klapvogn til løbevogn

Hvis du er vant til en træningsrutine, der omfatter vandring eller løb, findes der klapvogne, der er beregnet til det. De har større, mere robuste hjul og et selesystem, der giver ekstra sikkerhed for dit barn.

Du kan fortsætte med at jogge eller løbe med en trehjulet, terrængående, letvægtsklapvogn med god affjedring. En fempunktssele, et bremsesystem på styret og et regnslag mod vind og regn. Du kan begynde at træne, holde dig sund og komme tilbage i form efter fødslen.

Afsluttende kommentar om at vælge en klapvogn

Nu, hvor du er velinformeret om de muligheder, der er til rådighed, og de faktorer, du skal være opmærksom på, er vi sikre på, at det bliver meget nemmere at vælge en klapvogn til dit barn, og at din investering vil være det hele værd!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.