En vejledning i karakterer til forældre

Karakterer er synonym med stress for mange forældre og børn.
En vejledning i karakterer til forældre

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Karakterer er synonym med stress for mange forældre og børn. At støtte og opfordre børn til at lære, stille spørgsmål og lede efter svarene, kan være formularen til succes. En vejledning i karakterer kan gøre det nemmere.

Så snart børn begynder i skole, begynder mange at bekymre sig om karakterer. Når du modtager et karakterblad, kan der være følelser af glæde eller frustrerende skuffelser.

Forældre tager deres børns karakterer meget alvorligt, som var det en bedømmelse af deres egen måde at opdrage deres børn på. Forældre forstår dog ikke, at karakterer blot er en score for tilegnelsen og memoreringen af bestemt akademisk indhold. 

Dette er en vurdering, der responderer til nogle omstændigheder. Det indikerer derfor ikke nødvendigvis, om læringsevnerne hos børnene har været succesfulde eller mislykkede. 

Karakterer viser forældre adskillige ting. Ting, de kan reagere på, uden at bekymre og dømme, eller få deres børn til at lide.

Vejledning i karakterer: Hvad skal vi vide?

Dreng i skole tager sig til hoved og har brug for vejledning i karakterer

Karakterer er en score afhængig af ydre omstændigheder. En karakter opnås fra de tests, som alle børn tager. Disse tests tager dog ikke børnenes individuelle modenhed, interesser eller læringsstil i betragtning. 

Ydermere, demonstrerer en karakter ikke altid den indsats, som børn lægger i arbejdet for at opnå den. Et 12-tal kan opnås uden indsats, mens et barn kan tænke, at en lavere karakter er lig med veludført arbejde.

Mens det er vigtigt, ikke at tage karakterer for alvorligt, kan karakterblade vise forældre deres børns interesser. For nogle børn, kan matematik eller kunst være lettere. I mellemtiden, kan andre børn have lettere ved engelsk eller et andet sprog, eller endda finde styrke i sport.

Lige meget hvad, er det vigtigt at vide, at det at bestå ikke nødvendigvis er lig med læring. Sandheden, som uddannelsessystemet skjuler, er, at de kræver, at børn skal bestå, men dette garanterer ikke altid, at de har lært noget.

En lav karakter eller det at dumpe viser ikke et barns kvalitet. Det kan ikke bruges til at sætte mærkat på børn eller indikere værdien som person, særligt for at skræmme eller straffe dem.

Vejledning i karakterer: Hvordan kan forældre hjælpe deres børn?

 1. Se på andet end karakterer

Forældre bør i stedet vurdere den indsats, deres børn lægger i at få deres karakter. Dette er den bedste måde at læse et karakterblad på, så man motiverer børnene til at fortsætte med deres indsats og nå deres mål.

2. Motivér deres daglige indsats

Forældre behøver ikke vente, til de ser et testresultat, for at lykønske deres børn. Anerkend indsatsen, de lægger i skolearbejdet, på daglig basis.

Hvis barnet ikke klarede sig godt i skolen i dag, skal forældrene gennemgå, hvad de gjorde før, for at afgøre, hvad de kan forbedre. Motivér barnet til at færdiggøre opgaverne korrekt og til tiden.

3. Få lavet et studieskema, så de kan forbedre deres karakterer

Gennemgå begyndelsen af deres aktiviteter, så de kan lave rettelser til tiden, når de laver noget forkert. Hjælp dine børn med at få alle de materialer, de har brug for, til at studere og lave deres lektier. 

I sidste ende skal du desuden se, om de har færdiggjort alle deres lektier.

4. Lad dem være alene, så de kan studere og lave deres lektier

familie, der tegner

For at dine børn kan få bedre karakterer, skal du tilbyde dem et roligt miljø. Gør brug af rolige omgivelser, så de kan studere og lave deres lektier. Lad ikke nogen former for stimuli distrahere dem, såsom fjernsyn, legetøj eller elektroniske apparater.

Hvis du ikke er hjemme, skal du sikre dig, at dine børn studerer og laver deres lektier et godt sted. Du skal desuden sikre dig, at dine børn hviler og sover godt, når dagen når sin afslutning.

5. Kontakt underviseren regelmæssigt

Oprethold konstant kommunikation med underviseren. Sammen, bør I evaluere det indhold, dine børn skal styrke, studiemetoder og hvordan de kan forbedre sig.

Hvis dine børn har brug for akademisk forstærkning, kan du undersøge, om du kan betale for lektiehjælp.

6. Lad være med at true dem eller love ting

Positiv forstærkning betyder ikke, at du skal give dine børn gaver som belønning, hver gang de får de resultater, som forventes af dem. I stedet, bør du give dem opmuntrende og lykønskende ord. 

Du skal desuden ikke true dine børn eller love dem ting, som du ikke har tænkt dig at holde.

7. Undgå at forpligte dem til at få bestemte karakterer

Du skal tydeligt forklare dem, hvad der forventes af dem, når det kommer til deres studier. Opmuntr dine børn til at gøre deres bedste, så de kan opnå de bedste resultater, de kan. Du skal dog aldrig forpligte dem til at opnå bestemte resultater.

Du skal desuden også vise dem, at det har konsekvenser ikke at følge deres skema og studier.

8. Vejledning i karakterer: Hjælp dem med at holde orden i deres materialer

Ved at gøre dette, vil de føle sig forberedte, fordi de vil opnå små og rationelle mål.

9. Arbejd en-til-en med dine børn, når I gennemgår emner

Lav en lister over det, der skal rettes, og beslut et fag, som I vil arbejde på, på et bestemt tidspunkt. Dette vil hjælpe dine børn med at opnå deres mål, uden at blive udmattede eller frustrerede.

Afgør, hvad der er en prioritet, og arbejd på dette. Dernæst kan I bevæge Jer videre til et andet aspekt, og når det er afsluttet, kan man rykke videre til det næste.

Vejledning i karakterer: Hvad skal du gøre, hvis dit barn dumper?

lille pige, der bliver skældt ud
  • Identificer årsagen. Kontakt underviserne, så de kan give dig deres synspunkt. På den måde, kan I sammen lave en studieplan. Hvis årsagen til dit barns dårlige præstation skyldes mangel på indsats, er du nødt til at følge op på dit barn på en daglig basis og forsøge at øge motivationen.
  • Tal roligt med dit barnForsøg at forstå, hvorfor han eller hun fik denne karakter. Du kan forsøge nye læringsmetoder, der involverer, at dit barn er mere aktivt.
  • Undgå at råbe eller diskutere med dit barn. Det vil ikke få dit barn til at forbedre sin præstation. Modsat, skal du lægge mærke til årsagerne til, at dit barn ikke fik bedre resultater.
  • Styrk dit barns ansvarsfølelse. Dit barns karakterer er et produkt af hans eller hendes indsats og dedikation til sine studier. Tillad ikke, at dit barn giver dig urealistiske undskyldninger: Det er ikke underviserens skyld. Ej heller, er det, fordi klassekammeraterne ikke vil lade ham eller hende koncentrere sig.
  • Undgå at sammenligne dit barn med andre klassekammerater eller søskende. Hvert barn er unikt, og de har deres egne styrker og svagheder.
  • Undgå at gøre deres studier til en straf. Dette skaber en negativ tilvænning, der associerer læring med noget dårligt eller kedeligt.

Afsluttende anbefalinger

Skoletiden er et stadie, hvor børn danner deres personlighed, og karakterer er en del af denne proces. Opfordr dine børn til at overvinde deres problemer. Det er den bedste lektion, de kan få, når det kommer til at tilpasse sig nye udfordringer i uddannelsessystemet, såvel som i livet selv.

Afslutningsvis, efter at have styrket dine børns studiemetoder, og deres karakterer stadig ikke forbedres, bør du undersøge, om de har nogle former for indlæringsvanskelighederFor at gøre dette, vil du være nødt til at konsultere en specialist, der ikke er deres underviser.

Det kan interessere dig ...
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering

Humørsvingninger er noget de fleste forældre oplever hos deres børn, når de som unge kommer i puberteten. Læs her hvordan du bedst håndterer det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Navas, L., Maicas, G. S., & Germán, M. A. S. (2003). Predicción de las calificaciones de los estudiantes: la capacidad explicativa de la inteligencia general y de la motivación. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología56(2), 225-237. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=760681
  • Roth, C. (2011). The Entrepreneur Equation: Evaluating the Realities, Risks, and Rewards of Having Your Own Business. BenBella Books. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=UVrcWxnFHP0C&oi=fnd&pg=PR9&dq=The+Entrepreneur+Equation:+Evaluating+the+Realities,+Risks,+and+Rewards+of+Having+Your+Own+Business&ots=U8pACbFoMJ&sig=TOb5KSgHosRBZRMnWPwcmSAaTJo#v=onepage&q=The%20Entrepreneur%20Equation%3A%20Evaluating%20the%20Realities%2C%20Risks%2C%20and%20Rewards%20of%20Having%20Your%20Own%20Business&f=false

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.