Sådan ved du, når din teenager lyver

At identificere din teenagers løgne til tiden kan være nøglen til at forhindre adfærdsproblemer. I denne artikel deler vi nogle tips til, hvordan du kan vide, når din teenager lyver.
Sådan ved du, når din teenager lyver

Sidste ændring: 24 november, 2020

Kommunikation mellem forældre og børn er et populært diskussionsemne, især når det kommer til løgne og bedrag i ungdomsårene, et stadie af overgang fra barndom til voksenalder. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du ved, om din teenager lyver for dig.

Dette er vigtigt, da det ofte fører til større problemer at lyve, såsom adfærdsproblemer, følelsesmæssige forstyrrelser og vanskeligheder i familiekommunikation.

Når du er klar over, at din teenager lyver

Forældre når ofte et vendepunkt, når de er klar over, at deres teenager løj for dem. Forældre undgår undertiden at tale med deres barn af frygt, som om det vil løse det at ignorere problemet. På samme tid har teenagere en tendens til at føle en mangel på tillid og undgår at tale med deres forældre om, hvad der foregår.

Dette fører til en gradvis fremmedgørelse, der hindrer forældrenes tilsyn. Hvis det ikke løses, kan denne teenagers adfærd føre til vanskeligheder i forbindelse med miljøet, aggressiv opførsel eller mangel på selvkontrol, blandt andre problemer.

Af denne grund er det første skridt at finde ud af, om din teenager regelmæssigt lyver for dig. Hvis dette sker, skal du søge professionel hjælp til at løse dette problem, og gendanne et sundt bånd.

Sådan ved du, om din teenager lyver for dig

Nogle indikatorer

Forældre snakker om datteren

Din teenagers løgne maskerer muligvis andre problemer. Det er derfor vigtigt at kende indikatorerne, så du kan gribe ind i rette tid og på en passende måde.

For det første læser du sandsynligvis denne artikel, fordi du har mistanke om, at din teenager har løjet for dig. Hvis dette er tilfældet, har du muligvis allerede fundet nogle af disse indikatorer:

  • Din teenager overdriver, når de fortæller dig ting, de har oplevet.
  • De fortæller ofte hvide løgne.
  • De fortæller dig ikke ting, der sker med dem i skolen, for eksempel svar på prøver.
  • Du finder ud af, hvad de laver, fra andre.
  • De lægger fotos på deres sociale netværk, der kun viser en meget positiv del af deres daglige liv.
  • Du ved ikke, hvad de laver, når de går ud med deres venner.
  • De fortæller kun en lille del af enhver historie.

Kropssprog

Når du snakker med din teenager, skal du også være opmærksom på nogle påviselige tegn gennem deres kropssprog. Disse tegn hjælper dig med at finde ud af, om det, de fortæller dig, er sandt eller ej. De er også mere tydelige, jo yngre de er.

For eksempel vil de undgå at kigge i dine øjne, hvis de lyver. Derudover ser de måske til siden, en øjenbevægelse, der er relateret til fantasi eller en mulig løgn. Deres stemme kan også ryste, og deres hænder kan svede.

Sådan udtrykker de sig

Når du stiller en teenager et spørgsmål, skal du også være opmærksom på, hvordan de udtrykker sig. De taler ikke på samme måde, hvis de fortæller sandheden, end hvis de lyver.

For eksempel, hvis de lyver, kan de muligvis gentage den samme ting flere gange, eller give for mange detaljer om enhver situation. Dette er deres måde at forsøge at retfærdiggøre noget, der ikke er sandt.

Følelsesmæssige vanskeligheder

En mor trøster sin datter

Din teenager kan måske lyve på grund af selvværdsproblemer, vanskeligheder med at socialisere sig eller uopmærksomhed. I så fald er det vigtigt at møde dette problem med god kommunikation.

Hver teenager har løjet for deres forældre mindst én gang. Ungdom giver din teenager mulighed, da de føler sig ældre og vil prøve alt. Men hvis din teenager lyver for dig hele tiden, skal du også analysere, hvordan de har det følelsesmæssigt.

En teenager, der lyver, lider muligvis af følelsesmæssige udfordringer som lav selvtillid, depression, stress eller en stærk ensomhedsfølelse. Således lyver de for at vise den person, de gerne vil være, eller for at beskytte deres forældre, så de ikke skal bekymre sig om dem.

Som forældre er det vigtigt at registrere din teenagers løgne til tiden. På denne måde kan du hjælpe med at forhindre negativ opførsel, der kan skade dit forhold med din teenager og din families tillid, såvel som din teenagers sociale forhold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.