Vigtigheden af at vælge, hvor man skal blive gammel

Det er vigtigt, at du tidligt begynder at tænke over, hvor du ønsker at blive gammel. Udforsk nogle af de tilgængelige muligheder og de faktorer, der påvirker det rigtige valg, i denne artikel!
Vigtigheden af at vælge, hvor man skal blive gammel

Sidste ændring: 25 august, 2022

De fleste folk forestiller sig deres gyldne år, hvor de bor under eget tag, nyder deres pension og besøger deres børnebørnDette er dog et faktum, der kun ender med at være en realitet for nogle ældre. Andre er nødt til at vælge et andet sted, hvor det er bedre for dem at blive gammel.

Det er på grund af det faktum, at der er er mange og forskelligartede omstændigheder, der kolliderer, når man bliver ældre. Der er sygdomme, ulykker, fald i den økonomiske indtægt og forekomsten af visse fysiske og endda dømmende begrænsninger. Af den grund er det vigtigt at tænke over, hvor man ønsker at blive gammel.

For de ældres pårørende betyder det, at de oplever et tab af deres frihed og beslutningstagen, hvilket kan rangere fra det mere simple til de mest komplekse situationer.

Vær derfor påpasselig! Dette er et anliggende, vi er nødt til at løse i en tidlig alder med planlægning. I denne artikel kan du derfor læse om, hvorfor det er så vigtigt at vælge i tide, hvor du ønsker at blive gammel.

Kan jeg vælge, hvor jeg skal blive gammel?

De ekstra år i vores liv bør ikke være ødelæggende for vores personlige beslutningstagen. Derfor er det vigtigt at planlægge i god tid.

En god praksis vil være at diskutere dette anliggende med dine forældre og bedsteforældre. Vær forvisset om dette, hvis du allerede befinder dig i dine gyldne år.

Hvis det sidstnævnte er dit tilfælde, og hvis det er nødvendigt, bør du begrænse overbeskyttelsen fra dine børn, børnebørn og andre pårørende. De bør klart og tydeligt forstå, at din mening er den vigtigste, når det kommer til at vælge det sted, hvor du ønsker at bruge dine sidste år. Dette er uden at undervurdere det faktum, at det vil gøre dig meget glad at have deres støtte.

Uden at aflede fra det ovenstående er der adskillige ting, du er nødt til at tage i betragtning. Dette inkluderer din helbredstilstand og den tid, pleje og omkostning, en eventuel sygdom kræver. Du skal også tænke over de penge, du har, til at håndtere situationen.

Læs også: Hvornår sker det, at vi begynder at ældes?

Plejehjem eller pleje i hjemmet: Hvilken løsning er bedst?

Begge muligheder har deres fordele og ulemper. Hvis du for eksempel går efter at bo et sted for ældre, afhængigt af stedet, kan det have optimale faciliteter til at bevæge sig rundt. Det bør du særligt tænke over, hvis du har en kørestol.

Ydermere har disse centre rigeligt med plads og lægehjælp. Der er endda steder, hvor de tilbyder specielle ydelser såsom fysioterapi.

På den anden side kan det være nemmere at få selskab fra familie og venner, hvis du vælger at hyre en hjemmehjælper derhjemme. På den måde vil du ikke være nødt til at forlade din komfortzone og det, du kender.

Den økonomiske omkostning er mindre, og du har mulighed for selskab, når dine familiemedlemmer er færdige med at arbejde eller kommer hjem fra skole.

Der er plejehjem, der organiserer rutinemæssig fysisk aktivitet til at fremme sundheden hos deres bosatte.

Grunde til at vælge at blive gammel på et plejehjem

En af grundene til, hvorfor det er en god idé at bo på et plejehjem, er, at den forventede levetid og livskvalitet ofte er meget højere. Så længe du vælger et plejehjem med et godt ry, kan stedet forsyne dig med følgende:

 • Kontinuerlig medicinsk pleje fra kvalificerede ansatte.
 • Tilpassede faciliteter, badeværelser, soveværelser og fritidsrum.
 • Selskab fra samme generation såvel som konstant supervision.
 • Hvis du ikke er tilfreds, kan du vende tilbage til din familie, når du ønsker det.
 • Der er et skema, når det kommer til besøg fra familie og venner.
 • Opfølgende ydelser med ordinerede sunde diæter.
 • Rehabilitering.
 • Der er eksperter tilgængelig, såsom læger, sociologer og psykologer.
 • Fritidsaktiviteter og programmer til at holde dig aktiv.

De fleste faciliteter stræber efter at sikre, at de ældre opretholder deres selvstændighed og autonomi. Derfor opmuntrer de dem til at lave deres egne aktiviteter og er i en tilstand til at kunne gøre dette.

Grunde til at vælge pleje derhjemme

Der er intet sted som ens eget hjem! Det er en præmis, der deles af mange eksperter. Særligt de længst tjente. Sandheden er, at det ikke er noget vidunder.

Nogle af de tungtvejende grunde til at hyre hjemmepleje er følgende:

 • Hjemmeplejen kan bidrage med enestående omsorg.
 • Nu til dags har denne profession flere og flere kvalificerede folk erfaring.
 • Denne ydelse er som regel mere økonomisk end at betale for at bo på et plejehjem.
 • Du har selskab til spil og samlinger såvel som en til at tage på shopping eller en gåtur med.

Hjemmeplejere tager ud til de ældres hjem, hvilket giver den fordel, at de ældre ikke er nødt til at ændre sine vante omgivelser.

Opdag: De sundeste fødevarer for ældre

Det bør afhænge af, hvad du ønsker, når du skal vælge, hvor du vil blive gammel

Dit valg er altafgørende, fordi det er det sted, du vil bruge resten af dit liv. Det spørgsmål, du er nødt til at besvare, er, om du vil være glad der. Dette perspektiv kan være forskelligt fra person til person.

I henhold til at bo derhjemme eller bosætte sig på et plejehjem kan alle vurdere fordelene og ulemperne. Ved den første løsning vil du fortsætte dine relationer til dine gamle venner, og vælger du den anden løsning, vil du formentlig skabe nye relationer.

Du skal have i tankerne, når du skal tage en beslutning, at det er afgørende, at du tænker over, hvad der er bedst for dig. Det, der er bedst for dig, er ikke nødvendigvis bedst for alle andre. Derfor er du nødt til aktivt at tage del i dette valg. 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barenys, Maria Pia. “Las residencias de ancianos y su significado sociológico.” Papers: revista de sociologia (1992): 121-135.
 • Zumalde, Esther Calvete. “Apoyo social y ancianos en residencias.” Zerbitzuan: Gizarte zerbitzuetarako aldizkaria= Revista de servicios sociales 25 (1994): 2.
 • Fornés, Andrea del Pilar Comelin. “¿ Quién cuida a los familiares que cuidan adultos mayores dependientes?.” Íconos-Revista de Ciencias Sociales 50 (2014): 111-127.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.