De vigtigste ingredienser i den mexicanske kost

Lær om nogle af de vigtigste ingredienser i den mexicanske kost og få nogle lækre opskrifter, som du kan lave derhjemme.
De vigtigste ingredienser i den mexicanske kost
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Nogle af de vigtigste ingredienser i den mexicanske kost har krydset landets grænser til andre lande. Vanilje, kakao, avocado, majs, chili og kartofler stammer alle fra dette land. Uden dem ville en lang række opskrifter være utænkelige!

Desuden er mexicansk gastronomi og traditionelle opskrifter blevet almindelige i andre lande. I dag er den på samme niveau som middelhavskosten, den japanske og den franske kost, som alle fire er blevet anerkendt som immateriel verdensarv.

Den mexicanske kost: En ældgammel kultur

Den mexicanske kost er kendetegnet ved et stort antal retter og opskrifter og ved brugen af de mest varierede ingredienser og krydderier. Det er et symbol på national identitet, der tilberedes kollektivt og er baseret på brugen af produkter, der er hjemmehørende i landet.

Grønne tomatillosaucer, majstacos og grillede carnitas er en eksplosion af teksturer, farver og smagsoplevelser. De gør det til et af de mest appetitlige og slående kosttyper i verden.

Dens oprindelse går tilbage til den præhispaniske periode. Majs, tomat og chili var grundlaget for denne kosttype, som blev suppleret med bl.a. kød, fisk, urter og chokolade.

I løbet af århundrederne er den mexicanske kost blevet beriget med ingredienser, som de spanske erobrere og indvandrere har bidraget med. Og selv om der er stor forskel på regionerne, er nogle retter blevet karakteristiske i hele landet, f.eks. cochinita pibil, mole poblano, pozole og purepecha curundas.

Hvis du vil vide mere om de mest almindelige ingredienser, der anvendes i den mexicanske kost, tilbyder vi dig en detaljeret liste over dem og to typiske opskrifter fra dette land.

De mest almindelige ingredienser i den mexicanske kost

En lang række fødevarer indgår i grundlaget for alle gastronomier. Nogle af dem er dog mere bemærkelsesværdige, enten på grund af deres varierede anvendelse, deres symbolik eller fordi de er primære komponenter i emblematiske opskrifter. Disse er de mest relevante i mexicanske retter.

Chili

Mexicanske spisekamre kan aldrig mangle chili, som er en ingrediens, der giver en meget karakteristisk krydret smag. I dette land har de et stort udvalg af dem, og de mest kendte er poblano, habanero, jalapeño, pasilla, morita og chipotle.

Chilier kan tilsættes friske, tørrede, malede eller kogte. De er allestedsnærværende i saucer og dressinger. Men på grund af deres store variation er der mange muligheder for at inkludere dem i opskrifter afhængigt af farve, form og styrke.

Chili con carne

Tomater

Tomaten, der blev domesticeret af mayaerne og aztekerne, er en universel fødevare med mexicansk oprindelse. De mest typiske tilberedninger er kogte og friske saucer. Sidstnævnte tilberedes med nogle af de grundlæggende ingredienser i den mexicanske kost: Tomater, løg, chili og koriander.

Tomater indgår dog også i næsten alle kulinariske tilberedninger. De giver farve til supper, bouillon, puréer, salater, ceviches og risretter. Desuden er det også muligt at nyde frisk tomatjuice!

Løg

Selv om de ikke er en lokal ingrediens, anvendes løg i stort omfang i hele landet og indgår som basis i mange retter. Det gælder bl.a. supper, gryderetter og saucer. De er også almindeligt tilsat til salater, tacos, supper og gorditas, enten rå, syltede eller ristede.

Majs: En af de daglige vigtige ingredienser i den mexicanske kost

Sammen med hvede og ris er majs en af de tre mest spiste kornsorter i verden. Desuden er det en vigtig fødevare i Mexico. Det er fortsat en grundlæggende og selvforsynende afgrøde for mange bonde- og lokale samfund.

Som José de Jesús Cuevas Mejía påpeger, kan listen over tilberedninger, hvori majs indgår, være uendelig lang! I århundreder er den blevet brugt formalet til at lave alle former for dej, f.eks. tortillas.

Majs bruges dagligt af næsten alle mexicanere. De fylder majstortillas med bønner, ris, kød eller gryderetter. De spiser dem også i form af tacos, enchiladas eller chilaquiles.

Det er dog også almindeligt at spise det hele korn ristet. Det kan krydres med lime, chili og mayonnaise (esquites) eller i form af suppe med grøntsager og kød (pozole). Desuden kan majs også bruges i drikkevarer som tejuino eller atole.

Vi tror, du vil kunne lide denne artikel: Opskrift på lækre mexicanske blomkålsris

Bønner

Dette er en uundværlig ledsager til majs. Det er en meget fremtrædende del af det mexicanske køkken. Af de 150 arter, der er kendt i verden, findes 50 kun i dette land. De kan være lilla, sorte, hvide, gule, gule, bær og pinto.

Bønner er til stede i de fleste antojitos, såsom tlacoyos eller panuchos. De er også primære komponenter i grundlæggende retter som f.eks. refried beans, frijoles charros eller frijoles puercos.

Græskar

Sammen med de to foregående ingredienser er græskar den tredje søjle i den grundlæggende mexicanske kost siden præhispanisk tid. Dyrkningen af dem går 7.500 år tilbage i tiden. Af alle sorter er den mest almindelige grøn eller gul.

Denne ingrediens tilberedes hel. Desuden bruges frugtkødet til at tilberede tamales og moles. Derudover findes den også i søde tilberedninger, såsom græskar i tacha, der er typisk for De Dødes Dag. Det tilberedes med guava, sukker og kanel.

Figenkaktus: Den mest symbolske blandt ingredienserne i den mexicanske kost

Figenkaktus  er et symbol på landet rundt om i verden. Den var hovedfødevare i nahuatl-civilisationen og blev værdsat for sin smag samt for sin ernæringsmæssige sammensætning og sine egenskaber.

Når tornene er fjernet, bruges den i salater, supper, gryderetter eller syltet.

Avocadoer

Denne frugt er blevet dyrket i Mexico i ca. 5.000 år. I dag er den en af landets vigtigste eksportvarer. Dens verdensomspændende popularitet skyldes dens store alsidighed i køkkenet, dens delikate smag og konsistens, og fordi den er en meget næringsrig ingrediens.

Guacamole er en af de mest internationale opskrifter i det mexicanske køkken. Den er tilberedt med most avocado. Avocado i skiver tilsættes også til mange retter, f.eks. bønner, ceviches, ris, supper og bouillon.

Ost

Historien om mejeriprodukter i Mexico begynder med de spanske erobreres ankomst. De fleste af de lokale oste er lavet af komælk. Nogle af dem er kendt i hele landet. Andre produceres regionalt.

Ost er en vigtig ingrediens i gastronomien, som tilfører smag og cremet konsistens til mange tilberedninger. Chihuahua-, Oaxaca, cotija-, fresco- eller adobero-oste bruges til at dække enchiladas, bønner eller tacos.

Koriander

Koriander er meget fremtrædende blandt ingredienserne i den mexicanske kost, hvor den bidrager med en intens citrussmag med et let krydret strejf. De friske blade tilsættes for at smage fisk og skaldyr til og til at pynte guacamole, tacos eller pico de gallo salsa.

En ret fra den mexicanske kost

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: 3 måder at lave en salat med mango og avocado på

Opskrift på huevos rancheros

En populær morgenmad i dette land er huevos rancheros. Disse røræg serveres på majstortillas og ledsages eventuelt af stegte madbananer.

For at lave 2 portioner skal du bruge følgende:

 • 4 æg
 • 1/2 løg
 • Chilipulver
 • Frisk koriander
 • 1 stor tomat
 • Majstortillas
 • 1 stor tomat
 • Avocado efter smag
 • Salt og peber

Sådan laver du dem:

 1. Skræl og skær løget i tern og steg det på en pande med olie, indtil det er gyldent. Tilsæt tomat i tern, og lad det stege i 2 minutter. Rør derefter rundt et par gange for at blande det hele.
 2. Pisk æggene lidt i en skål, og kom dem på stegepanden sammen med løg og tomat. Skru ned for varmen og tilsæt en god håndfuld hakket koriander. Smag til, og tilbered æggene efter ønske.
 3. Læg æggene oven på majstortillas og pynt dem med avocadoskiver. Hvis du har nogle rester fra tidligere måltider (svampe, kylling, lidt skinke), kan du tilføje alle de ønskede ingredienser.

Flere opskrifter med basisingredienser fra den mexicanske kost: Quesadillas

Antojitos er en meget almindelig type gademad på de mexicanske markeder, både om morgenen og om eftermiddagen. Nogle af de mest kendte er tacos, tamales og gorditas. Også quesadillas, som er lavet af majstortillas fyldt med ost, foldes på midten og ristes på en pande.

De mest anvendte oste i Mexico er Chihuahua og Oaxaca. Du kan dog også bruge mozzarella, emmentaler, cheddar eller enhver anden ost, der smelter godt. Osten kan ledsages af en række andre ingredienser, f.eks. avocado, tomat, kylling, refried beans, svampe, ristede peberfrugter eller chorizo.

Nyd madlavningen med de typiske ingredienser i den mexicanske kost

Det er ikke nogen nem opgave at opsummere den mexicanske kosts store variation af ingredienser i 10 fødevarer. Det er trods alt en type gastronomi, der er dannet af en kollektiv historie af lokale kulinariske traditioner. Men disse grundlæggende elementer vil hjælpe dig med at komme i gang og lære dette rige og mangfoldige køkken lidt bedre at kende.

Brugen af disse ingredienser er op til dig. Men uanset hvilke du vælger, skal du vide, at det er sunde og velsmagende fødevarer, der garanterer en lækker kulinarisk oplevelse. Så vi opfordrer dig til at prøve dem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Acle R.S, Montiel A.V. Influencia de la gastronomía mexicana en el consumo étnico de España. Revista interamericana de ambiente y turismo. Diciembre 2018. 14(2).
 • Cuevas Mejía J.J. Maíz: alimento fundamental en las tradiciones y costumbres mexicanas. PASOS. Revista de turismo y patrimonio cultural. 2014. 12(2): 425-432.
 • McGee H. La cocina y los alimentos. Editorial Debate. 2017.
 • Patrimonio Cultural Inmaterial. La cocina tradicional mexicana, cultura comunitaria, ancestral y viva.  El paradigma de Michoacán. Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.