WISC testen: Hvad bruges denne test til?

En kvalificeret professionel kan administrere WISC testen i offentlige eller private skoler eller i private centre, både individuelt og kollektivt.
WISC testen: Hvad bruges denne test til?

Sidste ændring: 26 august, 2022

WISC testen kan administreres til ethvert barn i alderen 6 og 16 år, men det er særligt egnet til at opdage høje kapaciteter, indlæringsforstyrrelser eller intellektuelle handicap.

Wechsler Intelligence Scale for Children eller WISC testen, er et værktøj til at vurdere IQ hos børn under 16 år.

Siden den første udgave af testen blev offentliggjort i 1949, har specialisterne forbedret og opdateret den. Den mest opdaterede version, WISC-V, blev offentliggjort i 2014.

I denne artikel vil vi tale om de vigtigste egenskaber ved WISC testen.

Hvad er WISC testen præcist?

Et barn med en sort akademisk dragt

WISC testen har til formål at vurdere læringsprocessen under et barns skoleår.

Wechsler Intelligence Scale for Children er en intelligenstest, der finder anvendelse på børn og teenagere mellem 6 og 16 år. Derfor dækker det primært primære og sekundære uddannelsesniveauer.

Da den første gang blev offentliggjort i 1949, var testen en version af Wechsler-Bellevue Intelligence Scale. Men efter flere versioner, opdateringer og opgraderinger er testen blevet et af de bedste måleværktøjer til at måle børnenes intelligens.

Det anvendes ofte af psykologer og uddannelsesspecialister i skoler og specialiserede centre over hele verden.

Den seneste version er WISC-V, udgivet i 2014.

Hvad vurderer det?

Generelt vurderer WISC testen fem aspekter eller niveauer af intelligens:

 • Verbal forståelsesindeks. Som navnet antyder, afspejler det barnets evne til at rationalisere sig mundtligt. I dette tilfælde er dette aspekt tæt forbundet med barnets semantiske viden.
 • Visuel rumlig indeks. Det afspejler evnen til at forstå visuelle detaljer og relationer til at løse gåder og opbygge geometriske designs.
 • Flydende resonansindeks. Det afspejler evnen til at opdage relationer mellem visuelle objekter.
 • Arbejdshukommelsesindeks. Det afspejler evnen til at bevare og manipulere hørt eller set information.
 • Behandlingshastigheds indeks. Det afspejler barnets evne til at træffe nøjagtige beslutninger.

Efter måling af de forskellige aspekter sammenlignes barnets score med gennemsnittet for deres alder. Alderen er altså en afgørende faktor i slutresultatet.

Netop af denne grund kan WISC testen, selvom den kan anvendes til ethvert barn, normalt anvendes til personer, hvis IQ’er skal bestemmes. For eksempel bruges testen ofte til at diagnosticere høje kapaciteter, indlæringsforstyrrelser eller intellektuelle handicap.

Hvilke slags tests indeholder WISC?

Børn løser problemer

WISC testen indeholder følgende tests:

 • Ligheder og ordforråd til vurdering af det verbale forståelsesindeks.
 • Blokke og visuelle puslespil til vurdering af det visuelle rumlige indeks.
 • Matrixer, skalaer og aritmetik til vurdering af det flydende resonansindeks.
 • Tal og billeder til vurdering af arbejdshukommelsesindekset.
 • Kodning, symbol søgning og annullering til vurdering af behandlingshastigheds indeks.

Derudover er de forskellige test i forskellige klassifikationer i henhold til elementernes format, det vil sige, afhængigt af typen af svar, som de accepterer eller stimuli, der er til stede. Her er nogle eksempler:

 • Frie svarelementer. Test, hvor barnet skal forklare ligheder mellem to ting, forklare koncepter eller gåder mv.
 • Symbolsøgning. Barnet skal angive, om de givne symboler matcher en given model.
 • Blokdesign. Børn skal reproducere en vist model med blokke. Derudover omfatter andre test at udfylde en matrix eller angive hvilken indstilling, der udfylder en ufuldstændig figur.
 • Aritmetiske problemer. Børn skal mentalt læse enkle matematiske problemer.
 • Ord-nummer sekvensering. Barnet skal organisere en række bogstaver, tal eller uorganiserede cifre fra højeste til laveste eller alfabetiske.
 • Billedvidde. Barnet skal relatere billeder med tal, nøgler, symboler osv. For eksempel er en karakteristisk test at finde et bestemt dyr på en side fuld af billeder af andre ting eller dyr.

Nogle af dem er verbale, andre skal laves med blyant og papir og nogle er manuelle.

Hvordan administrerer de WISC testen?

En kvalificeret professionel kan administrere WISC testen i offentlige eller private skoler eller i private centre, både individuelt og kollektivt.

I den forstand bør forældre vide, at denne test er ret dyr. Dette skyldes prisen på materialet og den særlige træning, som den professionelle skal have gennemgået, for at kunne anvende den.

Desuden afhænger testens varighed af barnets responshastighed. Men det varer normalt fra en time til halvanden. Resultaterne er dog ofte umiddelbare, undtagen når der er mange børn, som tager testen på én gang.

Resultaterne

WISC testen til børn under 16 år

Som vi nævnte ovenfor, sammenligner specialister barnets score til standard scoringsgennemsnittet. Et barn kan score:

 • Under middel
 • Lavt gennemsnit
 • Gennemsnit
 • Højt gennemsnit
 • Overlegen
 • Meget overlegen
Det kan interessere dig ...
6 opskrifter der vil få dit barn til at spise grøntsager
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 opskrifter der vil få dit barn til at spise grøntsager

I denne artikel vil vi dele nogle kreative opskrifter, der vil få dit barn og resten af familien til at spise grøntsager.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Consejo General de Psicología, España (s.f.), Evaluación de la Escala de Inteligencia de Wechsler V para niños (WISC-V), https://www.cop.es/uploads/PDF/2016/WISC-V.pdf
 • Anaya, D. (2002). Diagnóstico en educación. Madrid. 
 • Kaufman, A. S., Raiford, S. E., & Coalson, D. L. (2016). Intelligent Testing with the WISC-V. Nueva York.
 • Wright, A. J. (2020). Equivalence of remote, digital administration and traditional, in-person administration of the Wechsler Intelligence Scale for Children, (WISC-V). Psychological assessment.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.