Hvordan reagerer dit barn på pottetræning?

Det er helt normalt for dit barn at komme til at lave nogle ulykker, når de skal vænnes af med bleen. Det kan være, at de ikke når at komme ned på toilettet i tide, eller de kommer til at tisse eller lave stort på sig selv.
Hvordan reagerer dit barn på pottetræning?

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Forældre spørger ofte dem selv om det rette tidspunkt at vænne deres barn af med bleen. Alder er ikke den afgørende faktor. Det afhænger alt sammen af, om barnet er modent nok til pottetræningen.

At starte med pottetræning er en af de processer, der markerer en milepæl i dit barns uafhængighed. Hvordan reagerer barnet på pottetræning, når det er tid til at vænne dem af med bleen? Det vil meget afhænge af, om du gør det på det rigtige tidspunkt eller ej.

Selv om du måske ikke vil tro det, så ender børn med at lære at kontrollere deres afføring og blære tidligere end forventet. Nogle kan være lidt længere om det, mens andre opnår det i løbet af uger, ja selv dage sågar.

Som vi altid siger, er det vigtigste altid at huske, at hvert barn er forskellig. De vil kunne klare det, når de er parat til det.

Hvordan kan man se, om barnet er klar til at starte med pottetræning?

Der er børn som gemmer sig, når de skal lave stort eller tisse. Andre kan holde på deres urin i mere end tre timer. Det er en indikator på, at din baby er klar til at blive vænnet af med bleen.

På den anden side er der børn, som bare nyder at blive fri for bleen et øjeblik. Hvis det er tilfældet, er de ikke klar endnu til at blive vænnet af med bleen. Du kan ikke tvinge det frem i dit barn. Det bedste, du kan gøre, er at vente, indtil de er helt klar til det rigtige tidspunkt.

Du kan se, om dit barn er klar til det efter to eller tre måneder. Det første trin er at forberede barnet. Begynd med at fortælle dem, hvad der vil ske på et tidspunkt og vis dem historier med tegninger eller billeder, hvor de kan se det forklaret, hvad de vil komme til at gøre, og hvad du forventer af dem.

Hvad er den bedste alder at starte pottetræningen?

hvad er den bedste alder at starte pottetræning?

Hvis du vil forsøge at vænne dem af med bleen, når det er halvandet til to år gammelt, er det ret sandsynligt, at det vil blive en svær opgave for dig, end hvis det var ældre. Men der sker ikke noget ved at prøve sig frem med børn, der er halvandet år gamle, fordi de kan ikke lide at have bleen på, og den kan gnave dem.

Det er i teorien det perfekte tidspunkt at begynde at vænne dem af med bleen. Du kan prøve at lade være med at give dem en ble på og så se, hvad der sker. At være tålmodig og opmuntre dem er vigtigt i denne proces.

Den ideelle alder at starte med pottetræningen er mellem 2 og 3 år, når barnet er i stand til at sige til, når de skal lave stort eller tisse.

Hvad nu hvis de reagerer negativt på pottetræningen?

Mange forældre undrer sig over, hvorfor deres børn ikke ønsker at starte på pottetræningen. Børn er ikke selv klar over, at de har en ble på. Så bliver pottetræning en stor udfordring.

Moderne engangsbleer kan absorbere en masse. Således kan barnet næsten ikke føle noget ubehag, hvis de tisser eller laver stort. Når vi vil vænne dem af med bleen, bliver de ofte lidt skræmte, fordi de ikke forstår, hvad der sker.

Andre babyer bliver skræmte, når de sidder på toilettet, så er brugen af et toiletsæde, der er tilpasset en god ide, så barnet ikke føler sig så utilpas at det vil afvise at sidde der. Det er også en god ide at placere en skammel til fødderne, så de ikke hænger frit ud i luften.

Sådan vænner du barnet af med bleen og begynder pottetræningen

En glad dreng på potten

Først og fremmest skal børn, der er parate til at begynde på pottetræningen kunne følge anvisninger. Du er nødt til at begynde langsomt. Begynd med at spørge dem, om de kan tage deres undertøj og ble af. Så kan du bede dem om det lidt sværere, hvor de skal tage bleen af og sætte sig på toilettet.

En anden måde er at gøre dem interesserede i processen ved at involvere dem i beslutningerne omkring pottetræningen. Du skal bare sørge for at lave lidt research inden og forsøge forskellige ting, indtil du finder ud af, hvad de bedst kan lide.

Når du har valgt det rette udstyr, kan børnene vælge deres favoritfarve og designe det så det fanger deres øjne. De vil elske at have sat deres eget præg på det.

Er du klar til ulykker?

Det er helt normalt for dit barn at komme til at lave nogle ulykker, når de skal vænnes af med bleen. Det kan være, at de ikke når at komme ned på toilettet i tide, eller de kommer til at tisse eller lave stort på sig selv.

Hvordan du sætter ord på disse uheld er meget vigtigt. Husk at de endnu ikke har lært at kontrollere deres mave og blære endnu i så lang tid.

Undgå at skælde ud, fordi ulykker vil ske. Hold en positiv attitude. Din reaktion til disse ulykker er meget afgørende, fordi dit barn forventer, at du støtter dem.

Nogle forældre vælger at afvænne dem bleen både om dagen og om natten. Hvis du giver dit barn en ble på om natten, kan være det bedste, for så kommer du ikke til at skifte lagen så tit, og du sikrer dem em lettere overgang. Hvis du vælger ikke at give dem en ble på om natten, foreslår vi, at du anbringer en udskiftelig madras på deres seng, som du kan tage af, hvis der skulle ske et uheld.

 Er der forskel på drenge og piger?

der er forskel på drenge og piger

Ja, indtil 3 års alderen udvikler de sig ret ens drengene og pigerne. Men når de bliver 4 bliver der nogle meget tydelige forskelle.

På den ene side vil testosteronniveauet hos børn være fordoblet, når de bliver 3. På den anden side kan de sociale indvirke og styre børnene i forskellige retninger.

Disse forskelle kan også påvirke deres pottetræning. Piger udvikler sig hurtigere end drenge i livets første år, så de tidligere når deres milepæle. Men fra et psykologisk perspektiv er drengene oftere mere villige til at prøve nye udfordringer og har en tendens til bedre at kunne klare udfordringen med at vænne sig af med bleen.

Hvad er forskellene?

Det er ikke noget under, at mange piger klarer pottetræningen hurtigere end drengene. De er også som regel hurtigere til at lære at tale, som gør dem i stand til at fortælle de voksne, når det skal tisse eller lave stort.

Det, som kan give drengene en fordel, er at de ikke har brug for lige så meget diskret hygiejne. For piger er det mere kompliceret at gå på toilettet på offentlige steder. Det kan få forældre til piger til at vente lidt længere med at ville vænne dem af med bleen.

Pigerne lærer rutinerne omkring pottetræningen hurtigere. Deres kognitvie udvikling gør dem i stand til at lære de forskellige trin med at benytte badeværelset nemmere. Drengene skal bruge lidt mere tid på at mestre denne disciplin.

Konklusion

Under processen med pottetræning er det vigtigste at have tålmodighed. Pottetræning er et stort skridt, så det er vigtigt at vise dit barn kærlighed og forståelse. Husk at de kun er børn og i gang med at lære om verden. Og du er forælder, som også lærer at gøre ting sammen med dit barn.

Det kan interessere dig ...
Sådan kontrollerer du slagsmål mellem børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kontrollerer du slagsmål mellem børn

Da børn næsten slås hele tiden, må vi lære dem at kanalisere deres frustration ud og få dem til at bruge ord i stedet for at vælge at slå.  • Asociación Española de de Pediatría. AEP. Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
  • María Teresa Pacheco García. Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. El control de esfínteres en los niños/as de 3 a 6 años. Nº 13 marzo 2011.
  • KidsHealth from Nemours. Análisis de sangre: testosterona. Qué es.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.