Zettelkasten: Den tyske hemmelighed for bedre organisering

Tag masser af noter for at huske de vigtigste aspekter af et emne og kæde dem sammen med andre idéer. Dette er grundlaget for Zettelkasten-metoden.
Zettelkasten: Den tyske hemmelighed for bedre organisering

Sidste ændring: 16 september, 2022

Har du nogensinde forgæves forsøgt at gennemføre de retningslinjer, du har læst i en bog, set en video eller hørt om på arbejdet? Hvis du har, er det, fordi du helt sikkert ikke kendte Zettelkasten-metoden.

Denne måde at strukturere idéer på er velegnet som system til studier, personlig planlægning og arbejdseffektivitet. Lad ikke navnet få dig til at tro, at det er en vanskelig proces. I virkeligheden kræver det kun opmærksomhed.

Selv om den har eksisteret i et stykke tid, er gyldigheden af denne teknik for nylig blevet gengivet på grund af dens anvendelighed for folk, der er dedikeret til forskning, læring og indholdsskabelse. Her er, hvad det handler om.

Hvad er Zettelkasten-metoden?

Zettelkasten er en teori, der foreslår, at man tager, ordner og bruger noter. Formålet er at bruge notaterne til mental organisering af idéer og assimilation af begreber, så gamle og nye skrifter kan relateres til hinanden.

Systemet er af tysk oprindelse og blev skabt af sociologen Niklas Luhmann, som brugte sin egen taktik til at skrive 400 akademiske artikler og over 70 bøger.

“Zettel” betyder “papir” eller “ark papir”, mens “kasten” betyder “kasse”. Foreningen af de to udtryk henviser til en “seddelkasse”. Den er også kendt som en “slip-box“. Mens der i dag findes flere computerprogrammer til at fylde en kasse med noter, brugte Luhmann dengang kun blyant og papir.

Essensen af systemet er at skabe en nyttig forbindelse mellem noterne. Der er ingen mening med at have en bunke kommentarer uden nogen forbindelse mellem dem. Zettelkasten har flere formål.

  • Det giver mulighed for at præcisere målene.
  • Det er roden til nye idéer.
  • Det fungerer som en assistent.
  • Det tjener til at forbinde tanker.
  • Det fungerer som en form for organisation.
  • Alle noter fører til et formål.
  • Det hjælper til at reflektere og ræsonnere over et emne.
Kvinde tager noter

Zettelkasten-metoden giver dig mulighed for at forme idéer, flette dem sammen og gøre brug af dem.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hjælper det at lytte til musik for at studere bedre?

Nøgler til at omsætte Zettelkasten-teorien til praksis

Skaberen af Zettelkasten skrev hver note på fjerde del af en side og markerede i det øverste venstre område en række tal til at identificere dem. Desuden tilføjede han opdelinger og forgreninger til disse noter.

Uanset om det sker på traditionel vis eller ved hjælp af software, kræver håndteringen af den tyske teknik at visse kriterier overholdes, som vil blive forklaret nedenstående.

Ensartede, én note pr. idé

Dette er kendt som “atomicitetsprincippet”. Det rigtige er én idé pr. ark, fordi individualitet gør det lettere at relatere dem præcist. Grundlaget er at skrive korte noter og angive deres oprindelse.

Anvend autonomi

Autonomi betyder, at hver enkelt note skal forstås uden at være afhængig af andre observationer. Du kan flytte den, adskille den, forbinde den eller bearbejde den, men notatet skal altid forstås alene.

En særlig egenskab ved autonomi er, at det, du fremhæver, vil bevare nytten, selv om den oprindelige informationskilde forsvinder.

Brug enkle ord

Brug ikke smarte ord. Man behandler enkelt indhold hurtigere. Skriv med dine egne ord, så du forstår emnet, når du læser det, uanset hvor længe siden det er, at du skrev det ned.

Relevansen af links er, at hvis en note ikke har en forbindelse, vil den miste sin nytteværdi i slip-boxen. Selv om uafhængighed er afgørende for forståelsen af forbindelserne, gør det at linke dem til et mere nyttigt materiale, at de er forbundet.

Det er afgørende at forklare årsagen til linksene. Ellers har man med tiden en tendens til at glemme sammenhængen.

Opstil ikke kategorier

En slip-box er ikke ordnet efter hierarkier eller kategorier for ikke at konditionere materialet og bruge det som grundlag for fri tænkning. Hvis den skulle reagere på en orden, ville det være ved hjælp af temaer.

Den mest hensigtsmæssige måde at differentiere noterne på er ved hjælp af tal- og bogstavkoder. For eksempel: 1, 1a, 2, 2a, 2b, 3.

Slet ingen noter

Selv hvis du mener, at en kommentar er forældet, må du ikke slette den. Det bedste er at vedlægge en anden note, der begrunder, hvorfor den er blevet ugyldig. Fra arkivet vil du senere kunne se, hvordan dine tanker blev ændret.

Sammenfatning

Så længe du samler emner, skal du udarbejde sammenfattende noter. Det vil sige en note, der dækker rækkefølgen af links til de andre noter. Strengt taget skal alle henvise til, hvor de kom fra, enten fra en note eller en relateret idé.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 11 virkelig gavnlige tips til at organisere hjemmet

Fordele ved at være organiseret efter Zettelkasten

Organisering efter Zettelkasten-metoden bidrager til effektivitet, hukommelse, planlægning og reducering af stress. Generelt er det svært for en person, der er organiseret, at glemme detaljer. Personen har større sandsynlighed for at opnå succes takket være denne evne, fremhæver magasinet Forbes .

Desuden fremgår det af en undersøgelse rapporteret af tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity, at organiserede personer har en lavere risiko for dødelighed. Argumentet er, at personlighedstræk påvirker niveauerne af interlucin-6 og C-reaktivt protein, 2 grundlæggende elementer for immunsystemet.

Forvirret kvinde med noter kunne få gavn af Zettelkasten

Gennemførelsen af denne metode har positive virkninger med hensyn til effektivitet, hukommelse og stressreduktion.

Anbefalinger til at få mest muligt ud af Zettelkasten

Tålmodighed er en dyd af stor værdi, når man vil indføre denne teknik. Giv ikke op i starten, fordi du mener, at det er kompliceret. Lidt efter lidt vil du forstå teknikken og opbygge en stor database.

Hvis du imidlertid ønsker at anvende metoden med opdaterede værktøjer, kan du prøve apps til notater. En anden hemmelighed er ikke at vente for længe med at indtaste nye idéer. Handl hurtigt og respektér principperne om atomicitet, autonomi og links.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.