Zinks rolle i den menneskelige krop

Zinks rolle er vigtig, eftersom det er essentielt for forskellige metaboliske processer. Læs med for at finde ud af mere om det.
Zinks rolle i den menneskelige krop
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er du klar over zinks rolle i kroppen? Dette mineral er essentielt og ekstremt vigtigt for dit helbred, og du skal inkludere det i tilstrækkelige mængder i din kost.

Dette næringsstof har en specifik rolle i mere end 300 enzymer, fordi det deltager i alle biokemiske reaktioner i den menneskelige krop. Værdierne af zink har dermed en direkte effekt på din vækst, udvikling, neurologisk adfærd og immunsystemet.

Hvad er zinks rolle i den menneskelige krop?

Både zink, kobber og selen er involveret i processerne, som er nødvendige for udviklingen af liv. Dette element er faktisk til stede i alle kroppens organer, væv, væsker og sekreter.

Dets katalytiske funktioner øger hastigheden af kemiske reaktioner og opfylder strukturelle og regulrende roller. Ifølge El Zinc: Oligoelemento Esencial har dette mineral en modulerende effekt på neural kommunikation.

Det vedligeholder også integriteten af cellemembraner og balancen af vævene. Det er i særdeleshed en del af knoglerne, hvor det hjælper med at danne nye osteoblaster.

Dette mineral har antioxidanter, anti-inflammatoriske egenskaber og forebygger celleskade. Det er et regulerende stof i forskellige formidlere af immunitet, eftersom det påvirker aktiveringen, væksten og funktionen af immune celler. Det fremmer dermed heling af sår.

Det regulerer derudover blodtrykket i hjertekarsystemet. Det er af den grund, at det påvirker kardiorespiratorisk funktion og fremmer styrke hos sunde personer og atleter. Tilskud med zink har også positive effekter på træning i alle disse tilfælde.

Zink forstærker også ens smagssans, hvilket med tiden stimulerer ens appetit. Tilskud med det fremmer også vægtøgning og forbedrer symptomer på angst og depression. Hvis det ikke var nok, så fremmer det også bedringen hos personer, som lider af anoreksi.

Fødevarer med zink

Måske denne artikel også vil interessere dig: Kolesterol i skaldyr: Påvirker det lipidprofilen?

Hvor meget zink har man brug for?

Generelt er 83% af den zink, vi har i kroppen, i cellerne, som udgør musklerne og knoglerne. Der er ingen måde at kompensere for underskud i kosten på, for der er intet specifikt sted at opbevare dette næringsstof.

Ifølge adskillige studier afhænger den daglige mængde af zink, som en person har brug for, faktisk af deres alder. Denne værdi er mellem 8 og 11 milligram om dagen for henholdsvis kvinder og mænd i tilfælde af voksne. Ligeledes er der stadier såsom graviditet og amning, hvor behovene øges til 13 milligram om dagen.

Derudover har babyer, der får flaske, et større behov på grund af den lavere biotilgængelighed af dette mineral i modermælkserstatning.

Kilder til zink i kosten

Dette næringsstof er vidt udbredt i forskellige fødevarer, men dets indhold varierer præcis ligesom med andre elementer. De primære kilder til zink i kosten er:

 • Produkter fra havet, især skaldyr (østers og krebsdyr).
 • Kød, især organer og muskler fra kvæg, svin, fjerkræ og fisk.
 • Mejeriprodukter og æg.
 • Plantebaserede fødevarer såsom fuldkorn, bælgfrugter, nødder og kerner.

Dette mineral binder til proteiner og nukleinsyrer, så dets biotilgængelighed vil være betinget af det. Zink fra planter bliver derudover optaget mindre på grund af tilstedeværelsen af fytinsyre – et substans, som danner uopløselige komplekser, der forhindrer optagelsen af det i tarmene.

Hvad sker der, hvis man ikke får nok zink?

Et underskud af zink er sjældent på grund af, at dette næringsstof er til stede i mange kilder i kosten. Det betyder dog ikke, at det ikke kan ske. Ifølge data fra National Institute of Health forårsager et underskud af det ændringer i alle de reaktioner, som det tager del i. Det kan dermed påvirke:

 • Udviklingen hos babyer og børn.
 • Ordentlig seksuel udvikling i ungdommen og forsinkelse af det samt at føre til impotens hos mænd.
 • Hårtab og skader i øjne og på hud.
 • Appetit og føre til diarré og vægttab.
 • Smagssansen og koncentrationsniveauer.
 • Den immune funktion.
Fødevarer med zink

Ting, man bør have i baghovedet med hensyn til zinks rolle

Som du kan se, har dette mineral adskillige handlinger i kroppen, og indtaget af det skal være tilstrækkeligt i alle stadier i livet. Tal derfor med en ernæringsekspert, så de kan hjælpe dig med at opfylde dine daglige behov.

Som det sidste er processerne, som afhænger af niveauerne af zink, mange og spænder lige fra at forbedre smagssansen til aktivering af immunsystemet. En afbalanceret kost bør være nok til at møde det daglige behov.

Det kan interessere dig ...
Zinks rolle i at styrke immunforsvaret
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Zinks rolle i at styrke immunforsvaret

Zinks rolle i immunsystemets funktion er blevet studeret de seneste år. Af den grund anbefaler specialister nu indtag af det for at forbedre immunf... • López de Romaña, D., Castillo, C., & Diazgranados, D. (2010). El zinc en la salud humana-1. Revista chilena de nutrición37(2), 234-239.
 • Rubio, C., González Weller, D., Martín-Izquierdo, R. E., Revert, C., Rodríguez, I., & Hardisson, A. (2007). El zinc: oligoelemento esencial. Nutrición Hospitalaria22(1), 101-107.
 • Datos sobre el zinc. National Institute of Heatlh. Disponible en https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/Zinc-DatosEnEspanol.pdf
 • Torres Acosta, R., & Bahr Valcarcel, P. (2004). El zinc: la chispa de la vida. Revista cubana de pediatría76(4), 0-0.
 • de Burguera, Oscar Alarcón Marcela, et al. “Valoración de niveles séricos y óseos de calcio, cobre, estroncio, hierro, magnesio y zinc en pacientes con osteoporosis.” Vitae: Academia Biomédica Digital 23 (2005): 5.
 • Llavero-Valero, M., and M. Currás Freixes. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de las alteraciones del magnesio y el zinc.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.14 (2020): 816-818.
 • Jiménez, Rafael, Mayder Martínez, and Ronoel Peñalver. “Efecto del zinc sobre el crecimiento y desarrollo del niño con bajo peso al nacer.” Colomb Med 38.1 (2007): 6-13.
 • King, Janet C., David M. Shames, and Leslie R. Woodhouse. “Zinc homeostasis in humans.” The Journal of nutrition 130.5 (2000): 1360S-1366S.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.