Opdag fordelene ved en fleksitarisk kost

I dag vil vi fortælle dig alt om fordelene ved en fleksitarisk kost. Dette begreb beskriver en livsstil, som primært består af at spise grøntsager. I nogle tilfælde vil fleksitarer dog indtage kød. Læs mere lige her.
Opdag fordelene ved en fleksitarisk kost
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Har du hørt om en fleksitarisk kost? Mens vegetarisk og vegansk livsstil har opnået stor popularitet i samfundet, er der en voksende gruppe personer, som vi kan se som fleksitarer. Er du bekendt med dette begreb? Vil du gerne kende til fordelene ved en fleksitarisk kost? Læs med her!

Dette begreb er ret nyt. Mere specifikt refererer det til at være fleksibel med sin kost. Du hører måske allerede til denne gruppe mennesker uden overhovedet at vide det. Find ud af mere i denne artikel.

Hvad er fleksitarisk kost?

Fleksitarer er dem, som baserer deres kostvaner på en vegetarisk kost, men også nogle gange indtager kød. Det betyder, at de også spiser fisk, skaldyr og fjerkræ.

Eftersom vegetarisk kost er blevet mere moderne, starter nogle af disse personer med først at blive fleksitarer. De stopper dermed gradvist med at spise kød, indtil de fjerner det fuldstændig i fremtiden.

I denne gruppe kan vi også inkludere dem, som ikke elsker kød og beslutter kun at spise det i særlige tilfælde. Eller for eksempel dem, som indtager fisk og skaldyr, men ikke oksekød.

For at slå det fast er det ikke en undergruppe af en vegetarisk kost. Den sidstnævne har faste etiske årsager til, hvorfor indtag af kød ikke er acceptabelt under nogen omstændigheder. For fleksitarer repræsenterer det dog ikke en overtrædelse at spise kød, og de føler sig derfor heller ikke skyldige over at gøre det.

Fødevarer til en fleksitarisk kost

Fleksitarisk kost er ikke en undergruppe indenfor vegetarisk kost, men snarere en særlig livsstil.

Hvad er fordelene ved en fleksitarisk kost?

Flere studier har vist, at det giver flere sundhedsmæssige fordele at basere sin ernæring på grøntsager. Det bør selvfølgelig være indenfor rammerne for en kost balanceret på næringsstoffer og i forhold til hver enkelt person.

Disse effekter finder ligeledes sted, når personer begrænser deres indtag af forarbejdede og stegte fødevarer samt skadelige substanser såsom alkohol og cigaretter.

Nedenstående vil vi nævne de positive indvirkninger af fleksitarisk kost på kroppen.

Det forebygger forekomsten af hjertekarsygdomme

Hjertekarsygdomme er et alvorligt globalt sundhedsproblem. Det er faktisk den ledende årsag til dødsfald i industrialiserede lande. Som følge af ophobningen af mættede fedtsyrer og kolesterol – som er i overflod i rødt kød og kødprodukter – i arterierne.

I den forstand siger beviserne, at en plantebaseret kost, såsom fleksitarisk, hjælper personer med at undgå ikke-smitsomme lidelser. Vi får ikke kun gavn af det, fordi indtaget af usunde fedtsyrer er lavere, men også fordi antioxidanter og anti-inflammatoriske substanser, som er i stand til at forbedre vaskulær sundhed, dominerer.

Mod overvægt og diabetes

Overvægt og type 2 diabetes er lidelser af metabolisk oprindelse, som har en utilstrækkelig kost som risikofaktor. Ifølge data udtrykt i artiklen, “Flexitarism: A Review of the Literature“, er denne kostplan relateret til en lavere risiko for at lide af disse sygdomme.

Det ovenstående studie afslørede faktisk, at BMI var indenfor de normale parametre i grupper af vegetarer og fleksitarer sammenlignet med personer, der spiser kød. En passende BMI er en beskyttende faktor mod kroniske lidelser i de livsnødvendige organer.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Du kan mindske indtaget af kød med disse fem strategier

Det forebygger forekomsten af lidelser i tarmene

Crohns sygdom og tyktarmskræft er relateret til et for stort indtag af rødt kød, pølser og fedtholdige produkter. Denne type kost har derfor en forebyggende effekt mod dem.

Ligeledes holder det også strukturerne i fordøjelseskanalen sunde og tarmfloraen i balance, hvis man spiser naturlige fødevarer. På den måde reducerer det forekomsten af svamp i tarmene og udviklingen af divertikelsygdom, som er udposninger, der danner sig i tarmvæggene og kan blive betændte.

Det forebygger nyre- og galdesten

Generelt inducerer et indtag af for mange proteiner, især dem af animalsk oprindelse, udskillelsen af calcium, urinsyre og oxalsyre gennem urinen. Disse substanser er de grundlæggende komponenter i forekomsten af nyresten.

De er derudover også forbundet med et regelmæssigt indtag af usundt kolesterol og fedt, som typisk er fra retter med kød. I forbindelse med dette kan det beskytte nyrernes sundhed, hvis man reducerer sit indtag af kød.

Kvinde med nyresten tager sig til ryggen

Nyresten stammer ofte fra proteiner fra kød.

Fleksitarisk kost: De sidste overvejelser

Som du har set, er der adskillige fordele ved en fleksitarisk kost. Eftersom det er plantebaseret, er dets bidrag af kostfibre, anti-inflammatoriske substanser og antioxidanter højt. Det hjælper dermed med at forebygge de typiske sygdomme, som dukker op i den vestlige kost.

Der bør dog blive bemærket, at ligesom enhver anden kost er det vigtigt at få en balance i næringsstoffer og tilpasse kosten til hver enkelt person. Hvis du ønsker at begynde på denne type kost, bør du derfor først tale med en ernæringsekspert for at få råd omkring det.

Det kan interessere dig ...
Prøv disse lette vegetariske snacks
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Prøv disse lette vegetariske snacks

I dag vil vi gerne vise dig et par idéer til vegetariske snacks, du kan tage med dig overalt. De er alle sunde hjemmelavede løsninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • SILVA, M. C. B. D. (2018). Flexitarianismo: Revisão de literatura (Bachelor’s thesis).
  • Aumentar el consumo de frutas y verduras para reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles. Organización Mundial de la salud.
  • Gorrita Pérez, R. R., Ruiz King, Y., Hernández Martínez, Y., & Sánchez Lastre, M. (2015). Factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares y cerebrovasculares en adolescentes. Revista Cubana de pediatría87(2), 140-155.
  • Informe SAN: Alimentación Vegetariana – Revisión Final. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final.pdf.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Raphaely, Talia, and Dora Marinova. “Flexitarianism: traditional diets as social innovation for sustainability.” Visão Global-DESCONTINUADO A PARTIR DE 2013 15.1-2 (2012): 403-422.
  • Dagnelie, P. C. “Nutrition and health–potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands.” Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 147.27 (2003): 1308-1313.
  • Tomova, Aleksandra, et al. “The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota.” Frontiers in nutrition 6 (2019): 47.
  • Negri, Armando L., Francisco R. Spivacow, and Elisa E. Del Valle. “LA DIETA EN EL TRATAMIENTO DE LA LITIASIS RENAL BASES FISIOPATOLÓGICAS.” Medicina (Buenos Aires) 73.3 (2013).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.