Undgå disse 5 vaner der forårsager oppustet mave

For at undgå oppustet mave er det meget vigtigt, at man spiser, imens man er afslappet, med måde og tygger sin mad grundigt for at få en bedre fordøjelse og for ikke at akkumulere luft.
Undgå disse 5 vaner der forårsager oppustet mave
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er ikke altid gasser der forårsager oppustet mave. Imens oplagret fedt kan være en årsag, så har de fleste kvinder der lider af oppustet mave, andre årsager til dette problem.

Du har sikkert opdaget, at din mave er flad om morgenen og din figur er, som du vil have den; men som timerne går, opdager du, at din mave bliver oppustet til det punkt, at dit tøj bliver strammere end normalt. Ved du hvad dette problem skyldes?

Det kan være, at din fordøjelseskanal har overskydende luft som en konsekvens af dårlige madvaner, eller du har indtaget visse fødevarer, der kan give irritation. For at bekæmpe denne generende oppustethed, er det meget vigtigt at finde frem til disse vaner og gøre alt for at slippe af med dem.

Fødevareallergier forårsager oppustet mave

Fødevareallergi skal ikke overses, da det udover at forårsage oppustet mave også kan forårsage andre sundhedsproblemer. Hvis du tror, du er immun overfor fødevareallergier, skal du tænke dig om igen, især når du opdager, at din mave er hævet. For eksempel kan mennesker, der lider af hvedeintolerance ikke fordøje gluten og som et resultat deraf, har de fordøjelsesproblemer, der kan involvere hævelse og oppustethed. Noget meget lignende sker for mennesker der lider af laktoseallergi.

Hvad er løsningen? Gå til en speciallæge og bed om en fødevaresensitivitets test. Hvis resultaterne er positive, er det vigtigt at ændre din kost og undgå disse fødevarer.

Forarbejdede fødevarer forårsager oppustet mave

Forarbejdede fødevarer forårsager oppustet mave

Forarbejde fødevarer indeholder store mængder natrium og andre stoffer, der ikke har nogen gavn for din mave. Natrium er en af hovedårsagerne til væskeophobning i kroppen, hvilket er en anden årsag til oppustet mave. Dette gælder også for de fødevarer der forklædt som “sunde” for eksempel “Light” eller “Zero”, der i virkeligheden stadig indeholder store mængder natrium og andre usunde ingredienser.

Hvad er løsningen? Vælg naturlige fødevarer og hjemmelavet mad. Spise mere frugt, grøntsager og fuldkorn der indeholder meget mindre natrium eller sågar er helt fri for natrium.

At spise for hurtigt forårsager oppustet mave

Det er meget vigtigt at spise med måde og at tygge sin mad grundigt, da man ved at spise hurtigt kommer til at sluge luft uden at opdage det, hvilket også kan forårsage oppustet mave. Mange mennesker bruger ikke nok tid på at spise på en sund måde, og af denne årsag vil deres mave se konstant oppustet ud.

Hvad er løsningen? Det er meget vigtigt at tygge din mad grundigt og at spise i et langsomt tempo for at få en bedre fordøjelse og for at undgå akkumulering af luft i maven.

Indtagelse af for mange kulsyreholdige drikkevarer forårsager oppustet mave

kulsyreholdige drikkevarer

Kulsyreholdige sodavand og drikkevarer kan forfriske og tilfredsstille os, når vi er tørstige. Dog er de ikke det bedste valg for vores krop, da de ikke har nogen ernæringsmæssige fordele, og de indeholder stoffer, der giver luft i maven og forårsager forskellige andre fordøjelsesproblemer. Gassen der giver den boblende fornemmelse er ansvarlig for en øjeblikkelig hævelse af maven. Derudover kan de kunstige sødestoffer også give en oppustet mave.

Hvad er løsningen? Undgå indtagelse af kulsyreholdige drikkevarer og vælg i stedet at drikke mere vand og naturlige juicer.

At spise lige før sengetid forårsager oppustet mave

En stor fejltagelse som mange mennesker begår er at spise før sengetid. Aftensmaden er et hovedmåltid, der bør spises mindst to eller tre timer før, du går i seng, og det bør være let og nemt fordøjeligt. At spise før man går i seng er en vane, der kan forårsage vægtstigning og betændelse i kroppen. At spise lige føre sengetid hæmmer en god fordøjelse og kan give problemer som forstoppelse.

Hvad er løsningen? Spis mindst 3 timer før du går i seng og frem for alt lette fødevarer. Hvis du ikke har noget andet valg, bare spis en lille smule frugt eller yoghurt. Husk at det vigtigste måltid på dagen er morgenmaden. Spis derfor en god morgenmad og kun en let aftensmad for at få en bedre fordøjelse.

Husk!

Hvis du vil have en flad mave, er det meget vigtigt, at du ændrer eventuelle dårlige vaner. Du skal også forbedre din kost, være mere fysisk aktiv og øge dit indtag af vand. En sundere livsstil vil ikke bare hjælpe dig med at få en fladere mave, men vil også forbedre hele din figur og især dit helbred.

Det kan interessere dig ...
Undgå oppustethed: Spis ikke disse 7 fødevarer!
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Undgå oppustethed: Spis ikke disse 7 fødevarer!

Oppustethed er super irriterende. Det får os til at se og føle os tunge, selvom vi slet ikke er tykke. Det er heldigvis muligt at undgå oppustethed...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • George A Bray, “How bad is fructose?”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 86, Issue 4, 1 October 2007, Pages 895–896
    • Bradley M. Appelhans, Maria E. Bleil, Molly E. Waring, Kristin L. Schneider, Lisa M. Nackers, Andrew M. Busch, Matthew C. Whited, Sherry L. Pagoto, “Beverages contribute extra calories to meals and daily energy intake in overweight and obese women”, Physiol Behav. Author manuscript; available in PMC 2014 Oct 2.
    • Elana Lavine, “Blood testing for sensitivity, allergy or intolerance to food”, CMAJ. 2012 Apr 3; 184(6): 666–668.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.