Aborre: Ernæringsværdi, fordele og kontroverser

Fisk er normalt kvalitetsfødevarer. Men det er ikke alle, der anbefales. Vi vil tale om aborre, en billig mulighed med ringe næringsværdi.
Aborre: Ernæringsværdi, fordele og kontroverser
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 19 oktober, 2022

Aborre er en fisk, der importeres fra det afrikanske kontinent, og som normalt vælges på grund af den lave pris. Dens ernæringsmæssige kvalitet er dog ikke særlig god, og indtagelse af den kan endda medføre risici. Vi vil fortælle dig om denne fødevares egenskaber, og hvorfor der findes bedre muligheder, som stadig er ret billige.

Før vi begynder, skal det bemærkes, at tilstedeværelsen af fisk i kosten anbefales af næsten alle ernæringseksperter. Det er kendetegnet ved dets proteiner af høj biologisk værdi og fedtsyrer af god kvalitet. Ligeledes kan de levere vigtige mikronæringsstoffer, blandt hvilke mineraler som jod skiller sig ud.

Næringsværdi af aborre

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt indeholder aborre få kalorier, knap 90 pr. 100 gram. Derfor indgår den normalt i kaloriefattige diæter med henblik på vægttab.

Kun 5 % er fedt. Fedtprofilen er dog langt fra lige så god som for andre fisk som f.eks. laks. Der er ikke særlig mange fedtsyrer af omega 3-serien, elementer, der har vist sig at kunne kontrollere indre betændelse.

Grillet aborre på tallerken

Aborre er ikke en ernæringsmæssigt bemærkelsesværdig fisk.

Trods alt dette er proteinerne noget mere betydningsfulde i aborre. 12 % af de samlede kalorier kommer fra disse næringsstoffer. De har en høj biologisk værdi, så deres fordøjelighed er sikret.

Den indeholder også alle de essentielle aminosyrer, hvilket er vigtigt for at forebygge udviklingen af sygdomme, der kan påvirke den magre masse. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism bør stillesiddende personer indtage mindst 0,8 g protein pr. kg kropsvægt om dagen.

Proteinindholdet er dog stadig lavere end for andre fisk, f.eks. tun. Vi kunne tale om 20 % af energien fra disse næringsstoffer, en værdi, der vil være med til at dække vores daglige behov. For sportsfolk er det blevet påvist, at behovet let kan fordobles eller tredobles.

Man kan fremhæve aborrerens indhold af jod, da dette er et vigtigt mineral for en velfungerende skjoldbruskkirtel. Der findes imidlertid mange andre havprodukter, som indeholder dette grundstof og har en langt mere fyldestgørende næringsstofprofil.

Derfor er dette i sig selv ikke en grund til at inkludere aborre i din kost på regelmæssig basis.

Forureninger i aborre

Et måltid med fisk

Ud over sin lavere næringsværdi i forhold til andre fisk kan aborre indeholde forurenende stoffer. Noget lignende sker med hajmalle, en anden fødevare af lav kvalitet, der primært er valgt på grund af sin lave pris.

Sandheden er, at indtagelse af visse tungmetaller som f.eks. kviksølv vil skade neurale forbindelser og dermed give en højere risiko for at udvikle neurodegenerative sygdomme på mellemlang sigt.

Det er naturligvis rigtigt, at aborre skal gennemgå en række kvalitetsprocesser for at sikre, at det er et spiseligt produkt, men det ændrer ikke på, at koncentrationen af mikroplast eller tungmetaller er højere sammenlignet med andre fisk og skaldyr. Det er bedre at betale lidt mere og få mad med høj næringsværdi, der kan hjælpe med at dække dit daglige behov.

F.eks. er fisk som rødfisk også billig og har en meget højere profil. Ikke alene giver de mere protein og kvalitetsmineraler, men de indeholder også omega-3-fedtsyrer, som er vigtige elementer for at bevare et godt helbred gennem årene.

På den anden side er det vigtigt at understrege, at det, når det er muligt, er at foretrække at spise vild fisk frem for opdrættede versioner, da andelen af lipider i dette tilfælde ville blive ændret.

Du er måske også interesseret i: Farerne ved at spise fisk og skaldyr

En fisk med lav næringsværdi

Som du har set, er aborre en fisk af lav ernæringsmæssig kvalitet. Den kan findes i mange supermarkeder både frisk og frossen, men det er ikke en mulighed, du bør overveje.

Den giver ikke en tilstrækkelig mængde umættede lipider og proteiner. Den kan endda være en kilde til visse forurenende stoffer eller tungmetaller, hvilket gør, at risikoen opvejer fordelene i forhold til indtagelsen.

Som det sidste skal det bemærkes, at aborre ikke er det eneste produkt fra havet, som bør undgås. Som nævnt er hajmalle en anden fisk, der ofte findes i visse butikker, som vi ikke vil anbefale.

Den er meget lig med hensyn til næringsstoffer, med den største forskel, at koncentrationen af giftige elementer kan være endnu højere. Faktisk har mange supermarkeder nægtet at markedsføre den for at beskytte forbrugernes sundhed.

Det kan interessere dig ...
Havaborre: Næringsværdi, egenskaber og fordele
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Havaborre: Næringsværdi, egenskaber og fordele

Havaborre er en fisk med mange sundhedsmæssige fordele. Lær hvilke, og hvordan du kan spise den og inkludere den i din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017;45(5):1105-1115. doi:10.1042/BST20160474
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20. Published 2017 Jun 20. doi:10.1186/s12970-017-0177-8

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.