Syv almindelige madfejl for forældre

Børn har brug for en velafbalanceret kost for at fremme deres rette vækst og udvikling. Det er dog let at lave disse almindelige fejl, der nemt kan blive til dårlige vaner for dine børn.
Syv almindelige madfejl for forældre

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

I denne artikel skal vi se på de syv mest almindelige madfejl for forældre, når det gælder mad til deres børn.

De første måneder

I de første seks måneder bør en baby kun få modermælk. Det giver de nødvendige næringsstoffer og vil også bidrage til styrkelse og udvikling af deres fordøjelseskanal og immunsystem.

Efter denne periode bør du langsomt begynde at introducere andre typer mad til deres kost. Bemærk dog, at den måde, hvorpå du omgås dette, vil forme dine børns fremtidige smag og spisevaner. Husk, du er deres eksempel at følge, og de vil prøve at kopiere alt, hvad du gør, når du spiser – og stort set alt andet, du også gør.

De fleste voksne har et travlt liv, men du skal huske på, at det på ingen måde må forstyrre din etablering af en god spiserutine. Det er netop grundlaget for en sund livsstil hos dine børn.

Syv almindelige madfejl for forældre 

Servere ufuldkommen morgenmad

Morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, da det forbereder kroppen på at starte dagen med masser af energi. Så børn bør spise en nærende morgenmad hver dag, før du sender dem i skole.

Desværre kan din hurtige livsstil muligvis føre dig til at forenkle den vigtige morgenmad, de burde få. Mange forældre giver bare deres børn juice eller kiks eller sukkerholdige morgenmadsprodukter. Desværre vil dette i høj grad påvirke dine børns akademiske præstationer og deres helbred.

Børn bør spise en fuld morgenmad, der imødekommer deres energibehov. Det skal indeholde fibre, fedt, protein og kulhydrater. Nogle gode muligheder er fuldkorn, naturlige morgenmadsprodukter, yoghurt, en sandwich lavet med fuldkornsbrød og skinke, kalkun eller ost og en portion frugt.

En ordentlig morgenmad øger deres koncentration og hukommelse og forbedrer deres evne til at lære. Det forhindrer også fedme.

Mangel på struktur og måltider

Person spiser sund morgenmad

Rutiner er sunde og en god metode for børn. Vi skal lære dem at udføre deres små daglige opgaver, påtage sig ansvar og skabe sunde spisevaner.

At etablere en måltidsplan skaber balance mellem barnets appetit og fordøjelse, og de lærer vigtigheden af disciplin. Derudover bliver måltider det specielle øjeblik, de deler med deres familie.

Børn skal have fem måltider om dagen. Det inkluderer tre hovedmåltider og to snacks. Dette vil hjælpe dem med at optage næringsstofferne bedre og forhindre fedme.

Servere voksenportioner

Ja, du vil gerne have, at dine børn bliver store og stærke. Det betyder dog ikke, at de skal spise mere, end de har brug for. At servere voksenportioner til børn er en stor fejltagelse, selvom det let kan undgås.

Børn har ikke den samme mave og det samme ernæringsbehov som voksne. Hvor mange forældre fylder dog deres børns tallerkener på en sådan måde, at de enten overspiser eller afviser at spise helt? Mange!

Undgå at promovere vægt i dine børn og undervis dem i stedet i, hvordan de spiser ordentligt, og husk deres særlige behov.

Forarbejdede fødevarer VS frugt og grønsager

Fra en meget tidlig alder begynder børn at fokusere deres præferencer på ”velsmagende” industrielt forarbejdede produkter. De fleste af disse fødevarer er rige på fedt og kemiske tilsætningsstoffer, der gør dem vanedannende.

Det er din pligt som forælder at holde disse produkter væk fra dit hjem og ellers forsøge at kontrollere deres forbrug i skolen og andre steder, de er ofte. Giv dit barn grøntsager og frugter i deres mest varierede former.

Hvis du ønsker, at dit barn skal vokse sig sund og stærk, skal du sørge for at give dem en afbalanceret kost rig på proteiner, kulhydrater, vitaminer, lipider og mineraler.

Belønning med usunde fødevarer

Sjove sandwich

Selvom de fleste af os anerkender fordelene ved god ernæring, belønner vi ofte vores børn med godbidder, der er ekstremt sukkerholdige eller salte eller har meget transfedtsyre. Uanset det faktum, at disse fødevarer ikke leverer næringsstoffer, skal du bemærke, at de også indeholder flere vanedannende kemikalier.

Forskning viser, at det at spise ”lækre” forarbejdede fødevarer aktiverer hjernens belønningssystem og frigiver ”flykke”-hormoner som dopamin og serotonin. Dette kan føre til afhængighed på lang sigt.

undgå at tilbyde “belønninger” til børn, der spiser deres rigtige frugter og grøntsager. Ellers vil du forstærke ideen om, at de er en form for straf.

Der er mange lækre alternativer til industrielle produkter derude. Søg efter opskrifter online.

At tage børn væk fra køkkenet

Et barns bidrag kan være lille, men de kan blande en sauce eller tilføje lidt salt hist og pist. For børn er det meget sjovt og stimulerende at spise, hvad de har været med til at forberede.

Dette er en fremragende strategi til at motivere dem til at prøve nye fødevarer. Derudover udvikler de ansvaret ved at lære at deles om de huslige pligter.

Selvfølgelig skal du tage sikkerhedsforanstaltninger, når de håndterer skarpe redskaber. Lær dem altid, hvordan man bruger dem sikkert i stedet for at forbyde brugen. Der er mange lette og næringsrige opskrifter, som du og de små kan lave sammen.

Gentagelse af præsentationerne og smagene er en af de typiske madfejl for forældre

Både øjet og næsen er de første organer, der stimuleres ved middagstid. En farverig tallerken vil være meget interessant for et barn, og deres nysgerrighed får dem til at prøve alt på den.

Alt, hvad du behøver, er lidt kreativitet og finpudsning her og der.

Forsøg at præsentere maden på forskellige måder. For eksempel er linser dejlige til at lave supper, hamburgere og smørepålæg. Derudover kan græskar spises som en creme, en sauce på pasta eller endda på en cheesecake.

Prøv nye krydderurter, og smagsoplevelsen vil ikke kun forbedres for dit barn, men også for hele din familie.

Afsluttende overvejelser om at undgå madfejl for forældre

Vi håber, at denne artikel kan hjælpe dig.

Hvis du har spørgsmål om mad til dine børn, skal du kontakte dit barns læge. Han/hun kan guide dig yderligere om den bedste måde at implementere gode vaner på og undgå disse almindelige madfejl for forældre, der kan påvirke dine børn på lang sigt.

Det kan interessere dig ...
Tre hurtige og nærende opskrifter på kylling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tre hurtige og nærende opskrifter på kylling

Spiser du ofte kylling? Det er en af ​​de mest spiste typer af kød i verden. I denne artikel får du nogle nemme og lækre opskrifter på kylling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public heatlh benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healh, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Schnabel L., Kesse Guyot E., Alles B., Touvier M., et al., Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle aged adults in france. JAMA, 2019. 179 (4): 490-498.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.