Alt om modningsveer op til en fødsel

Modningsveer involverer sammentrækninger, som forbereder livmoderhalsen på fødslen. Selvom de kan være generende, er de ikke smertefulde.
Alt om modningsveer op til en fødsel

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når en kvinde snart skal føde, lader alle tegn til at pege i retning af det. Ubehag, smerte og sammentrækninger er indikatorer på, at fødslen er nær. Men en vordende mor kan forveksle modningsveer med en rigtig fødsel.

Det sker som regel for førstegangsfødende, og de fleste har tendens til at gå til lægen for at finde ud af, om de er ved at gå i fødsel eller ej. Det er på grund af, hvor almindelige tilfælde af modningsveer er blevet på sygehuset.

I denne artikel vil vi forklare, hvordan man kan genkende modningsveer.

Hvad er modningsveer?

Modningsveer er forberedende, uregelmæssige veer af varierende intensitet, som nogle gange ikke er særlig smertefulde og går over efter nogle få minutter med hvile eller en ændring i stilling.

De forsvinder og begynder igen på ubestemt tid i op til flere uger før fødslen. Hyppigheden kan øges, eftersom de gør deres job: At forberede livmoderhalsen.

Livmoderhalsen er lukket og måler omkring 2,5 cm. Når der opstår veer, bliver livmoderhalsen blødere, kortere og udvider sig. Det er kendt som udslettelse af livmoderhalsen. Udvidningsfasen kan strække strukturen med op til 2,5 cm.

Gravid kvinde med modningsveer har ondt

Denne artikel vil måske også interessere dig: Hvordan føles fødselsveer?

Tegnene på modningsveer

Der findes fødselsveer og veer, der ikke opstår under fødslen. Plukveer, der typisk dukker op fra omkring uge 20, og modningsveer hører til gruppen af veer, der ikke opstår under fødslen. På den anden side er udvidelse en del af fødselsveer.

Modningsveer er, når betydelige ændringer begynder at opstå i livmoderhalsen, hvor babyen vil komme ud. Når babyens hoved sænker sig i bækkenet og sætter sig fast i fødselskanalen, vil det være et afgørende tegn. Det er grunden til, at kvinden føler ubehag i den nederste del af maven og endda i underlivet.

Modningsveer har ikke en defineret debut. Det er dog ledsaget af en øget hyppighed og intensitet af sammentrækninger. Udflåd fra skeden øges, kvinden urinerer oftere, og nogle gange går slimproppen måske.

Disse veer har en skønnet varighed på 30 sekunder, der er mellem fem og tyve minutter imellem. En gravid kvinde kan lede et normalt liv med modningsveer. Hvile kan endda hjælpe med at stoppe veerne. De påvirker heller ikke appetitten.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Lær om fødselsforberedelse

Forskellene mellem modningsveer og fødselsveer

Plukveer er de første tegn, der manifesterer sig. Selvom de forårsager ubehag, er de som regel ikke smertefulde. Deres intensitet varierer, og de opstår hver tiende minut.

Disse sammentrækninger opstår ved eller endda før uge 20 og påvirker en stor del af musklen i livmoderen. Nogle gange opstår de, når den gravide kvinde er træt eller stresset.

Sidst i graviditeten forårsager de moderat smerte nederst i maven, hvilket mere specifikt er kendt som modningsveer. De er ikke nogen grund til bekymring. Derimod indikerer de, at kroppen gør sig klar til fødslen, fordi de hjælper med at blødgøre livmoderhalsen.

Forskellen ligger i deres intensitet og regelmæssighed, men også den uge i graviditeten, hvor de opstår. Rigtige fødselsveer varer omkring et minut, og der er som regel tre minutter imellem, og de bliver stærkere og stærkere. Og hvis de kommer med længere tid imellem, gør de det uregelmæssigt.

Men den egentlige forskel mellem modningsveer og fødselsveer ligger i det faktum, at rigtige veer ikke giver moderen mulighed for at lave andet. Hele hendes krop vil fokusere på fødslen.

Når en kvindes vand går, frigives oxytocin, som er et hormon, der også frigives under orgasme og amning, og trænger ind i moderens blodbane.

Gravid kvinde har ondt

Sådan kan man genkende de forskellige typer veer

Du bliver nødt til at vide, at du ikke bør tage på sygehuset, når du har modningsveer, eftersom de rigtige veer kan være flere timer eller endda dage væk. Udskillelsen af slimproppen, som kan være hvidlig eller lyserød (på grund af rester af blod), kan lave pletter i undertøjet en eller endda flere dage før fødslen.

På den anden side kan kvinden føle, at hun er ved at få sin menstruation eller har et kraftigt tryk i underlivet. Der er mellem fem og tyve minutter imellem modningsveer. Det er kun, hvis du er en måned eller mere fra din termin, at du bør tage på sygehuset. Hvis det ikke er tilfældet, skal du bare blive hjemme.

Husk på, at ro, kontrolleret vejrtrækning og selskab er essentielt under fødslen. Rigtig fødsel består af regelmæssige, intense veer, som varer længere tid og ikke stopper, når man ændrer stilling eller hviler sig.

Hvis du er førstegangsfødende, bør du tage på sygehuset, hvis du observerer, at der er fem minutter imellem dine veer, hvor de varer mindst et minut, og det har stået på i to timer. Hvis du ikke er førstegangsfødende, vil veerne typisk have stået på i mindst en time og vil komme med ti minutter imellem.

Hvis man ved, hvordan man kan genkende rigtige veer, vil man undgå unødvendige besøg på sygehuset og manøvrer til at fremskynde fødslen. Det er for eksempel at tage vandet eller give oxytocin i et drop. Jo mere naturlig fødslen er, jo bedre er det.

Det kan interessere dig ...
Alt, der er at vide om vandfødsel
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt, der er at vide om vandfødsel

Vandfødsel er en effektiv måde at lindre smerte på under en fødsel. Eftersom dets risici er minimale, er det en effektiv form for naturlig fødsel.