Amning og spirulina: Er det foreneligt?

Mange mennesker anbefaler spirulina under graviditet og amning. Der er dog ikke nok bevis til at understøtte dets forenelighed. Her er, hvad du har brug for at vide om amning og spirulina.
Amning og spirulina: Er det foreneligt?

Written by Edith Sánchez

Last update: 09 august, 2022

I øjeblikket er der ingen konsensus om foreneligheden af amning og spirulina. Der er et stort antal fagfolk, der ser denne kombination som positiv, eller som ikke anser det for at have stor indflydelse. For andre kan der dog være en vis uforenelighed.

Det er vigtigt at huske på, at spirulina er en alge, der hører til slægten Arthrospira. Og i nogen tid har samfundet fremmet det som et kosttilskud med enestående egenskaber. I den forstand kan vi bemærke, at det giver store ernæringsmæssige bidrag, og at det tjener som et supplement mod nogle sygdomme.

Spirulina fås på markedet i form af tabletter såvel som i flydende og pulverform. Helsekostbutikker har tendens til at sælge disse produkter. Derudover er der ingen offentliggjorte undersøgelser, der advarer om bivirkninger eller risikable interaktioner med dette stof.

Spirulina og dets egenskaber

Inden vi går ind i foreneligheden af amning og spirulina, skal vi se på de formodede egenskaber ved dette stof. Selvom et stort antal læger ikke ser usædvanlige egenskaber i spirulina, er sandheden, at forbruget af spirulina er blevet meget populært. Ifølge dets fortalere er der beviser for, at dets egenskaber giver fordele i følgende sanser:

Forskellige former for spirulina

Du kan være interesseret i: De bedste fødevarekilder til vitamin B

Amning og spirulina, argumenter for

Tilhængere af dette stof mener, at amning og spirulina er perfekt foreneligt. Faktisk anbefaler de det også under graviditeten. De påpeger, at det gendanner moderens ernæringsmæssige mangler og bidrager til den normale udvikling af hendes baby.

Ifølge nogle beskytter spirulina moderen under graviditeten, da det indeholder 10 gange mere jern end almindelig mad. Dette kan forhindre anæmi i at forekomme. Det indeholder derudover også calcium, som er et mineral, der er vigtigt under graviditeten.

Med hensyn til amning og spirulina antyder mange, at de også er forenelige. Ifølge populær tro hjælper spirulina faktisk med at give babyen flere næringsstoffer gennem modermælk. Blandt andet indeholder spirulina gamma-linolsyre, som er afgørende for barnets korrekte hjerneudvikling.

Amning og spirulina, argumenter imod

Der er dog også et segment, der ser amning og spirulina som uforenelige. På etiketten for nogle mærker af spirulina er der advarsler mod, at gravide eller ammende kvinder og små børn indtager det. Dette skyldes mulige bivirkninger.

Årsagen til, at mange mener, at amning og spirulina er uforenelig, skyldes hovedsageligt den store mængde jod, det indeholder. Dette kan i større eller mindre grad ændre en persons skjoldbruskkirtelfunktion. Der er dog ingen relevante undersøgelser, der beviser dette forhold.

Hvad der blev rapporteret i en nylig sag, offentliggjort i Breastfeed Medicine, er, at spirulina-tilskud under amning ændrede mælkens farve til en blågrøn tone. Imidlertid blev der ikke fundet nogen abnormiteter i mælkens sammensætning, og efter at have stoppet tilskuddet vendte mælken tilbage til sin normale farve i løbet af de næste tre dage.

En kvinde, der ammer sin lille baby

Konklusioner

De videnskabelige undersøgelser, der hidtil er tilgængelige, bekræfter ikke de påståede egenskaber ved spirulina. Der er heller ingen formelle undersøgelser, der udelukker dem. I dette tilfælde, som i andre, er det bedst at konsultere din læge, inden du tager spirulina regelmæssigt, især under graviditet og amning.

Der er også mange stoffer på markedet, der markedsføres som spirulina, men ikke alle har den samme sammensætning. Nogle kosttilskud med spirulina har vist sig at have højere niveauer af arsen.

Tilsvarende er ikke alle præsentationer lige sikre og pålidelige. Derfor skal du kontrollere kvaliteten af det og kun købe det fra pålidelige kilder.

It might interest you...
5 forholdsregler og kontraindikationer ved spirulina
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
5 forholdsregler og kontraindikationer ved spirulina

Spirulina er alger, som bliver mere og mere populære i kostplaner. Vi vil fortælle dig om de forskellige forholdsregler og kontraindikationer ved s...  • Shamosh Halabe, S. (2009). Historia, nutrición, salud y ecología para generar estrategias de comunicación sobre la espirulina (A. maxima) (Master’s thesis, Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología).
  • Yousefi, R., Mottaghi, A., & Saidpour, A. (2018). Spirulina platensis effectively ameliorates anthropometric measurements and obesity-related metabolic disorders in obese or overweight healthy individuals: A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Medicine, 40, 106–112. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.08.003
  • Bashandy SA, El Awdan SA, Ebaid H, Alhazza IM. Antioxidant Potential of Spirulina platensis Mitigates Oxidative Stress and Reprotoxicity Induced by Sodium Arsenite in Male Rats. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:7174351. doi:10.1155/2016/7174351
  • Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuca, K. (2016, August 1). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of Toxicology. Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/s00204-016-1744-5
  • Kapoor, R., & Mehta, U. (1993). Effect of supplementation of blue green alga (Spirulina) on outcome of pregnancy in rats. Plant Foods for Human Nutrition43(1), 29–35. https://doi.org/10.1007/BF01088093
  • Naor, N., Fridman, E., Kouadio, F., Merlob, P., & Linder, N. (2019). Green Breast Milk Following Ingestion of Blue-Green Algae: A Case Report. Breastfeeding Medicine, 14(3), 203–204. https://doi.org/10.1089/bfm.2018.0184

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.