Antiinflammatoriske fødevarer du skal inkludere i din kost

Inflammation er associeret med adskillige helbredsproblemer, såsom højt blodtryk, astma og diabetes.Derfor, er det afgørende at spise fødevarer, der reducerer hævelser, for at forebygge helbredsproblemer.
Antiinflammatoriske fødevarer du skal inkludere i din kost
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

At inkludere antiinflammatoriske fødevarer i din kost, kan hjælpe dig med at forebygge at få helbredsrelaterede problemer. Grundet deres næringsmæssige værdi, kan du styrke dit immunforsvar, og forebygge adskillige helbredsproblemer.

Hvad er de bedste antiinflammatoriske fødevarer, du kan inkludere i din kost? Har du nogensinde lagt mærke til, hvor ofte du spiser dem, samt hvilken mængde din krop har brug for?

Inflammation er associeret med adskillige helbredsproblemer, såsom højt blodtryk, astma og diabetes.

Derfor, er det afgørende at spise fødevarer, der reducerer hævelser, for at forebygge helbredsproblemer. Hvis du er meget sund, og ikke har oplevet nogen af disse problemer, er det aldrig for tidligt at forebygge dem.

Nedenfor kan du tage et kig på en liste med antiinflammatoriske fødevarer, du bør spise på regelmæssig basis.

6 antiinflammatoriske fødevarer

1. Grøntsager med grønne blade er antiinflammatoriske fødevarer

bladgrøntsager på et træbord

Af de fødevarer, du putter på din tallerken, skal du sikre dig, at der er en god portion af grøntsager med grønne blade. De er en af de bedste antiinflammatoriske fødevarer, grundet deres antioxidanter. Når du indtager dem i de rette mængder, hjælper de dine celler med at regenerere. 

I tilfælde af, at du ikke kan lide at spise visse grønne grøntsager, kan du altid bruge dem i en smoothie. På den måde, vil du få deres næringsstoffer på en mere lækker, og mindre kedelig, måde.

Ligeledes, er det en god idé at skifte mellem forskellige, grønne grøntsager. Selvom de er sammenlignelige, kan de bidrage med forskellige næringsstoffer.

2. Blåbær

Disse små frugter fra skoven er en anden antiinflammatorisk fødevare, du bør inkludere i din kost, så meget som muligt. Foruden at være lækre, kan de neutralisere effekterne af hævelser, forårsaget af fedtholdige fødevarer, eller fødevarer, der har et højt indhold af kulhydrat. 

Denne neutraliserende effekt sker på grund af det faktum, at bærer rige på favonider, en form for antioxidanter, der styrker immunforsvaret. Desuden, er de en kilde til vitamin C og resveratrol, hvilket er to komponenter, der kan hjælpe med at reducere inflammation.

Grundet alle disse fordele, anbefales det, at du spiser blåbær, hver gang du har lyst til noget sødt. På samme tid, kan du bruge dem til at slippe af med inflammation, uden nogen store komplikationer.

3. Naturligt havregryn

Spiser du havregryn til morgenmad? Hvis ja, hvilken type?

Hvis svaret er “ja”, så vil det være en god idé, at du sikrer dig, at du spiser naturlige havregryn. Dette skyldes, at naturlige havregryn er en antiinflammatorisk fødevare.

Foruden at være billigere end krydrede, kommercielle havregryn, er de meget sunde for dig. Naturlige havregryn kan bidrage med kulhydrater, der passerer gennem din mave, uden at forårsage nogen former for skade. Denne form for kulhydrat hjælper med at øge væksten af gode bakterier, og kan reducere oxidation og inflammation.

I tilfælde af, at du lider af problemer med insulinresistens eller diabetes, kan havregryn hjælpe med at reducere dette problem og hævelser. Vær opmærksom på, at du har dem i din kost!

4. Selleri

Selleri er en grøntsag, der er lækker og nem at kombinere med andre fødevarer. Foruden smagen, er det en god, naturlig antioxidant og antiinflammatorisk fødevare. Det er derfor, at denne fødevare typisk findes i opskrifter, der anbefales til at sænke blodtrykket og koncentrationen af kolesterol

Et godt tidspunkt at spise det på er, når du oplever bakterielle infektioner eller mangel på kalium. Hvis du spiser forarbejdede fødevarer på regelmæssig basis, så er selleri en af de antiinflammatoriske fødevarer, du bør inkludere i din kost.

Dette skyldes, at forarbejdede fødevarer har et højt indhold af natrium, hvilket er et element, der kan ændre dit helbred på lang sigt. Dog, neutraliseres disse effekter ved at spise kalium. Generelt, anbefales det at have en balance af kalium og natrium i sin kost.

Læs også: Salt kan erstattes med disse 8 krydderier

5. Ingefær

ingefær og gurkemeje

Ingefær har et kemisk stof, kaldet gingerol. Dette stof er kendt for at reducere inflammation, samt for at være en fantastisk antioxidant og antibakteriel fødevare. 

Når det kommer til hævelser, hjælper gingerol med at reducere ubehaget, forårsaget af kronisk leddegigt. Nogle måder, hvorpå man kan udnytte dets fordele, er, ved at bruge det som en ekstrakt, i form af olie eller direkte fra roden.

Hvis du går efter sidstnævnte, kan du drikke det som et afkog eller tilføje et lille stykke ingefær til dine smoothies. Du kan også udnytte dets karakteristiske smag i brød eller supper, så du kan forbedre dine opskrifter.

Læs også: Sådan befrier du din krop for ophobet salt

6. Grøn te – en af de fantastiske antiinflammatoriske fødevarer

Grøn te er den sidste, af de antiinflammatoriske fødevarer, du bør inkludere i din kost på regelmæssig basis. Denne drik er blevet en favorit, de senere år, fordi den er meget gavnlig for dit helbred

Katekiner er det stof, der gør grøn te til et godt valg for dit helbred. Dette er en form for antioxidant, der kun findes i denne drik, der bekæmper inflammation.

Nu, da du ved, hvilke fødevarer, der har antiinflammatoriske effekter på din krop, skal du sikre dig, at du inkluderer dem i din kost. Lad disse antiinflammatoriske fødevarer være din medicin!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Maffia P., Cirino G., Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk. Br J Pharmacol, 2017. 174 (22): 3895-3897.
  • Wicinski M., Socha M., Walczak M., Wodkiewicz E., et al., Beneficial effects of resveratrol administration focus on potential biochemical mechanisms in cardiovascular conditions. Nutrients, 2018. 10 (11): 1813.
  • Singh R., De S., Belkheir A., Avena sativa (oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (2): 126-44.
  • Mashhadi NS., Ghiasvand R., Reza M., Anti oxidative and anti inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med, 2013.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.