Brunt udflåd under graviditet: Hvad betyder det?

Brunt udflåd under graviditet betragtes som normalt, når det optræder tidligt i graviditeten. Det er kortvarigt og uden andre symptomer.
Brunt udflåd under graviditet: Hvad betyder det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 10 juli, 2023

Brunt udflåd under graviditet er et relativt almindeligt symptom. Det, der er vigtigt at sikre, er, at det ikke ledsages af andre symptomer, at det ikke forekommer i store mængder, og at det ikke varer mere end tre dage.

Når det er sagt, er det bedst at konsultere din læge eller gynækolog for at udelukke mulige komplikationer. Generelt set skal udflåddet være hvidt i hele svangerskabsperioden. Så hvorfor kan denne farveændring forekomme? Her er de mulige årsager.

Brunt udflåd under graviditet

Det anslås, at 1 ud af 5 kvinder har brunt udflåd under graviditet. Det opstår normalt, når det befrugtede æg implanteres i livmodervæggen, dvs. i begyndelsen af graviditeten. Faktisk forveksles det ofte med menstruation.

For at være mere præcis består denne farvede væske – som også kan ses som mørkerød – af gammelt blod. Men konsistensen er lysere og mængden mindre intens end menstruationsblødning. Desuden varer det i de fleste tilfælde kun et par timer.

Men hvis det varer i flere dage eller uger, bliver det en grund til lægekonsultation. Som hovedregel opstår brunt udflåd i første trimester af graviditeten. Det bør ikke give andre symptomer som smerter eller kløe, og det bør heller ikke have en mærkelig lugt eller konsistens.

Gravid kvinde sidder på seng
Hvis brunt udflåd under graviditeten er kraftigt eller langvarigt, er det vigtigt at konsultere en læge så hurtigt som muligt.

Hvorfor opstår brunt udflåd under graviditet?

Der er ofte to årsager til brunt udflåd under graviditet. Den første er implantationen. Det befrugtede æg skal bevæge sig fra æggelederne til livmoderen. Der sætter det sig fast i livmoderslimhinden, hvilket kan medføre, at det løsner sig lidt og dermed producerer denne væske.

Denne proces finder sted mellem 7 og 14 dage efter befrugtningen. Det er normalt, at der først kommer et lyserødt udflåd med en geléagtig konsistens. Dette efterfølges af et brunligt udflåd. Det er tyndt, har en glat konsistens og lugter ikke dårligt.

Den anden grund til, at det normalt sker, er hormonelle forandringer. Nogle kvinder har pletblødning under hele graviditeten på grund af dette. Udflåddet er meget let, og der er ingen andre symptomer.

Men hvis udflåddet opstår samtidig med symptomer som smerter, kløe, feber eller mærkelige ændringer i konsistensen, kan det være være forårsaget af et af følgende problemer.

Infektion

Symptomer på en kønssygdom eller urinvejsinfektioner kan forårsage brunt udflåd under graviditet. I dette tilfælde optræder det sammen med andre symptomer som smerter eller svie ved vandladning, ubehag i bækkenområdet, kløe og dårlig lugt.

Moderkageløsning

I nogle tilfælde er dette symptom et tegn på, at moderkagen har løsnet sig for tidligt. Det sker i løbet af tredje trimester af graviditeten. I disse tilfælde sidder moderkagen meget lavt, og blodkarrene i dens øverste lag er beskadiget. Af denne grund er udflåddet farvet brunt.

Fibromer i livmoderen

Fibromer i livmoderen er godartede svulster, der sætter sig fast i livmoderen. De har mange blodkar og er nogle gange placeret på en sådan måde, at de let kan bløde.

Graviditet uden for livmoderen

En graviditet uden for livmoderen opstår, når embryoet implanteres uden for livmoderen. Et af symptomerne på denne tilstand er brunt udflåd eller blødning uden for menstruationen. Derudover er der stærke mavesmerter, ekstrem ømhed i bækkenområdet og en følelse af tyngde i skeden.

Abort

Brunt udflåd under graviditeten kan også være et tegn på en spontan abort. Det sker som regel før 20. uge og ledsages af symptomer som kraftige mavesmerter, tab af væske fra skeden uden lugt, feber og kulderystelser.

Andre årsager til brunt udflåd under graviditet

  • En anden mulig årsag til brunt udflåd under graviditet er genitalt traume. Det sker ofte under samleje, når penis støder mod livmoderhalsens væg. Det forårsager en let blødning, som giver udflåddet den farve.
  • Polypper i livmoderen kan også være årsag til dette symptom.
  • Brunt udflåd kan også være et tegn på livmoderhalskræft. Det påvirker ikke graviditeten, medmindre det er i et fremskredent stadium.

Du vil måske også være interesseret i: Årsager til ændringer i udflåd fra skeden

Typer af brunt udflåd under graviditet og deres betydning

Betydningen af brunt udflåd under graviditet varierer afhængigt af, hvornår i graviditeten det opstår, og andre omstændigheder. Lad os se nærmere på det.

Første trimester af graviditeten

Brunt udflåd under graviditet er mest almindeligt i første trimester, nærmere bestemt tidligt i graviditeten. Hvis det ledsages af andre symptomer, især smerter, kan det være et tegn på graviditet uden for livmoderen eller en risiko for abort.

Andet trimester

Brunt udflåd er usædvanligt under graviditet i andet trimester. Risikoen for abort er der stadig, men den er meget lav. Hvis der er smerter, er der højst sandsynligt tale om moderkageløsning. Det bør lægen tage sig af så hurtigt som muligt.

Tredje trimester

I tredje trimester er der større chance for at få en infektion, der fører til brunt udflåd. Det er også muligt, at hormonelle forandringer forårsager erosion af livmoderhalsen, som forårsager udflåd. Dette er normalt ikke en grund til bekymring.

Ud over ovenstående udstødes en slimprop mod slutningen af graviditeten, hvilket betyder, at det snart er tid til at føde.

Efter samleje

Livmoderhalsen er mere følsom under graviditeten. Derfor er det ikke ualmindeligt, at man efter samleje får en lille blødning, der viser sig som brunt udflåd, selv om man er meget forsigtig. Det er ikke noget at bekymre sig om, medmindre der er andre symptomer.

Tvillingegraviditet

Som det sidste er dette symptom hyppigere, når der er mere end én baby. Det er normalt, så længe udflåddet ikke har en ubehagelig lugt eller mærkelig konsistens. Der bør heller ikke være andre symptomer.

Hvornår skal man søge hjælp?

Som en generel regel bør brunt udflåd under graviditeten ikke være kraftigt. Det bør heller ikke have usædvanlige karakteristika som dårlig lugt, klumpet konsistens eller overdreven tykkelse. Hvis det er ganske let, glat og varer i et par timer eller et par dage, er der ingen grund til at konsultere en læge.

Tre grundlæggende variabler bør tages i betragtning i denne sag:

  • Mængde. En stor mængde brunt udflåd berettiger til en konsultation med din læge.
  • Varighed. Mere end tre dage med udflåd er et advarselstegn.
  • Tidspunkt for begyndelse. Hvis udflåddet kommer efter første trimester, er det som hovedregel bedst at gå til en professionel.
Gravid kvinde taler med læge om brunt udflåd under graviditet
Det er nødvendigt at gå til gynækolog, hvis det brune udflåd ledsages af andre symptomer som smerter, en dårlig lugt eller en mærkelig konsistens.

Læs mere: Gravid med amenorré, er det muligt?

Hvad skal man huske på i tilfælde af brunt udflåd under graviditet?

Brunt udflåd under graviditet er ikke i sig selv et bekymrende tegn. Mellem en fjerdedel og en femtedel af kvinder har dette symptom, især tidligt i graviditeten. Så gå ikke i panik eller tro, at der er noget galt.

Når det er sagt, er det bedst at konsultere din læge, når symptomet opstår i andet eller tredje trimester af graviditeten, selv om der ikke er andre symptomer. Det er også tilrådeligt at gøre det, hvis du på nogen måde er bekymret over situationen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kim SM, Kim JS. A Review of Mechanisms of Implantation. Dev Reprod. 2017;21(4):351-359. doi:10.12717/DR.2017.21.4.351
  • Khaskheli, Meharunnissa et al. “Vaginal discharge during pregnancy and associated adverse maternal and perinatal outcomes.” Pakistan journal of medical sciences vol. 37,5 (2021): 1302-1308. doi:10.12669/pjms.37.5.4187

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.