5 grunde til chokolade milkshakes ikke er gode for dine børn

20. januar 2019
De chokolade-milkshakes, som du køber i butikken, kan virkelig påvirke dine børns sundhed. For at undgå at give dine børn potentielt usunde ingredienser, er det bedst at lave sådanne former for chokolade-milkshakes og drikkevarer derhjemme, og bruge yoghurt og andre naturlige produkter.

Du er måske træt af at høre denne slags advarsler om farerne ved visse fødevarer fra tid til anden. Når disse problemer til gengæld har at gøre med dine børns sundhed, bliver de dog lidt mere relevante. Chokolade milkshakes, som hvert et barn elsker er ikke sunde for dem.

Som forældre har du sikkert læst om de næringsmæssige ingredienser, som de små kartoner med chokolademælk du lægger i deres madpakke hver dag, indeholder.

Alt dette kan virke positivt, men du ved, at der også er konserveringsmidler, der opretholder drikkevarens udseende og tekstur. Men er der noget andet, du ikke bliver fortalt? I dagens artikel ønsker vi at forklare dette for dig.

1. Carrageenan er noget, der ikke anbefales til børns mad

Hvis du aldrig har hørt om carrageenan, kan vi fortælle dig, at de er et naturprodukt lavet af forskellige typer alger. Alger i mejeriprodukter? Det er sandt. På trods af at være en naturlig madvare, bør du vide, at Verdenssundhedsorganisationen fraråder at give disse former for mejeriprodukter til dit barn.

Dette er fordi de:

 • Ændrer deres tarmflora
 • Forårsager dårlig fordøjelse
 • Forårsager luft i maven
 • Fører til diarré

Læs også: For at give verden respektfulde børn, skal man opdrage dem respektfuldt

Du vil måske spekulere over, hvad den anbefalede daglige mængde er for børn, så de undgår at opleve disse virkninger. Hidtil har sundhedsmyndighederne ikke kommet til en konklusion på dette spørgsmål.

2. Chokolade milkshakes indeholder kasein

børn og chokolade-milkshake

Uden tvivl kender du allerede disse oplysninger. Chokolade-milkshakes er stadig mælkeprodukter, så de er rige på kasein – et mælkeprotein.

Virkningen af ​​dette protein på kroppen varierer dog meget fra person til person, men hos børn er følgende virkninger ofte observeret:

 • De irriterer tarmen
 • De påvirker immunsystemet
 • De fremkalde allergier
 • De leder til eksem eller bronkitis, som alle er påvirket af en allergi overfor dette mejeriprodukt

Ikke alle børn har denne form for allergi eller reaktion, men det er en kendsgerning, at man bør overveje i det mindste at regulere deres forbrug.

3. Chokolade milkshakes indeholder for meget sukker

Du vil ikke blive overrasket over at høre, at chokolade-milkshakes indeholder sukker, men vidste du, at en 200 ml servering indeholder næsten 30 gram sukker?

Det beløb er alt for højt, og det er endnu værre, hvis dine børn drikker disse drikke regelmæssigt.

 • Sukker forårsager insulinresistens, så du løber risikoen for, at dine børn kommer til at lide af metaboliske syndromer og diabetes.
 • Sukker øger koncentrationen af ​​galde i afføring og bakterielle enzymer i tyktarmen.
 • Chokolade milkshakes indeholder majssirup, en slags sødemiddel. Dette produkt kan forårsage leverskade på lang sigt.
 • Du risikerer at få overvægtige børn.

Opdag også denne artikel: 9 fantastiske fordele ved at spise æbler

4. Chokolade-milkshakes hjælper ikke dine børn ved at give dem stærkere knogler

chokolade-milkshakes

Det er almindeligt for mejerierne, der producerer disse typer drikkevarer, at promovere deres fordele for os forbrugere, med sætninger som “de fremmer knoglevækst” eller “dit barns knogler bliver stærkere.”

 • Denne form for information bør tages med forsigtighed og en vis mængde skepsis. Den kalcium, der findes i denne type milkshake absorberes ikke let. Faktisk er det mere almindeligt at det går tabt i fordøjelsesprocessen.
 • Amy Lanou, direktør for Ernæringscenteret for Udvalget for Læger for Ansvarlig Medicin, påpeger, at lande med de højeste rater af osteoporose er dem, hvor folk drikker flere forarbejdede mælkeprodukter, dvs. chokolade-milkshakes af denne type.
 • Chokolade-milkshakes er ikke en god kilde til calcium. Almindelig yoghurt, eller endda calcium fra vegetabilske kilder, ville være en bedre mulighed.

5. Chokolade-milkshakes smager nogle gange ikke engang som chokolade

Smagen er fuldstændig kunstig. Faktisk bruger producenter ofte kemikalier og andre aromatiske elementer, der minder om chokolade uden at bruge den rigtige ingrediens. Det samme sker med andre smage, såsom jordbær og vanilje.

Det er almindeligt, at disse drikkevarer indeholder stoffer som hydrolyseret vegetabilsk protein eller mononatriumglutamat. Og en anden kendsgerning er endnu mere bekymrende: fødevareproducenter behøver ikke at afsløre de ingredienser, de bruger til at skabe disse kunstige smage.

De er fortrolige opskrifter, så de kan konkurrere med andre mærker.

Dette er hvad der sker med Coca-Cola, for eksempel.

Der er sundere muligheder end kommercielle chokolade-milkshakes

bærsmoothie

 • Du behøver ikke opgive mejeriprodukter, men det er værd at indtage de sundeste, du kender, som har mere calcium og som også passer på dine børns tarmflora: du kan lave en smoothie ved hjælp af naturlig yoghurt og tilsætte lidt kakaopulver og en smule havregryn. De vil elske det.
 • Veganske mælkesubstitutter er også en meget passende alternativ løsning.
 • En anden ide er at forberede naturlige juicer hjemme.

Vil du læse mere? Hvorfor adlyder japanske børn altid deres forældre?

Som konklusion vil vi gerne påpege, at forbrug af chokolade-milkshakes fra tid til anden ikke medfører nogen større risiko for dit barn. Faren er, når disse drikkevarer bliver daglige vaner i dine barns kost.

Tobacman, J. K. (2001). Review of harmful gastrointestinal effects of carrageenan in animal experiments. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.01109983

Colby, S. E., Johnson, L. A., Scheett, A., & Hoverson, B. (2010). Nutrition Marketing on Food Labels. Journal of Nutrition Education and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2008.11.002

Ludwig, D. S., Peterson, K. E., & Gortmaker, S. L. (2001). Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: A prospective, observational analysis. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)04041-1