Egenskaber og fordele ved kamelmælk

Karaktertrækkene ved kamelmælk gør det til et godt tilskud i en kost til mennesker især under bestemte omstændigheder. I dagens artikel vil vi fortælle dig mere om dets egenskaber og sundhedsmæssige fordele.
Egenskaber og fordele ved kamelmælk
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde hørt om kamelmælk? Det er en temmelig populær drik i nogle områder i verden. Det er faktisk ofte det eneste mejeriprodukt tilgængeligt i nogle området. Der er flere fordele ved kamelmælk.

Mælk er vidt brugt i hele verdenSelvom den mest traditionelle er komælk, er der en lang række af dyrearter, der producerer mælk. Mennesker får det blandt andet fra kameler, geder og bøfler.

Selvom al mælk indeholder værdifulde næringsstoffer, afhænger dets komposition af arten, som den kommer fra. Hav derudover i baghovedet, at dets indtag afhænger af det geografiske område og tilgængeligheden.

En ko (en hunkamel i denne sammenhæng) kan producere mellem en og 12 liter mælk om dagen afhængig af kvaliteten af hendes foder og mængden af vand, hun indtager. Et særligt kendetegn ved denne art er, at den kan opretholde en konstant produktionsrate i situationer med utilstrækkelig adgang til føde.

Egenskaber ved kamelmælk

Præcis ligesom mælken fra ethvert andet dyr indeholder kamelmælk mange næringsstoffer, som virkelig kan gavne menneskekroppen. Hvad er dets kemiske komposition? Hvordan er det anderledes end komælk? Læs med for at finde ud af det.

Vitaminer og mineraler

Undtagen natrium er disse stort set de samme som dem, der findes i komælk, og det er i lignende mængder. Indholdet af mineraler varierer i koncentration med op til 5% i situationer med begrænset vand.

Et glas kamelmælk giver 150 kalorier, indeholder den samme mængde calcium som syv sardiner med ben og lige så meget kalium som en banan. Dets vitaminer er det samme som dem, der findes i komælk, men i forskellige proportioner. Det giver derudover mindre riboflavin, folinsyre og panthotensyre, mens det giver op til fem gange så meget niacin og C-vitamin.

Ifølge Food and Agriculture Organization of the United States (FAO) er denne mælk en vigtig kilde til C-vitamin for personer, der lever i tørre og halvtørre områder. Det er godt, fordi disse befolkningsgrupper ofte ikke har adgang til frugt og grøntsager.

Der er flere fordele ved kamelmælk, som her ses hældet op i glas

Kamelmælk er et godt valg i geografiske områder med utilstrækkelig adgang til frugter og grøntsager.

Proteiner og lipider

Protein i kamelmælk minder om det, der er i komælk. Dets koncentration varierer fra 3,4 gram til 4,3 gram per 100 ml. Et glas kamelmælk indeholder også så meget protein som et æg.

Med hensyn til fedt har kamelmælk et indhold på 1,7 til 2 gram per 100 ml, hvilket består af umættede fedtsyrer. Der er mindre kolesterol i 230 ml af denne mælk end 100 gram fisk og mindre fedt end i 250 gram oksekød.

Kulhydrater

Laktoseindholdet i kamelmælk varierer afhængig af dyrets indtag af vand. Dets indhold falder med op til 5%, hvilket gør mælken mindre sød, når de har et begrænset indtag.

Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved kamelmælk?

Forskere har identificeret, at kamelmælk kan hjælpe i processerne, når man kommer sig efter fødevareallergi, eftersom det bidrager til forbedring af slimhinden i tarmene. De sundhedsmæssige fordele er også større ved indtag af yoghurt lavet af kamelmælk (chal eller shubat).

Ligeledes forårsager det ikke laktoseintolerance på trods af at have næsten den samme mængde af dette substans som komælk. Studier viser, at personer, der er laktoseintolerante, kan drikke kamelmælk uden at have nogen bivirkninger. Der er dog ingen forklaring på dette endnu.

Kamelmælk er også blevet forbundet med bedring i tilfælde af infektiøse sygdomme såsom tuberkuloseDet er konsekvensen af immunoglobulinerne, der har et antigent tilhørsforhold. Det giver dem større beskyttelse af immunsystemet.

Som det sidste bidrager indtaget af kamelmælk til opretholdelse af optimale niveauer af calcium i knoglerne, hvilket er en effekt, der som regel kommer med indholdet af laktose. Dette repræsenterer en forstærkning af knoglerne hos kvinder med høj risiko for knogleskørhed.

Mælk hældes i knogle af glas

Knogleskørhed kan forebygges med kamelmælk.

Hvad er de vigtigste egenskaber og sundhedsmæssige fordele ved kamelmælk?

Indtag af denne type mælk er ikke populært i hele verden, men dets karaktertræk gør det ideelt for menneskers kost. Det er derudover en glimrende allieret i forebyggelsen og bedringen af forskellige sundhedsmæssige problemer. Det er helt sikkert en allieret i forebyggelse af knogleskørhed, allergi og intolerance.

Denne form for mælk er ikke nem at finde, men prøv det, hvis du nogensinde får muligheden for det. Det er altid godt at smage nye ting.  Især når dets fordele for den menneskelige krop kan bevises.

Vi håber, du har nydt denne artikel.

Det kan interessere dig ...
Egenskaberne ved hasselnøddemælk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Egenskaberne ved hasselnøddemælk

Kender du til de mange fordele ved hasselnøddemælk? Foruden at være en velsmagende drik, bidrager næringsstofferne til vores sundhed.  • Ronald de Almeida C. Leche de camello: Características y perspectivas para su uso en clínica. Rev Chil Nutr. 2011; 38(2):211-218.
  • Shabo Y, Barzel R, Margoulis M, Yagil R. Camel milk for food allergies in children. Israel Med Assoc J 2005;7:796-798.
  • Fao.org. Composición de la leche. Recuperado el 8 de junio de 2020. Disponible en: http://www.fao.org/dairy-production-products/products/composicion-de-la-leche/es/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.