8 fødevarer, der forårsager kropslugt

Vidste du, at nogle fødevarer forårsager kropslugt? Udforsk hvilke i denne artikel!
8 fødevarer, der forårsager kropslugt
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 september, 2023

Lægger du selv mærke til dårlig kropslugt nogle gange og ved ikke, hvorfor du måske har det? Læs videre – det kan have noget at gøre med din kost. Vi fortæller om 8 fødevarer, der forårsager kropslugt.

1. Tomater forårsager kropslugt

Få mennesker ved, at tomater forårsager kropslugt

Ifølge den britiske videnskabsmand Charles Stewart er der en forbindelse mellem kropslugt og tomater. Den lugt, som tomatstængler afgiver, ligner meget lugten af sved.

Hvorfor sker det?

Da de lugter som sved, påvirker det de carotenoider og terepener, der findes i tomaterne.

Der er altså en direkte sammenhæng mellem mængden af tomater, som vi spiser, ud over de fødevarer, der indeholder terepener, og lugten under sveden.

2. Mejeriprodukter

Forskellige mejeriprodukter

Det ser måske ikke sådan ud, men en stor del af befolkningen i Sydøstasien og indfødte amerikanere i USA er laktoseintolerante, hvilket betyder, at de mangler laktaseenzymer.

Med hensyn til resten af verdens befolkning kan de, selv om de måske ikke mangler laktase, stadig reducere deres indtag af mejeriprodukter for at undgå luft i maven og oppustethed.

Når vi ikke kan tåle mælk, lugter vores sved som kål efter at have drukket mælk.
Hvis dit stofskifte ikke er i stand til at fordøje leucin, isoleucin og valin, som findes i mejeriprodukter, får dine biologiske væsker en ahornsiruplignende lugt.
Hvis du bemærker det, er du måske laktoseintolerant.

3. Visse fisk

Visse fiskesorter kan give en ubehagelig kropslugt, og det er ikke fra at røre ved dem under tilberedning. Det går meget dybere end det.

Fisk er rig på A-vitamin, men nogle slags, f.eks. ørred eller tun, indeholder kolin (B4-vitamin). Dette vitamin tilføjer en fiskelugt til vores naturlige kropsduft.

Denne fiskelugt kan være den effekt, der kan få nogle mennesker til at udvikle et tilfælde af “fiskelugtssyndromet”: trimethylaminuri. Det er en tilstand, som kræver en særlig diæt til behandling.

4. Forskellige typer kål

Hvidkål forårsager kropslugt

Broccoli, blomkål og kål er alle rige på kalium og antioxidanter, men de indeholder også en høj mængde svovl. Dette stof kan få os til at afgive en ubehagelig lugt, når vi sveder.

Det sker, fordi svovl udskilles i forskellige stoffer, der forårsager kropslugt, som kan vare i flere timer. De kan også give luft i maven.

For at forebygge det behøver du blot at begrænse mængden af kål, som du spiser i din daglige kost.

5. Müsli

Morgenmad bestående af cornflakes og mælk

I müsliens indhold kan vi finde fødevarer som korn, klid, nødder og havre.

Det er fødevarer, der hjælper vores fordøjelse på vej, og de indeholder også mange næringsstoffer. Men hvis vi spiser dem i overskud, kan de stimulere gasproduktionen.

For at forebygge det er det en god idé at drikke væske, fordi det vil mindske den negative effekt, som det at spise for mange fibre kan have i form af ubehagelige lugte.

6. Hvidløg og løg forårsager kropslugt

Rå løg

Hvidløg, løg og chilipeber er alle fødevarer, der indeholder stoffer, som kroppen udskiller gennem sved og vejrtrækning.

Alt dette gør krops- og mundlugten stærkere.

Du bør naturligvis undgå disse fødevarer ved middagstid eller romantiske og forretningsfrokoster, fordi de efterlader dig med dårlig ånde.

7. Asparges

Asparges med æg

Asparges er kaloriefattige og er rige på saponin og cumarin. For folk med sclerose eller folk med mavesår er saponin og cumarin meget gavnlige.

I tilfælde af cumarin har det positive virkninger på vores hjerte-kar-system. Desuden er asparges en fantastisk naturlig antioxidant og et stærkt afrodisiakum.

Men den har også sine ulemper.

Asparges kan ændre lugten af sved og urin. Det har til dels at gøre med den methanethiolgas, der dannes under fordøjelsen, og deltager aktivt i dannelsen af luft i tarmen.

8. Rødt kød forårsager kropslugt

Rødt kød forårsager kropslugt

Rødt kød har et højt indhold af jern, fosfat, zink, vitaminer og kreatin. Det er dog en fødevare, som kroppen fordøjer langsomt, og som er svær for tarmen at optage.

Hvis du spiser rødt kød mere end 2 gange om ugen, vil du mærke en negativ indvirkning på din kropslugt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.