Følelsesmæssig modenhed er at vide, at livet ikke er perfekt

Modenhed kommer med alderen. Vi vokser af at blive såret, skuffet og falde ned.
Følelsesmæssig modenhed er at vide, at livet ikke er perfekt
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Følelsesmæssig modenhed er at være glad for at vide, at livet ikke er perfekt. Det kommer med at lære livets lektioner, bevæge sig fremad, tilpasse sig livet og at kende dets rytmer.

Det er at klatre bjerge og opleve livet, for at styrke dit eget image og lære at håndtere de ting, der gør dig utilpas, for at lære, ændre og vokse.

Med tiden vil du forstå, at der ikke er nogen kærlighed mere kraftfuld end at elske sig selv, og at det danner grundlaget for vores tilgang til livet. Kærlighed er vores støtte og krykke til at komme op efter hvert fald, og for at gøre at ting gør mindre ondt.

Følelsesmæssig modenhed udvikler sig over tid med livets slag. Er det ikke spændende hvor meget vi vokser, efter at gå igennem en periode med stress, sorg eller lidelse.

I en tid hvor der er en manual til næsten alt, har vi endnu ikke en med titlen ‘Livets manual: Sådan bliver du voksen‘. Denne besked bliver filtreret fra, af alt andet, som fortæller os, hvad vi bør og ikke bør være, eller hvad vi bør og ikke bør være, eller hvad vi bør og ikke bør opnå.

Kvinde og nogle blomster

Fordi alle er unikke og bogen ‘Livets manual: Sådan bliver du voksen‘ ikke eksisterer, er der ingen specifik formel, der vil fortælle dig, hvordan du skal eller vil vokse op.

Jeg ved, jeg har nået modenhed, når jeg ikke længere har behov for at dømme eller bebrejde noget andre, for noget der sker for mig.

-Anthony De Mello-

Tegn på følelsesmæssig modenhed

Der kommer et tidspunkt på vores følelsesmæssige veje, hvor vi begynder at reflektere over vejene, vi har gået i livet. Hvad er nogle tegn på følelsesmæssig modenhed?

At vide hvornår man skal sige farvel

Følelsesmæssige modne mennesker ved alle, at livet meget bedre, hvis du lever det frit. De ved, hvordan man giver slip på, hvad der ikke længere tjener dem, fordi de indser, at se tilbage på fortiden holder dig fra at lukke kapitler i dit liv og hele følelsesmæssige sår.

Kvinde og en maane

At acceptere livet og hele følelsesmæssig smerte

Når du har lært fra din smerte, er frygten for at kigge indad, for at helbrede din følelsesmæssige fortid væk, og du kan endelig tage et skridt fremad i livet.

At vide hvordan man kommunikere hvad du tænker og føler

At undgå at kigge indad tillader det negative fra din fortid til at forstyrre din nutid. Dette efterlader ikke meget plads til noget positivt, og det gør ondt. Det gør rigtig ondt.

Den mentale klarhed hos personer med følelsesmæssig modenhed, står i skarp kontrast med dovenhed og konstant kaos hos dem, der endnu ikke har nået denne fase af modenhed. Mental modenhed hjælper effektivt med at løse de problemer i hverdagen.

Stop med at brokke dig

Modne mennesker har lært at både acceptere og forandre, men at klage er ikke godt for noget.

Kvinde der kigger ned i et hul med et hjerte

At vise empati for andre uden at blive overvældet

Modne mennesker er i stand til at håndtere deres følelser.

Straf ikke dig selv for fejl

Fejltagelser er den bedste måde at lære på, fordi de hjælper os med at forstå vores fejl. Modne mennesker straffer ikke sig selv på grund af deres begrænsninger, de ser efter måder at forbedre dem på.

Følelsesmæssig åbenhed

Som du modnes, begynder du at indse, at følelsesmæssige barrierer kun hæmmer din udvikling. Selvom det er rigtigt, at barriererne undertiden er nødvendige, er det vigtigt at sænke dem fra tid til anden.

Kvinde der kigger vaek mens en fugl har en noegle

Modne mennesker nyder tid for sig selv, og at nyde tiden med andre

Nedenstående tekst tilskrives Charlie Chaplin. Hvorvidt den tilhører ham eller ej, er det en smuk refleksion af en gåtur gennem livet, modningen og forandringen.

Jeg har tilgivet fejl, der faktisk næsten var utilgivelige. Jeg har prøvet at erstatte mennesker, der var uerstattelige og forsøgt at glemme dem, der var uforglemmelige. Jeg har handlet på impuls, er blevet skuffet over folk, når jeg troede, at dette aldrig kunne være muligt. Men jeg har også skuffet dem jeg elsker.

Jeg har grinet, da jeg ikke troede, det var muligt. Jeg har fået venner forevigt. Jeg har elsket og været elsket, og jeg har også blevet afvist. Jeg har været elsket af en person, jeg ikke elsker.

Jeg har skreget og hoppet af glæde. Jeg har levet for kærlighed og taget evige løfter, men jeg har også brudt mange.

Jeg har grædt af at lytte til musik og se på fotos. Jeg har ringet til nogen, bare for at høre deres stemme. Jeg har forelsket mig i et smil. Til tider troede jeg, at jeg ville dø, fordi jeg savnede nogen så meget.

Jeg har været bange for at miste nogen speciel (og endte med at tabe dem alligevel). Men jeg overlevede!

Og jeg er stadig i live!

Jeg passerer ikke blot igennem livet. Og det bør du heller ikke.

LEV!!!

Det er godt at kæmpe med beslutsomhed, at omfavne livet og leve det med lidenskab. Tab med klasse og vind med dristighed, fordi verden tilhører dem der vover, og livet er for kort til at være ubetydelig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dean, D. G., & Bruton, B. T. (1989). Alienation and emotional maturity. Sociological Focus. https://doi.org/10.1080/00380237.1989.10570544
  • Irving, J. A., & Williams, D. I. (1999). Personal growth and personal development: Concepts clarified. British Journal of Guidance and Counselling. https://doi.org/10.1080/03069889908256287
  • Moore, D. (2010). 7 Steps to emotional maturity. https://doi.org/10.1080/10610278.2015.1098639
  • Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 66 (23,3) (2009), 7835-81408
  • Berrocal, P. F., & Pacheco, N. E. (2009). La inteligencia emocional y el estudio de la felicidad. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, (66), 85-108.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.