Det første lægebesøg under graviditet

Det første lægebesøg under graviditet er det ideelle tidspunkt til at få svar på spørgsmål og kommunikere relevante medicinske data.
Det første lægebesøg under graviditet
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 07 maj, 2023

Det første lægebesøg under graviditet er et meget vigtigt øjeblik. Ikke kun på grund af dets betydning i følelsesmæssig henseende, men også fordi det er det rette tidspunkt til at stille spørgsmål, drøfte bekymringer og tvivl og give relevante oplysninger.

Selv om en kvinde allerede har fået børn, er det sandsynligt, at hun stadig har brug for lægens vejledning om specifikke aspekter, og derfor er disse besøg vigtige.

Det mest tilrådelige er at være klar over alt inden mødet med lægen. Hvad skal du overveje? Læs videre og find ud af det!

Hvornår er det første lægebesøg under graviditet?

Det første lægebesøg under graviditet er normalt mellem uge seks og ni, regnet fra den sidste menstruation. Under dette møde vil der blive foretaget en samtale for at finde ud af moderens helbredsoplysninger, og også for at hun kan stille spørgsmål.

Lægen vil foretage en generel undersøgelse. Han/hun vil måle blodtrykket og fastslå højde og vægt.

Disse oplysninger vil være udgangspunktet for fremtidige besøg. Der kan også blive foretaget undersøgelser for at bekræfte graviditeten.

Under det første lægebesøg under graviditet vil der normalt ikke blive udført en scanning. I særlige tilfælde kan der dog anmodes om en ultralydsundersøgelse for at fastslå embryonets vitalitet og bekræfte fostersækkens tilstand. Denne undersøgelse vil f.eks. vise, om der er tale om en flerfoldsgraviditet, og udelukke en graviditet uden for livmoderen.

Hvad skal man spørge om?

Det første lægebesøg under graviditet er det ideelle tidspunkt til at stille alle de spørgsmål, man har brug for. Det bedste er at skrive alle dine spørgsmål ned, inden du tager derhen, så du ikke glemmer noget.

Kosttilskud

Gravide kvinder bør tage folinsyretilskud. Derfor er det vigtigt at spørge lægen, hvad den passende dosis er, og hvor længe du skal tage det.

Dette stof er vigtigt for at forebygge problemer hos fosteret, såsom spina bifida og læbespalte. Du bør også spørge, om det er hensigtsmæssigt at tage andre kosttilskud.

Gravid kvinde med kosttilskud

Træning

Det første besøg hjælper dig også med at få alt at vide i forbindelse med den motion, du kan dyrke, og især typen og intensiteten.

Det er værd at spørge om de anbefalede øvelser til styrkelse af bækkenbunden, da dette kan være til stor hjælp ved fødslen.

Medicinering

Det er en god idé at spørge din læge om, hvilken håndkøbsmedicin du bør undgå. Det gælder også alternativ medicin og husråd. I nogle tilfælde kan disse også være kontraindiceret.

Vægt

Det er godt for den vordende mor at være klar over de passende intervaller i sin vægtøgning. Det er indlysende, at kroppen vil ændre sig og øges i volumen, men der er sunde grænser for dette.

Kost

Nogle fødevarer anbefales under graviditeten, og andre bør undgås. Især alkohol, koffeinholdige drikkevarer, utilstrækkeligt kogt kød og lever bør ikke indtages.

Lægen kan foreslå hovedkomponenterne i moderens kost og fortælle om farerne ved at indtage visse fødevarer eller stoffer.

Advarselstegn, der bør diskuteres under det første lægebesøg under graviditet

Ved det første lægebesøg under graviditet er det meget vigtigt at tale om advarselstegn. Disse har at gøre med trusler om abort og symptomer på sygdomme som diabetes, toxoplasmose, nyreproblemer og præeklampsi.

Særlig pleje

Ved det første lægebesøg under graviditet vil det blive fastslået, om graviditeten rummer nogen risici. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at lægen afklarer de specifikke skridt, der skal tages for at undgå eventuelle komplikationer.

Datoer fastsættes under det første lægebesøg under graviditet

Lægen vil beregne den mulige terminsdato. Under normale forhold varer graviditeten 40 uger, regnet fra den første dag i den sidste menstruation.

Beregningen foretages på baggrund af disse oplysninger. Disse oplysninger er meget vigtige, da de giver os mulighed for at følge graviditetens forløb.

Ring om dato i kalender

Hvilke oplysninger kan du give som patient?

Ligesom det første lægebesøg under graviditet tjener til at afklare mange spørgsmål og få værdifulde data, bør det også bruges til at give oplysninger. Moderen bør fortælle lægen, hvis hun har kroniske sygdomme.

Det er også godt for hende at tale om hendes eventuelle vigtige helbredsoplysninger. Dette omfatter allergier, seksuelt overførte sygdomme, operationer og alle andre vigtige oplysninger.

Oplysninger om eventuelle aborter er også vigtige. Lægen vil sandsynligvis bestille blod- og urinprøver for at kontrollere sundhedstilstanden.

Det første lægebesøg under graviditet er specielt

Dette første besøg betyder meget i forbindelse med oplevelsen og på grund af dets betydning ud fra et medicinsk synspunkt. Hvis kvinden planlægger det godt, kan hun få meget ud af det.

Ud over alle de allerede nævnte anbefalinger er det værd at spørge om pålidelige kilder til mere information og også om de psykologiske ændringer, der kan forekomme under graviditeten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sanz, J. R., & Alonso, E. M. (2020). entrevista clínica. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(5), 230-233.
  • De León, J. A., & Santolaya, J. (2003). El saco vitelino y su contribución al desarrollo del saco amniótico antes de las 6 semanas de gestación: a propósito de un caso de aborto retenido. Progresos de Obstetricia y Ginecología, 46(12), 568-570.
  • De Salud, C. (2005). Embarazo, parto y puerperio: proceso asistencial integrado.
  • Correa, L. M. M. (2020). La espina bífida y el ácido fólico. Revista Experimenta, (9), 40-45.
  • De Jesús-García, A., Jimenez-Baez, M. V., González-Ortiz, D. G., De la Cruz-Toledo, P., Sandoval-Jurado, L., & Kuc-Peña, L. M. (2019). Características clínicas, epidemiológicas y riesgo obstétrico de pacientes con preeclampsia-eclampsia. Revista de Enfermería del Instituto Mexicano del Seguro Social26(4), 256-262.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.