Fire tips til at forebygge og håndtere raserianfald hos børn

Raserianfald hos børn kan få forældre til at miste deres besindelse og reagere upassende. De er dog en normal del af børns vækst. Find ud af, hvorfor de opstår, og hvordan man skal håndtere dem.
Fire tips til at forebygge og håndtere raserianfald hos børn
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Den trodsige to-års alder er en af de mest frygtede alderstrin for forældre. Det er trods alt den tid, hvor der er flest raserianfald hos børn!

De mest gængse former for raserianfald er at skrige, græde, slå, nægte at høre efter og endda modstå at gøre, hvad forældrene beder om. Der opstår meget besværlig adfærd i denne alder, og det kan helt sikkert være foruroligende og udfordrende for selv de mest tålmodige forældre.

At gå fra legepladsen, komme i bad eller at skulle ud af badet, børste tænder, tage tøj på… Næsten alle daglige aktiviteter kan føre til et raserianfald!

Det er nemt at miste besindelsen og reagere upassende, hvis man ikke forstår, hvad der foregår. Det er af den grund, at vi gerne vil forklare, hvorfor der opstår raserianfald hos børn, og hvad man kan gøre for at forebygge dem.

Stadiet, hvor der er flest raserianfald hos børn

Raserianfald hos børn er en normal og sund del af deres vækst og er relateret til deres kognitive og sociale udvikling. Indtil dette punkt spiller barnet en passiv rolle og ligger der nærmest blot og lader voksne opfylde alle deres behov.

De har derudover endnu ikke været i stand til at opfatte dem selv som selvstændige væsener med deres egne lyster og interesser.

Det hele skifter omkring 18-måneders alderen. Det skyldes, at barnet bliver selvbevidst og ønsker at udtrykke sig og blive autonom.

De “ved”, præcis hvad de ønsker, men har ikke nogen kontrol over deres eget liv. De har derudover ikke værktøjerne til at udtrykke sig. De kan dermed ikke lade være med at få et raserianfald i protest for ikke at kunne tilfredsstille deres lyster.

Grædende dreng er eksempel på raserianfald hos børn

Tips til at forebygge raserianfald hos børn

Dette stadie kan vare indtil fire-års alderen, men alle børn er forskellige. Deres egen personlighed, og hvordan forældre håndterer raserianfald er afgørende.

Læs videre for at få nogle vejledninger til, hvordan du kan forebygge dem!

1. Undgå mulige udløsere

Du har måske bemærket, at dit barn har større tendens til at få et raserianfald, når de er sultne, trætte eller overstimulerede. Så du kan tage nogle forbehold for at forebygge raserianfald relateret til dette.

Først og fremmest skal du prøve at etablere en rutine i dit barns liv og holde dig til den. Prøv ikke at overskride spisetiderne og sengetiderne og tilpas alle andre aktiviteter til deres grundlæggende behov. Hav altid en snack med i tasken i tilfælde af, at dit barn bliver sulten.

2. Giv varsler på forhånd

Det er normalt for børn ikke at ønske at gå fra en aktivitet, de nyder, når de er midt i den. Det er derfor, man skal give dem en varsel omkring fem eller ti minutter før, at man ønsker at gå fra legepladsen eller servere aftensmaden for eksempel.

De skal stadig modstå, men det vil være nemmere for dem at vænne sig til idéen, hvis man lader dem vide det på forhånd. De er perfekt i stand til at forstå det.

3. Vær fleksibel

Mange raserianfald opstår, når voksne prøver at pålægge deres vilje. Husk, at dit barn begynder at definere deres karakter og ønsker autonomi.  Der er ikke noget galt med at give dem frihed til at beslutte nogle få ting, som har med dem at gøre.

Giv dem i det mindste nogle valgmuligheder, som de kan vælge imellem indenfor dine grænser. Lad dem for eksempel beslutte, hvilken kop de ønsker at drikke mælk af til morgenmaden, hvilken film de helst vil se, og hvilken trøje de vil have på.

Lad dem vide, at nogle beslutninger ikke er til diskussion, såsom at tage sele på i bilen eller have tøj på, når man går udenfor. Prøv at være så fleksibel, som du kan.

4. Anerkend deres følelser

Raserianfald opstår, fordi børn ikke ved, hvordan de skal håndtere og udtrykke deres følelser på en passende måde. Af den grund er det nyttigt at lære dem om følelsesmæssig intelligens.

Anerkend og værdsæt dit barns følelser. Lad dem vide, at du forstår, hvad de føler, og at de har retten til at føle det. På den måde vil de være i stand til at udtrykke deres følelser og vil ikke være nødt til at udtrykke dem ved at råbe af dig.

Ekstra overvejelser omkring raserianfald hos børn

De ovenstående vejledninger kan hjælpe med at forebygge raserianfald. Hvad skal du dog gøre, hvis de allerede er opstået?

For det første skal du bevare kontrollen over dine følelser og være særligt forsigtig med, hvad du siger.

Hav altid i baghovedet, at barnet ikke prøver at ydmyge dig i det offentlige. De er bare ikke i stand til at kontrollere deres følelser. Prioritér empati og at være kærlig og tålmodig, men vær sikker på, at de ikke skader sig selv eller andre med deres handlinger.

Primært er nøglen at lade dem udtrykke sig selv og være der for dem på en kærlig måde, når dramaet er overstået.

Mor trøster pige

Vi anbefaler, at du også læser: Opdragelsesstile: Hvilken type forælder er du?

Raserianfald kan være en udfordring

Raserianfald er svære og udfordrende for forældre, men børn oplever også frustration og mangel på ressourcer til at udtrykke den. De voksnes opgave er at være kærlig og respekterende. Man skal dermed være et positivt eksempel for de små.

Ved at råbe eller være fysisk aggressiv vil man kun skabe afsky og skade det følelsesmæssige bånd og den følelsesmæssige udvikling hos barnet. Det vil ikke give nogen læring og vil helt sikkert ikke afslutte raserianfaldet.

Man skal udøve empati og prøve at behandle barnet, som man gerne selv vil behandles.

Det kan interessere dig ...
6 tegn på følelsesmæssig berøvelse hos børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tegn på følelsesmæssig berøvelse hos børn

Kys, kram, kærtegn og råd er tegn på kærlighed, som forældre skal vise deres børn for at forhindre følelsesmæssig berøvelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pernasa, P. D., & de Lunab, C. B. (2005). Las rabietas en la infancia: qué son y cómo aconsejar a los padres. Revista Pediatría de Atención Primaria7(25).
  • Pérez Vallejo, M. (2010, junio). Las rabietas. Recuperado febrero de 2021, de https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf
  • Tabango, K. R. (2013). Manejar emociones en el proceso de enseñanza aprendizaje. Elaboración de una guía sobre el control de las rabietas en los niños de 4 años para los docentes del centro de educación inicial “María Guillermina García” en el sector norte del distrito metropolitano de Quito año 2013 (bachelor’s thesis).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.