Fordele og risici ved raw food

Råkost, bedre kendt under dets engelske navn, raw food, er en trend, der er meget enkel at følge og består dybest set af ikke at tilberede fødevarer og spise dem i deres naturlige form.
Fordele og risici ved raw food
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Har du hørt om raw food? I denne artikel fortæller vi dig mere om denne kosttrend og hvad den indebærer, samt fordele og risici ved raw food.

Fordele og risici ved raw food

Raw food, også kendt som en rå kost, går ud på at spise fødevarer, der ikke tilberedes, i deres reneste naturlige form. Der er dog nogle undtagelser og betingelser for dette princip, som vi drøfter nedenfor.

Denne kost er yderst nærende for din krop, og dens fordele er mange og varierede. At forstå principperne for raw food er vigtigt for veganere, fordi de bør være i stand til at erhverve de fleste af de næringsstoffer, der er i en regelmæssig kost, hvor fødevarer tilberedes.

En raw food kost består dybest set af at spise rå fødevarer, der hovedsageligt er naturlige, økologiske grøntsager.

I modsætning til traditionel veganisme er fødevarerne i raw food - som navnet beskriver - ikke tilberedte

En raw food diæt kan også bestå af frugt, rødder, knolde, grøntsager, frø, nødder, nogle alger og spirer.

Desuden kan de også spise dehydrerede fødevarer, for når fødevaren tilberedes ved mindre end 40°C, går dens egenskaber ikke tabt.

Raw food menu

For at vælge dine måltider skal du vide, hvordan du blander og matcher rå fødevarer korrekt. Derfor skal du vide, hvad principperne og reglerne for denne livsstil er.

Læs også: Den nye kostpyramide for en sund livsstil

Der findes mange typer fødevarer, som du kan spise for at overholde denne kostplan. Når du giver enkle kombinationer til din krop, vil det lette din fordøjelse og assimilere næringsstoffer mere effektivt.

Du bør dog supplere denne kost med vitamin B12 og ikke helt afhænge af naturlige kilder, såsom alger eller gærede fødevarer, fordi disse ikke er en god kilde til dette vitamin.

En liste over ideelle fødevarer til raw food

Nødder og frø er en af ​​de vigtigste kilder til fedt hos dem, der følger en raw food kost
  • Stivelse: Græskar, kartofler og rødbeder.
  • Fedtstoffer: Nødder, kokosnød, frø og avocado.
  • Syrer: Tomater, peberfrugter og sure frugter.
  • Slik: Tørret frugt og søde frugter.

Følg disse enkle regler for at lave korrekte kombinationer (selvom det ikke vil være et problem, hvis du springer dem over en gang imellem):

  • Forsøg at undgå at blande fedt og slik.
  • Bland helst ikke flere typer fedt.
  • Bland ikke syrer og søde frugter.
  • Undgå at blande syrer med stivelse.

Overgangen til raw food: Gør det korrekt

Til at starte med skal du inkludere nogle portioner utilberedt mad i dine måltider. Husk, det er ikke en god idé at foretage drastiske ændringer, så damp det eller kog det ved en temperatur under 45°C.

Det er meget let at foretage overgangen. Du skal bare være villig, motiveret, tålmodig og afslappet.

Risikoen ved raw food består i mangel på næringsstoffer, såsom vitamin B12

Før du indtager en raw food kost, skal du evaluere alt, der taler for og imod, dens fordele og ulemper, inden du anvender den.

Det er en meget god idé at konsultere en specialist.

Fordele og risici ved raw food

Fordelene ved raw food

Mennesker, der følger en raw food kost, mener, ​​at den har adskillige sundhedsmæssige fordele, herunder:

Læs også: 5 frø du bør inkludere i din vægttabs diæt

En raw food kost indeholder mindre transfedt og mættet fedt end vores typiske vestlige kost. Det er lavt i natrium og sukker og giver høje niveauer af kalium, magnesium, folsyre, fiber, A-vitamin og antioxidanter, som alle er gavnlige for dit helbred.

Risici ved at følge denne type kostplan

En af de vigtigste indvendinger, som nogle fagfolk har fremsat, er den mulige risiko for ernæringsmangel, hovedsageligt på grund af mangel på vitamin B12, jern, zink og omega-3-fedtsyrer.

En undersøgelse fandt frem til, at folk, der følger raw food kostplanen, har højere niveauer af homocystein og lavere niveauer af HDL-kolesterol på grund af en vitamin B12-mangel.

Personer med hypoglykæmi (lavt blodsukker) og diabetes bør dog være på vagt over for raw food kostplanen. Selvom antioxidanter, grøntsager og fibre er nyttige, kan en overdreven mængde af deres safter forværre disse lidelser.

På samme måde er det afgørende at konsultere en læge eller en ekspert inden for ernæring, inden man går i gang med en raw food diæt. Dette er især vigtigt for mennesker med en fortid med spiseforstyrrelser og/eller dem, der er undervægtige.

Husk endelig, at enhver succes, du har med denne kost, afhænger af din motivation for at få det til at ske. Det vil sige, ud over dit ønske om at gøre det, skal der ske ændringer i din livsstil.

Det kan interessere dig ...
Det 5 bedste raw food til en flad mave
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Det 5 bedste raw food til en flad mave

Når hvidløg tilberedes mister det sit indhold af allicin, en komponent, der fungerer som et naturligt antibiotikum og detoxmiddel. Læs mere om raw ...  • Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.
  • Rojas Allende D., Figueras Díaz F., Durán Aguero S., Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev Chil Nutr, 2017.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.