9 fordele ved at spise rigtige fødevarer

Den vestlige kost er kendetegnet ved et højt indhold af forarbejdede produkter. I modsætning hertil var vores forfædres kost domineret af ægte mad og friske fødevarer. Her er 9 grunde til at bringe det tilbage.
9 fordele ved at spise rigtige fødevarer
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Forarbejdede fødevarer er velsmagende, hurtige og nemme at tilberede, hvilket gør det lettere for mange mennesker med en hurtig livsstil. Men de kan også påvirke vores sundhed negativt, og derfor er det en af de bedste løsninger på lang sigt at vælge og spise rigtige fødevarer.

Rigtig mad kan defineres som “mad, der er så tæt på sin naturlige tilstand som muligt”. Det består af friske, hele, uforarbejdede (eller meget lidt forarbejdede) fødevarer.

Der findes ingen specifik eller udtømmende liste over fødevarer, der passer ind under denne paraply. Men de fleste findes blandt grupperne frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, æg, olie, fuldkorn, mejeriprodukter, kød og fisk.

Ud over at det er godt for vores sundhed, er der mange forskellige grunde til at tilslutte sig rigtige fødevarer-tendensen. Vil du finde ud af, hvilke det er? I denne artikel fortæller vi dig de vigtigste, og hvordan du kan foretage hensigtsmæssige og overkommelige indkøb.

Grunde til at spise rigtige fødevarer

Rigtige fødevarer

1. Næringsstofforsyning

Kroppen har brug for vitaminer, mineraler, proteiner og lipider for at fungere og udvikle sig normalt. Disse leveres bedst af friske, hele, uforarbejdede fødevarer.

De fleste friske, hele fødevarer indeholder en eller flere af de næringsstofgrupper, der er vigtige for sundheden. I modsætning hertil mangler disse ofte i industrialiserede fødevarer, som til gengæld ofte indeholder for store mængder af andre skadelige ingredienser (f.eks. salt, raffineret mel eller transfedt).

2. Tilstedeværelsen af plantenæringsstoffer

De næringsstoffer, der er nødvendige for kroppens daglige funktion, er kulhydrater, proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Ud over disse findes der andre bioaktive forbindelser, som spiller en vigtig rolle for menneskers sundhed: Fytokemikalier.

Der findes en lang række af dem, f.eks. probiotika, antioxidanter, carotener, glucosinolater, fytoøstrogener osv. De spiller alle en aktiv rolle i forbindelse med modulering af immunsystemet og andre specifikke sundhedsfremmende aktiviteter.

Se mere i denne fascinerende artikel: Antioxidant-juice til at lindre gigt

3. Et større udvalg

I modsætning til hvad mange tror, er der en bred vifte af muligheder at vælge imellem inden for rigtige fødevarer. Ikke kun frugt og grøntsager, men også fuldkorn, fisk, ost og nødder.

Gradvist kan nye fødevarer tilføjes til den almindelige kost. På denne måde udvides næringsstofindtaget, smagsvarianten udvides, og menuerne bliver mindre rutineprægede.

4. Mere smag i retterne ved at spise rigtige fødevarer

Denne fordel er ubestridelig og kunne måske rangeres på førstepladsen. Alle rigtige fødevarer og hjemmelavede opskrifter smager lækkert. Du ender måske endda med at få en passion for madlavning, som du ikke vidste, du havde!

5. Flere sunde fedtstoffer

Nogle af de bedste kilder til lipider findes i nogle af de mest enkle og friske fødevarer. Måske skiller olivenolie sig ud i forhold til alle andre, men vi kan også nævne avocadoer, nødder og fed fisk.

6. Mindre tilsat sukker

De fleste friske fødevarer indeholder ikke tilsat sukker. På den anden side er dette ikke tilfældet i mange forarbejdede produkter. De forekommer især i slik, kager, småkager, kommercielle saucer, mælkedesserter og færdigretter.

De kompetente myndigheders anbefalinger peger på behovet for at reducere indtaget af sukker til under 10% af vores samlede daglige kalorieindtag. I en standardkost på 2.000 kalorier svarer det til 2 spiseskefulde om dagen.

Det skal bemærkes, at det sukker, der er i frugt, ikke kan sammenlignes med sidstnævnte, da det er en del af deres matrix og derfor ikke opfører sig som raffineret sukker. Man skal dog være forsigtig med saft og også med yoghurt og visse mejeriprodukter. Mange af dem kan have tilsat sødestoffer.

7. Flere fordele ved at spise rigtige fødevarer: Reduceret risiko for sygdom

Fødevarer med sunde fedtstoffer

Hvis du skifter fra forarbejdede og ultraforarbejdede fødevarer til rigtige fødevarer, kan du reducere forekomsten af visse sundhedsproblemer. Der er videnskabelige data, der bekræfter denne påstand, som er relateret til en lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme.

Ligeledes har en kost med et højt indhold af forarbejdede fødevarer også en indvirkning på en stigning i dødeligheden på grund af alle årsager, en højere forekomst af koronararteriesygdom, åreforkalkning, diabetes og fedme.

8. En mindre miljøbelastning

Kostvalg er en af de mulige strategier til at minimere miljøbelastningen fra produktionssystemet for forarbejdede fødevarer. Nogle ændringer kan have en indvirkning på drivhusgasemissioner, vandforbrug eller tab af biodiversitet.

En af dem er at reducere indtaget af forarbejdede og ultraforarbejdede fødevarer. Men det er ikke nok. Som forfatterne Richie og Rosie påpeger, er det nødvendigt at reducere mængden af mejeriprodukter og kød i kosten, hvis disse ændringer skal være væsentlige.

Endnu en god artikel til dig: Hvad er en bæredygtig kost egentlig?

9. Økonomiske besparelser

Det behøver ikke at være dyrere at vælge at  spise sundere og uden forarbejdede fødevarer. Du skal bare vide, hvordan du vælger de rigtige produkter, undgår at spilde mad og undgår alle de overflødige indkøb.

Sådan vælger du rigtige fødevarer på en sund og økonomisk måde

Det er let at tro, at det vil være dyrt at spise sundt og vælge rigtige fødevarer, men det er ikke altid tilfældet, og det kan endda være billigere i det lange løb ved at reducere forekomsten af sygdomme.

Til at begynde med kan det stærkt anbefales at handle på markedet eller i små specialbutikker. Sælgerne kan rådgive om de billigste produkter (sæsonvarer eller hjemmedyrkede) og den bedste måde at tilberede og bruge dem på.

I disse butikker kan du også købe frugt, grøntsager, nødder eller kornprodukter i løs vægt. Dette er meget nyttigt for hjem med få personer og for produkter, der bruges i små mængder.

At vælge rigtige fødevarer handler desuden om mere end de fødevarer, du vælger. Det omfatter også andre vaner som f.eks. at planlægge måltider, lave indkøbslister og undgå spild og at smide madrester væk. Uanset om varerne er dyre eller billige, vil det give dig besparelser på lang sigt.

Når du køber ind på en planlagt måde og med en liste, betyder det, at du undgår impulskøb – produkter, der generelt ikke er nødvendige og helt kan undværes.

At spise rigtige fødevarer er et skridt på vejen mod et sundere liv

Der er mange grunde til at begynde at spise rigtige fødevarer, og det kan give sundhedsmæssige, smagsmæssige og økonomiske fordele. Friske fødevarer bør uden tvivl være en del af den daglige kost.

Det er naturligvis også vigtigt at huske på, at det ikke er farligt eller forkert at bruge forarbejdede fødevarer lejlighedsvis, hvis du har travlt eller i en bestemt opskrift, du laver. De er dog ikke egnede produkter til at indgå i din almindelige kost.

Desuden skal det understreges, at rigtige fødevarer kun er en del af en sund livsstil. For at nyde alle fordelene ved dem skal du føre et aktivt liv, få tilstrækkelig hvile, holde dig væk fra stress og dyrke sociale relationer.

Det kan interessere dig ...
30 fødevarer, der kan være en del af en sund kost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
30 fødevarer, der kan være en del af en sund kost

Der er mange fødevarer, der kan indgå i en sund kost. Vi fortæller dig her om nogle af de bedste muligheder! Gå ikke glip af det.  • Bonaccio M, Di Castelnuovo A, et al. Ultra-processed food consumption is associated with increased risk of all-cause and cardiovascular mortality in the Moli-sani Study. The American Journal of Clinical Nutrition. Febrero 2021. 113 (2): 446-455.
  • City University London. Environmental implications of ultra-processed foods. Science Daily. Noviembre 2021.
  • Du Sh, Kim H, Rebholz C. M. Higher ultra-processed food consumption is associated with an increased risk of incident coronary artery disease in the Atherosclerosis Risk in Communities Study. The Journal of Nutrition. Diciembre 2021. 151 (12): 3746-3754.
  • Gupta Ch, Prakash D. Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary & Integrative Medicine. Septiembre 2014. 11 (3): 151-69.
  • Harvard HEalth Publishing. Heavily processed foods tied to diabetes. Harvard Medical School. Marzo 2020.
  • Ritchie H, Rosie M. Environmental impacts of food production. Our World in Data. Enero 2020.
  • Srour B, Fezeu L. K, et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ. 2019. 365: I1451.
  • U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.