Fordele ved at bruge et graviditetsbælte

Hvis du bruger et graviditetsbælte under graviditeten, vil det hjælpe dig med at opretholde en bedre kropsholdning og føle dig mere stabil. Det betyder, at det også vil hjælpe med at lindre den typiske ondt i ryggen, som følger med en graviditet.
Fordele ved at bruge et graviditetsbælte

Sidste ændring: 25 august, 2022

Graviditetsbælte, mavebælte og støttebælte er alle forskellige navne til at referere til et bælte, som mange kvinder bruger i de sidste måneder af graviditeten. Forstår du dog, hvorfor folk bruger disse bælter, og hvad fordelene er? Hvis ikke, så læs med her, for vi vil forklare fem forskellige fordele ved at bruge et graviditetsbælte.

Graviditetsbælte

Graviditet er et særligt stadie i livet, men det kan også forårsage en del ubehag af åbenlyse årsager. Med den pludselige vægtøgning og mavens øgende størrelse vil der helt sikkert dukke noget ubehag op.

Af den grund er der forskellige produkter tilgængelige, som stiler efter at lindre ubehaget hos gravide kvinder. Blandt dem kan vi finde graviditetsbælter.

Det er vigtigt at huske på, at ikke bare ethvert bælte vil virke. Graviditetsbælter er særligt udviklet til en gravid kvindes anatomi, så det vil ikke give de samme fordele at bruge et hvilket som helst støttebælte, og det kan endda skade ens kropsholdning at bruge det forkerte.

Hvilke former for fordele har disse graviditetsbælter for gravide kvinde? Læs med for at finde ud af det!

Fordele ved et graviditetsbælte

De hjælper med at lindre ondt i ryggen

Kvinde med graviditetsbælte

Graviditet får en kvinde til at tage på og også ændre hendes balance. Begge disse faktorer forårsager ubehag på forskellige områder: Lænden, bækkenet osv. Af den grund bliver graviditetsbæltet, der kan tilpasses, placeret for at holde på lænden lige under maven.

Dette sikrer, at bæltet ikke lægger noget tryk på babyen og vil også hjælpe moderen med at få en bedre kropsholdning, som vil lindre og forebygge smerte.

De kan tilpasses til størrelsen på din mave løbende

Eftersom det kan tilpasses, giver disse graviditetsbælter mulighed for at tilpasse dem i takt med, at ens mave vokser. På den måde kan man bruge det baseret på sine behov hver uge og ændre størrelsen ud fra det. Derudover kan man også bruge dem efter graviditeten.

De tilpasser sig til dine bevægelser

Disse graviditetsbælter er lavet af elastik og et åndbart materiale, som tilpasser sig til ens bevægelser. De kan bæres behageligt, når man går eller sidder, uden at forårsage ubehag.

Eftersom de er virkelig tynde, vil de derudover hjælpe dig med din balance og kropsholdning, og uden de kan ses for meget igennem tøjet.

De hjælper dig til at gå bedre

Gravid kvinde går tur i park

Den voksende mave i de sidste uger af graviditeten medbringer yderligere problemer. Det påvirker ikke kun selve kropsholdningen, men kan gøre simple aktiviteter mere komplicerede og anstrengende, såsom at gå.

Ændringen i balancen i en gravid kvindes krop tvinger hende til at svaje i ryggen for at kunne opretholde balancen, når hun går. Af den grund er et graviditetsbælte specifikt udviklet til at hjælpe med at forbedre en gravid kvindes kropsholdning, når hun går, ved at holde på lænden for at skabe stabilitet.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Motion og graviditet: Ting, man bør overveje

De er nemme at tage på og af

Disse bælter er slet ikke komplicerede. Derimod tilpasses bælter ikke blot til din krops størrelse og dine bevægelser, men de sættes også nemt fast ved hjælp af velcro.

Myter om mavebælter

Kvinde med gravid mave

Der er nogle myter, som du måske har hørt om disse graviditetsbælter. For eksempel mener mange personer, at de hjælper med at undgå strækmærker. Det er dog forkert. For at undgå, at strækmærker dukker op, er det bedst at bruge specifikke cremer eller andre topiske midler.

En anden gængs myte er, at graviditetsbælter kan hjælpe med at forme en kvindes krop og mave i de sidste uger af graviditeten. Denne påstand er også falsk og er ikke bakket op af nogen videnskabelige data. En gravid kvindes krop vil naturligt ændre sig for at tilpasse sig til babyen, der vokser indeni.

Forbehold ved anvendelse af graviditetsbælte

Du bør først tale med din læge om at bruge en form for graviditetsbælte, før du begynder at bruge det. Selvom disse bælter har mange fordele, kan for hyppig anvendelse forårsage problemer såsom tab af styrke i muskler.

Husk også at følge instrukserne nøje for, hvordan du skal placere bæltet. Som det sidste bør du huske, at målet er at holde på maven og ikke at lægge pres på maven, så vær sikker på, at du ikke strammer det rundt om maven, når du tager det på.

Det kan interessere dig ...
Betydningen af kost under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Betydningen af kost under graviditet

At spise en sund kost under graviditet opfylder ernæringsbehovene hos både mor og foster. Det handler om at vælge de rette fødevarer.  • Ho SS et al. “Effectiveness of maternity support belts in reducing low back pain during pregnancy: a review”, J Clin Nurs. 2009 Jun;18(11):1523-32. doi: 10.1111/j.1365-2702.2008.02749.x.
  • Natasha AMS Flack et al. “Adherence, tolerance and effectiveness of two different pelvic support belts as a treatment for pregnancy-related symphyseal pain – a pilot randomized trial”, BMC Pregnancy and Childbirth 201515:36
  • Pavelas Zachovajevas et al., “PHYSICAL THERAPY AND MATERNITY SUPPORT GARMENT: INFLUENCE ON CORE STABILITY AND LOW BACK PAIN DURING PREGNANCY AND AFTER DELIVERY”, UGDYMAS  KŪNO KULTŪRA  SPORTAS Nr. 3 (86); 2012; 99–106; BIOMEDICINOS MOKSLAI . https://www.lsu.lt/sites/default/files/dokuumentai/mokslas/zurnalas_ugdymas/kuno_kultura_386_2012_10_04.pdf#page=101

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.