Fordelene ved riskiks

Riskiks er meget populære snacks. Men kendte du til fordelene ved riskiks? Læs om dem her i artiklen. Vi giver også en opskrift!
Fordelene ved riskiks
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 24 juli, 2023

Når vi taler om snacks, er nogle af de mest populære riskiks. Denne popularitet understøttes ikke kun af deres smag og konsistens, men også af fordelene ved riskiks. Afhængigt af den anvendte ristype og resten af ingredienserne kan de have et lavt kalorieindhold, et højt fiberindhold eller være udviklet til at opretholde en sund vægt.

Men hvis det er en kiks med så mange kulhydrater, hvordan kan den så være gavnlig? Faktisk kan en riskiks laves med puffede brune ris, som fyldes med luft under tryk, og det øger dens volumen. Dermed mindskes mængden af kulhydrater og kalorier.

Læs videre for at lære mere om denne lækre snack. Du kan nyde den med god samvittighed!

Hvad er riskiks?

Riskiks er et produkt af vegetabilsk oprindelse, som er industrielt fremstillet og forarbejdet. Men der findes også en hjemmelavet version, hvor man udvælger ingredienser og vælger sundere opskrifter. De laves af hvide eller brune ris.

Dette er en snack, der kan tilberedes både sødt og salt, og råmaterialet er puffede ris. Den har en rund form og er let og knasende.

Den kan spises som en snack eller forret, alene eller kombineret med andre ingredienser. Desuden hører den til gruppen af stivelsesholdige kulhydrater, da det er det næringsstof, der er mest af i denne snack.

Takket være den knasende konsistens hjælper den også med at dæmpe angstniveauet. Det faktum, at man bruger puffede ris, gør, at de har mere volumen end mel. Luften udvider portionerne, og kalorieindtaget reduceres. Således svarer to eller tre riskiks til en skive brød.

Valget af brune ris som hovedingrediens gør kiksene sundere og giver flere fibre. Lad os nu se på deres ernæringsmæssige egenskaber.

Brune ris på bord
Brugen af brune ris øger fiberindholdet i denne snack.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Opskrift på dolmades med ris

Riskiksenes ernæringsmæssige egenskaber

De ernæringsmæssige oplysninger kan variere, afhængigt af hvilken type riskiks der er tale om. Det er muligt at finde forskellige smagsvarianter og ingredienser, såsom blandt andet cheddarost, karamelmajs, æblekanel og chokolade.

For at analysere næringsværdien af riskiks, vil vi henvise til versionen med brune ris. Ifølge Food Data Central er næringsindholdet i 2 styk (18 gram) som følger:

 • Kalorier: 69,7 kalorier
 • Kulhydrater: 14,7 gram
 • Sukker: 0,15 gram
 • Protein: 1,48 gram
 • Fedt: 0,5 gram
 • Fibre: 0,75 gram
 • Magnesium: 23,6 milligram
 • Zink: 0,54 milligram
 • Jern: 0,27 milligram
 • Niacin: 1,41 milligram
 • Mangan: 0,67 milligram
 • Folinsyre: 3,78 mikrogram

Det vigtigste næringsstof i riskiks er kulhydrater, repræsenteret ved stivelse, som giver næsten al energien i denne snack. Mange mener, at den er uegnet til kaloriebegrænsede diæter. Men 2 riskiks giver kun 70 kalorier.

Fiberindholdet er 0,75 gram, men kan beriges lidt mere, hvis det ledsages af grøntsagsbaseret pålæg, såsom tomater, aubergine, svampe, peberfrugter eller kål.

Manganværdien i riskiks er 0,67 milligram, hvilket udgør 29% af det daglige indtag for en gennemsnitlig voksen. Dette mineral er involveret i kollagenproduktion, knogledannelse og vedligeholdelse af immunforsvaret.

Niacin udgør 10% af det anbefalede daglige indtag for voksne. Dette vitamin, såvel som andre i B-komplekset, deltager i metabolismen af kulhydrater for at omdanne dem til energi.

I tilfælde af kommercielle snacks er det vigtigt at tjekke etiketterne på hver enkelt riskiks, da den ernæringsmæssige sammensætning varierer alt efter ingredienserne.

Fordelene ved riskiks

Vi vil tale om fordelene ved riskiks lavet af brune ris, da fiberindholdet og andre forbindelser, der findes i kornets klid, forstærker deres indvirkning på et godt helbred.

De er letfordøjelige og glutenfri

Ris indeholder letfordøjelige kulhydrater og meget få kulhydrater, der optages dårligt.

Det er også glutenfrit, hvilket gør brune riskiks til et sundt valg for folk med cøliaki eller glutenintolerance.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 2 måder at lave chokoladekiks med kikærtemel på

Fordelene ved riskiks: De er en kilde til antioxidanter

Brune ris indeholder fenoliske syrer, flavonoider, tocopheroler og selen, som beskytter cellerne mod oxidative skader fra frie radikaler. Ifølge en gruppe eksperter indeholder brune ris mange fytokemikalier i klidlaget. Det giver dem ikke kun en antioxidant effekt, men også hjertebeskyttende, antidiabetiske og anti-fedme effekter.

Fordelene ved riskiks: De kan bruges til vægtkontrol

Brune riskiks giver 70 kalorier i 2 styk. Det gør dem gode til vægttabsdiæter. Hvis vi sammenligner dem med brunt brød, som giver 129 kalorier i 2 skiver, er de uden tvivl nyttige.

Fordelene ved riskiks: De kan hjælpe med at regulere sukkerniveauet

Der er nok beviser, der positivt relaterer indtagelse af kostfibre med forebyggelse og kontrol af type 2-diabetes. Tilstedeværelsen af fibre i riskiks kan regulere blodsukkerniveauet i tilfælde af diabetes. Af denne grund er det bedst at spise brune riskiks.

Fuldkorn opretholder også tarmens sundhed ved at fremme væksten af gavnlige og sunde bakterier. Det er tilfældet med laktobaciller og Bifidobacterium, som betragtes som probiotika.

Kvinde med cøliaki afviser brød
Riskiks erstatter brød i kaloriefattige diæter og er velegnede til folk med cøliaki.

Sådan laver du selv riskiks

Nu giver vi dig en opskrift, så du kan lave de bedste brune riskiks.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 1. Skyl først de brune ris under rindende vand.
 2. Kog dem i 35-40 minutter, eller indtil de er bløde.
 3. Afkøl til stuetemperatur. Tilsæt sesamfrøene, og bland med en ske.
 4. Pisk derefter æggehviderne i en skål.
 5. Lav en dej af risene blandet med sesamfrø, og dyp den i skålen med æggehvider.
 6. Form kagerne til runde kugler, og tryk dem flade.
 7. Tilbered dem på en af disse 3 måder: Brun dem på panden med olivenolie, bag dem i ovnen eller i mikrobølgeovnen. Hvis du bruger sidstnævnte, skal du tilsætte lidt olivenolie for at forhindre, at de klistrer, og varme dem i 5 minutter på hver side. Ved bagning i ovnen lægges de på en plade med bagepapir og bages i ovnen i 5 minutter ved 200 grader.

Husk, at du kan lave riskiks med forskellig smag ved at tilsætte forskellige krydderier, f.eks. oregano, gurkemeje eller karry. Timian passer rigtig godt til brune riskiks.

Hvad kan man servere til?

Riskiks har en mild smag, så de er velegnede til at fremhæve salte og søde smage. Lad os se på noget tilbehør til disse lækre, sprøde kager:

 • Hummus toppet med spinat, tomat og agurk.
 • Vegansk pesto.
 • Mosede avocadoer med peberfrugt og chili.
 • Mandel-, jordnødde- eller solsikkekernesmør eller hindbærmarmelade.
 • Smeltet mørk chokolade toppet med skiveskårne figner.
 • Tofu eller nøddeost med basilikum og tomater i skiver.
 • Kokossmør med hakkede nødder og mørk chokolade.

Ethvert andet tilbehør, vegansk eller ej, som din kulinariske kreativitet bringer dig, vil passe godt til disse rige snacks. For eksempel vil en saftig svampe- eller peberfrugtdip fremhæve smagen.

Riskiks i din kost

Riskiks er alsidige at tilberede og servere. Fordelene ved disse snacks er ikke kun fra et kulinarisk synspunkt.

Når de tilberedes med nogle specielle ingredienser, såsom brune ris, giver de flere interessante sundhedsmæssige fordele. Af den grund er det almindeligt at finde dem som en del af måltidsplaner for type 2-diabetes eller vægttab.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.