Forskellene på karate og taekwondo

Karate og taekwondo er to typer kampsport med mange ting til fælles, men de er samtidig ret forskellige. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om dem.
Forskellene på karate og taekwondo
Eva María Rodríguez

Skrevet og kontrolleret af Fitness- og yogainstruktør Eva María Rodríguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Karate og taekwondo er to meget udbredte typer kampsport, som det kan være svært at se forskellene på ved første øjekast. De er da også ret ens, men alligevel ikke helt.

Begge sportsgrene stammer fra Japan og bygger på selvdisciplin og et strengt personligt adfærdskodeks. De deler også et fælles konkurrencegen. Men taekwondo er en ældgammel kampstil, mens karate, som disciplin, først kom til for få århundreder siden. Det stammer fra det kinesiske kung fu.

Det er også vigtigt at bemærke, at de forskellige stillinger og bevægelser er meget forskellige i taekwondo og karate på trods af lighederne.

Oprindelse og historie

Taekwondo er en koreansk kampsport, der er kendetegnet ved høje, hoppende, drejende og hurtige sparketeknikker. Det er mere end 2.000 år gammelt.

I starten var det en ubevæbnet forsvarsteknik og gik under navnet Subak. Taekkyeon var stilen, der gjorde det populært. Dengang var der tre rivaliserende kongeriger i Korea, som trænede sine mænd i ubevæbnet kamp.

Men japanerne bandlyste koreansk kampsport, da de invaderede landet i starten af 1900-tallet, selvom det fortsat blev dyrket i smug. Samtidig ændrede de mange stilarter sig af forskellige grunde. Senere hen, på en konference i 1955, blev det hele samlet under en fælles træningsform.

Lad os også pointere, at Tae betyder “at ødelægge med fødderne,” Kwon betyder “at slå eller ødelægge med hånden” og do betyder “måde”. Taekwondo kan altså oversættes til “at ødelægge med fødder og hænder”.

Til sammenligning vandt karate popularitet for flere hundrede år siden på Ryukyuøerne i Japan, som i dag er kendt som Okinawa. Det stammer fra det kinesiske kung fu.

Det kan dateres tilbage til 1600-tallet, da Japan erobrede Okinawa og konfiskerede alle øens våben. I stedet kæmpede de lokale med deres bare hænder og fødder, da de ikke havde andet.

Karate betyder “tom hånd”. Navnet hænger givetvis sammen med disciplinens oprindelse som et selvforsvarssystem, der baserede sig på effektiv brug af en ubevæbnet krop.

Person dyrker karate

Kampstil og -teknikker

Karate er en kampsport med udgangspunkt i slag, spark, slag med knæ og albuer og teknikker med åben hånd. Sporten har også blokeringsteknikker, såsom parader og projektioner (takedowns). Bevægelserne er desuden skarpe og lineære.

I modsætning fokuserer taekwondo på sparketeknikker. Træningen er dog også komplet og involverer ligeledes slag med åben hånd, takedowns, kast og låse.

Bemærk også, at den traditionelle startstil i taekwondo sker med armene samlet, mens den i karate sker med armene ned langs siden og hænderne lige under taljen, mens man bøjer sig forover og holder blikket på modstanderen.

Forskelle på karate og taekwondo i kamp

Forskellene på karate og taekwondo er tydelige i kamp. I sidstnævnte sker det med hjelm og brystbeskyttelse, mens der i førstnævnte ikke er beskyttelse.

Begge kampsporter er også en del af De Olympiske Lege, men karate vil ikke være med ved OL 2024 i Paris.

Slag og spark giver samme antal point i traditionelle karateturneringer, så deltagerne får det samme ud af begge teknikker. I taekwondo giver det dog flere point at sparke end at slå.

Ligheder i karate og taekwondo

Karate og taekwondo er forskellige men har også ligheder. De mest relevante er:

  • De trænes i en dojo.
  • Begge discipliner kræver ens uniformer, som regel hvid eller bomuldsfarvet, for at give mobilitet og fleksibilitet.
  • Begge har traditionelle regler.
  • Begge discipliner fokuserer på respekt for træneren og modstandere.
  • Teknikkerne i taekwondo og karate er en del af et sæt koreograferede former, der i førstnævnte kaldes kata og i sidstnævnte kaldes poomsae.
  • Begge discipliner udvikler evner som tålmodighed, selvdisciplin og selvtillid.
Taekwondo-kamp

De specifikke kendetegn ved disse kampsporter

Efter at have analyseret denne information kan du nu se, at forskellene på karate og taekwondo er ret store, specielt på tv. Men det er nok ikke så åbenlyst, hvis du ser dem i en film.

Det er dog interessant at kende til både forskellene og kendetegnene ved begge af disse typer kampsport.

Hvis du til sidst undrer dig over, om Bruce Lee dyrkede karate eller taekwondo, er svaret: Bruce Lee dyrkede Wing chun gung fu og endte med at udvikle sin egen stil: Jun fan gung fu!

Det kan interessere dig ...
Forskellene mellem en træner og en sportspsykolog
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskellene mellem en træner og en sportspsykolog

Foruden dannelsen af begge professionelle er formålet med en træner og en sportspsykolog også meget forskelligt. De er dog begge essentielle for en...  • Ojeda-Aravena, Alex, and Jairo Azócar-Gallardo. “Comparacion de la composición corporal y el rendimiento físico entre practicantes jovenes de karate deportivo vs. Karate tradicional.” Revista Horizonte Ciencias de la Actividad Física 11.1 (2020): 1-12.
  • Zhu, Hua, Wei Li, and Daria Jankowicz-Pytel. “Whose karate? Language and cultural learning in a multilingual karate club in London.” Applied Linguistics 41.1 (2020): 52-83.
  • Cardozo, Luis Alberto, et al. “Aspectos fisiológicos de deportistas elite de taekwondo: Una revisión narrativa.” Revista Española de Educación Física y Deportes 418 (2017): 35-46.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.