Er genetisk modificerede fødevarer dårlige for dit helbred?

Genetisk modificerede fødevarer har klare fordele og har vist sig at være sikre. Hvad bør du ellers vide om dem? Få mere at vide her!
Er genetisk modificerede fødevarer dårlige for dit helbred?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

I årevis har mennesker brugt traditionelle modificeringsmetoder til at avle planter og dyr med mere ønskelige egenskaber. Den virkelige revolution kom imidlertid, da der blev udviklet genetisk modificerede fødevarer.

Denne teknik, som opstod i 1970’erne med opdagelserne inden for genteknologi, har gjort det muligt for fødevarer at holde sig længere og have bedre organoleptiske kvaliteter, blandt andre fordele. Alligevel er mange mennesker bekymrede over, hvordan de kan påvirke menneskers sundhed.

Vil du vide mere om det?

Hvad er genetisk modificerede fødevarer (GMO)?

Forkortelsen GMO refererer til fødevarer, der er blevet skabt ved hjælp af genteknologi. Kort fortalt er der tale om en proces, der omfatter følgende trin:

  • Identificering af den genetiske information eller “gen”, der giver en plante, et dyr eller en mikroorganisme en ønsket egenskab.
  • Kopiering af informationen fra den organisme, der har den pågældende egenskab.
  • Indsættelse af denne information i en anden organismes DNA.
  • Dyrkning af en ny organisme med andre gener.

Overordnet set er formålet med dette bredt. Kort sagt kan det siges, at det har til formål at gøre følgende:

En undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Missouri Medicine i 2014, beskriver faktisk dette i detaljer. Selv om genetisk modificerede fødevarer har haft en stærk indvirkning på samfundet, sker denne proces også naturligt og er et almindeligt, dagligdags fænomen.

Laborant udvikler genetisk modificerede fødevarer

Hvorfor forsøger folk at ændre fødevarer?

Som nævnt bruger producenterne genetisk modifikation til at give fødevarer ønskede egenskaber. Der findes f.eks. nye æblesorter, som er blevet designet til ikke så nemt at oxidere, når de skæres eller moses.

Hovedformålet er dog at forhindre sygdomme og skadedyr i at vokse, da disse ændrer og forringer produktionen betydeligt. I denne henseende er de blevet gjort resistente over for de herbicider, der anvendes for at undgå dette.

En af de mest almindelige transgene afgrøder er f.eks. en type majs, hvis modifikation producerer et toksin, der gør den resistent over for skadedyr. Dette reducerer behovet for pesticider, som det forklares i undersøgelsen “The Food and Environmental Safety of Bt Crops“.

Dette kombineret med det faktum, at det bestemmer, hvilke egenskaber det endelige produkt vil have, reducerer omkostningerne for forbrugeren og sikrer dermed, at flere mennesker har adgang til kvalitetsfødevarer.

Frygt omkring GMO-forbrug

Selv om Food and Drug Administration (FDA) antyder, at GM-fødevarer er sikre og bæredygtige, er der en vis bekymring omkring deres potentielle indvirkning på miljøet og deres sikkerhed som menneskeføde.

De største bekymringer er, at de genetiske ændringer vil forårsage problemer som f.eks. allergier eller øget sandsynlighed for kræft, eller at fødevarerne vil indeholde skadelige komponenter.

Allergier og genetisk modificerede fødevarer

Frygten for, at genetisk modificerede fødevarer vil forårsage allergier, skyldes, at de indeholder fremmede gener. Faktisk viste en undersøgelse i midten af 1990’erne, at tilsætning af et paranøddeprotein til genmodificerede sojabønner kunne udløse en allergisk reaktion hos personer, der er følsomme over for paranødder.

Efter denne opdagelse blev fødevaren imidlertid straks trukket tilbage. Nu er bekymringerne berettigede, men indtil videre er der ingen rapporter om allergier, der identificerer GM-fødevarer som årsag.

Selv de forskere, der udvikler disse produkter, foretager de nødvendige tests for at sikre, at allergener ikke overføres fra en fødevare til en anden. Desuden er der ikke større sandsynlighed for, at disse produkter udløser allergier end deres ikke-GMO-modeller.

Du vil måske finde dette interessant: Disse fødevarer bliver aldrig forældede

Kræft og genetisk modificerede fødevarer

Fordi mutationer i DNA forårsager kræft, er der også en vis frygt for, at det kan spille en rolle for udviklingen af kræft, hvis du spiser fødevarer med tilsatte gener. Denne bekymring kan således skyldes, at en undersøgelse på mus forbandt indtagelse af GMO’er med en øget risiko for tumorer og for tidlig død.

Denne undersøgelse respekterede dog ikke det rigtige forskningsdesign, så flere undersøgelser viste, at den ikke var gyldig. Der findes ingen nøjagtige data om mennesker, så der er behov for yderligere forskning for at nå frem til konklusioner.

Pesticidforgiftning og genetisk modificerede fødevarer

Selv om GM-afgrøder er praktiske for landmænd, er der på den anden side bekymring for miljøskader. I den forbindelse kan det nævnes, at de fleste af disse afgrøder er resistente over for herbicider som f.eks. Roundup .

Det betyder, at de kan anvendes med ro i sindet på fødevarer. Ukrudt har dog med tiden udviklet resistens over for dette produkt. Derfor er det nødvendigt at bruge mere og mere af det.

Problemet ligger i, at dette herbicid har glyfosat som aktiv ingrediens, der er forbundet med forskellige sygdomme som kræft, åndedrætsbesvær og medfødte misdannelser.

Selv de mennesker, der bor i områder tæt på afgrøderne, er de mest berørte, da de udsættes for høje doser af dette stof. Derfor er der behov for at regulere brugen heraf.

På grund af alle disse forhold har en miljøbevægelse til formål at øge bevidstheden blandt mennesker, der ikke er klar over problemet og fortsat spiser genetisk modificerede fødevarer.

Hvordan identificerer man genetisk modificerede fødevarer?

For at bestemme disse fødevarer har Food and Drug Administration (FDA) besluttet, at de skal mærkes som sådan, hvis de adskiller sig fra den traditionelle afgrøde. For eksempel:
  • Hvis en GM-rapsolie indeholder mere laurinsyre end konventionel rapsolie, skal den mærkes som “laurat-rapsolie”.
  • På samme måde bør en sojaolie, der har mere oliesyre end traditionel olie, mærkes som “sojaolie med højt oliesyreindhold”.

Dette gør det muligt at mærke dem anderledes, men gør det ikke muligt for folk at vide, at der er tale om en modificeret fødevare.

På grund af dette vil den nye National Bioengineered Food Disclosure Standard, som træder i kraft i januar 2022, sikre, at alle fødevarer, der indeholder genetisk modificerede ingredienser, mærkes som “biotekniske”. Indtil videre betragtes de som sikre.

Majs sprøjtes for at skabe genetisk modificerede fødevarer

Hvad du skal huske på om genetisk modificerede fødevarer

Genetisk modificerede fødevarer giver klare fordele og har indtil videre vist sig at være sikre. På trods af det er der behov for yderligere forskning for at vurdere deres virkninger på menneskers sundhed i detaljer.

En ting er sikkert: De gør det muligt at producere fødevarer i store mængder, men skaderne på miljøet vokser også parallelt hermed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.