En hammam i hjemmet: Fordele og overvejelser før installation

En hammam i hjemmet er mere end en luksus. Disse hygiejnerum gavner vores sundhed og er en god måde at afstresse på. Udforsk nogle tips til deres installation her.
En hammam i hjemmet: Fordele og overvejelser før installation

Sidste ændring: 28 august, 2022

En hammam i hjemmet er en investering, der betaler sig til fordel for hygiejne og sundhed, både fysisk og følelsesmæssigt. Disse rum er for længst ikke længere forbeholdt spabade, men er i stigende grad blevet inddraget i hjemmene hos dem, der søger afslapning.

I modsætning til, hvad der skete i Mellemøsten, hvor de tyrkiske bade først dukkede op, bruges hammam i dag ikke kun til sociale sammenkomster, men vælges til afslappende, ensomme øjeblikke, især i hjemmene.

Hvad er en hammam, og hvordan bruger man den?

Hammam er en slags tyrkisk bad. De består af en sauna med temperaturer, der ikke overstiger 48 °C på grund af dampsystemet og fugtig varme. Disse rum har terapeutiske fordele. Derfor vælger nogle mennesker at tilpasse deres konventionelle bad til en hammam-stil.

Formålet er at udnytte sessionerne i dampkabinen, der aktiveres via en generator. Derefter går man over til fugt-afspændingsfasen og afslutter med et brusebad med koldt vand. Da de er lufttætte, koncentrerer en hammam fugten, og luften kondenserer på væggene.

Det anbefales, at du hydrerer din krop med koldt vand, inden du går ind i en hammam. Der anbefales højst 15-30 minutter i en hammam.

En hammam i et hjem

En hammam er et rum, hvor man kan slappe af og reducere spændinger.

Fordelene ved at have en hammam derhjemme

Vand er vigtigt for sundhed og velvære. En artikel fra Mexicos nationale institut for folkesundhed fremhæver, at ingen funktion i kroppen kan udvikle sig uden vand, at det regulerer temperaturen, smører leddene og har indvirkning på hjernens funktion.

I et tyrkisk bad er det takket være varmen og fugtigheden muligt at nyde godt af alle disse fordele samt de nedenstående.

Varme bade fremmer blodcirkulationen

Varme bade som f.eks. hammam betragtes som “varmeterapeutiske”, da de øger både temperaturen og blodgennemstrømningen i vævene. På denne måde fremkalder de antiinflammatoriske og smertestillende virkninger, som forklaret i en analyse af hydroterapeutiske teknikker.

De bidrager til at lindre menstruationssmerter

I menstruationsperioden bidrager damp til at lindre ubehaget. Mayo Clinic fremhæver, at anvendelse af varme i brusebadet med blandt andet omslag og varmepakker minimerer menstruationskramper.

De hjælper med at lindre stress

Et bad i en hammam kan bidrage til at lindre spændinger og stress. Varmen kombineret med fugten fremmer muskelafspænding. Desuden medfører det en afslappende effekt, som afspejles i det følelsesmæssige velvære.

De fremmer kvaliteten af vores søvn

Forskning i hvile afslørede, at mennesker, der er berøvet søvn, virker mindre sunde, mindre attraktive og mere trætte sammenlignet med dem, der sover godt.

Varme bade anbefales for at få en god søvn. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Sleep Medicine Reviews forbedrer passiv kropsopvarmning gennem et brusebad eller et varmt bad før sengetid hvile.

De bidrager til vores hudsundhed

Dampene fra en hammam er gode til at forbedre hudens udseende. Under badet stimulerer udvidelsen af porerne vævene og optimerer rensningen af huden. Det forbereder blandt andet dermis til at modtage næringsstoffer, der bidrager til dens friskhed og blødhed.

De er nyttige for luftvejene

Dampen fra en hammam er slimløsende, hvilket er nyttigt ved forkølelse og hoste. Desuden fremmer varmen i de tyrkiske bade en rensning af næsen, lindrer ubehag i halsen og er godt for lungerne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Aerotermisk energi: Hvad er det, hvordan virker det, og hvad er fordelene?

Aspekter, der skal overvejes, før du installerer en hammam derhjemme

Der er nogle få faktorer, som du skal være opmærksom på, når du installerer en hammam derhjemme. Den vigtigste er pladsen. Selv om det ikke er afgørende at have et stort rum, er det vigtigt at have mindst den relevante længde til tilbehør som f.eks. et sæde og en håndklædetørrer.

Søg råd hos eksperter i udformningen af disse rum for at gøre dem funktionelle og smukke. En fagperson vil påpege, om der er behov for en dybdegående ombygning, samt følgende aspekter:

  • Højde: For at undgå spild af energi foreslås det, at højden af et tyrkisk bad ikke overstiger 2,30 meter.
  • Damp: Kontrollér, hvilken generator der passer til brusebadets krav. Der findes mange mærker og modeller.
  • Temperatur: I tilfælde af høj luftfugtighed vil det korrekte være at justere temperaturen, så den ikke overstiger 45 °C.
  • Vægge: Ligesom dørene skal de være hermetiske for ikke at sprede varmen. Det bedste materiale er glas.
  • Adgang til elektricitet og vandinstallationer: Ethvert tyrkisk bad skal have el, afløb og være tæt på vandrør. Husk, at en hammam kræver særligt udstyr som f.eks. dampgeneratorer til husholdningsbrug og diffusionspaneler.
  • Møbler: Der anvendes generelt træmøbler, da de går hånd i hånd med varmen i hammamen. Dette element formidler en følelse af ro og komfort.
Badeværelse af træ

For at installere en hammam derhjemme er det tilrådeligt at få råd fra en professionel.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er hot stone massage, og hvad er fordelene?

Supplementer til en hammam derhjemme

Miljøet inde i en hammam er vigtigt for at få den terapeutiske effekt. Du kan tilføje dæmpet lys eller LED-lys, da nogle undersøgelser fremhæver de afslappende virkninger af belysning, især efter stressende øjeblikke.

Det er også gavnligt at inkorporere planter med duft som f.eks. eukalyptus eller rosmarin. Hvis du foretrækker det, kan du også bruge nogle aromatiske essenser. Musik er et andet supplement i tyrkiske bade. Lav playlister med blide melodier. Når omgivelserne er i orden, er det eneste, der er tilbage, at nyde denne særlige badeoplevelse!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.