Aerotermisk energi: Hvad er det, hvordan virker det, og hvad er fordelene?

Aerotermisk energi er et innovativt opvarmnings- og kølesystem, der bruger luften som den vigtigste energikilde. Se alle fordele og ulemper ved det her.
Aerotermisk energi: Hvad er det, hvordan virker det, og hvad er fordelene?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der findes et mere økologisk alternativ til de almindelige varme- og kølesystemer. Aerotermisk energi er en teknologi, der gør det muligt for varmepumper at udnytte luftens energi til deres drift. På den måde gør systemet det muligt at få varme fra den omgivende luft, selv ved lave temperaturer.

Det er en teknologi, der er nem at installere og enkel at bruge, samtidig med at den har andre fordele. Takket være dens energieffektivitet er den mere almindeligt anvendt i store bygninger som f.eks. lufthavne og hospitaler. Flere og flere hjem bruger den dog til at forsyne gulve med varme og varmt brugsvand.

Hvad er aerotermisk energi?

Aerotermisk energi er en teknologi, der bruger luftenergi til at producere varme og køling. Den produceres ved hjælp af varmepumper, som udvinder energi fra den omgivende luft for at opvarme et rum.

For at køle et rum aktiveres kredsløbet i omvendt rækkefølge. På denne måde bruger aerotermisk energi den energi, der findes i luften, til luftkonditionering.

Hvor anvendes den?

Brugen af luft som energikilde gør den til en miljøvenlig teknologi sammenlignet med andre opvarmningssystemer. Den indledende investering er dog normalt større. Denne mekanisme har i nogen tid været anvendt til klimaanlæg i store bygninger. Generelt anvendes det ved at lægge gulvvarme.

Det er f.eks. ret almindeligt i lufthavne, på kontorer eller hospitaler. Men på grund af dens energieffektivitet er den i stigende grad efterspurgt i familiehuse og boliger. Takket være varmepumper, der arbejder med aerotermisk energi, er det muligt at opnå køling, opvarmning og varmt brugsvand.

Kvinde går i lufthavn

På grund af lufthavnenes kolossale størrelse er aerotermisk energi et godt valg til opvarmning.

Sådan fungerer aerotermisk energi

Den generelle drift af denne energi er enkel. Et kredsløb, der udvinder varme fra udeluften, genereres fra to enheder, der udgør varmepumperne, en ekstern og en intern.

Den enhed, der står for dette trin, er fordamperen. Den udleder derefter denne varme i omgivelserne gennem den enhed, der kaldes kondensatoren.

Grundlaget for aerotermisk drift ligger i kølemiddelkredsløbet, som forbinder de interne og eksterne enheder. Gennem dette kredsløb ændrer den interne væske temperatur og tilstand i flere omgange. Den gennemgår en gasformig proces, en flydende proces, en varmeproces og til sidst en kold proces.

Efter fire faser udledes den kolde luft til det ydre rum. I mellemtiden kommer varmen ind gennem gulvet.

En vigtig del af denne omdannelse er kompressoren. Den bruger elektrisk energi til at øge temperaturen i den indledende fase.

På den anden side kan det samme aerotermiske system generere kold luft. For at gøre dette vender det kølekredsløbet, idet det udleder den varme luft ud af lokalet og blæser den lavt tempererede luft ind i lokalet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Er det muligt at være allergisk over for elektricitet?

Typer af varmepumper

Der findes forskellige typer varmepumper, herunder dem, der bruger aerotermisk energi. De er opdelt efter det eksterne og interne medium, som maskinen udveksler varme med:

  • Luft-til-luft-pumpe: Denne pumpe tager varmen fra udeluften og overfører den direkte til indeluften. Den anvendes af splitanlæg til klimaanlæg.
  • Luft-vand-pumpe: I dette tilfælde udvindes varmen fra luften og injiceres i et vandkredsløb, der forsyner strålebelægninger eller gulve, radiatorer eller varmluftvarmere.
  • Vand-luft-pumpe: I modsætning til det foregående tilfælde udvindes varmen fra vand, der er deponeret på jorden eller i floden, og overføres derefter til den indre luft.
  • Vand-til-vand-pumpe: Varmen udvindes fra vandet som i det foregående tilfælde, men overføres derefter til et andet vandkredsløb.

Fordelene ved aerotermisk energi

Som ethvert opvarmnings- eller kølesystem har aerotermisk energi sine fordele og ulemper. Der er dog mange grunde til at vælge denne nye, mere miljøvenlige teknologi.

Lidt affald

Mange vælger aerotermisk teknologi på grund af dens nemme installation, da den ikke kræver en skorsten til røgudledning. Det skyldes, at den ikke kræver forbrænding, så rengøring er ikke nødvendig, og den er heller ikke tilbøjelig til at generere snavs eller affald. Desuden bidrager manglen på brændstof til hjemmets sikkerhed.

Energiforbruget ved aerotermisk energi

En af de vigtigste fordele ved denne teknologi er, at den reducerer energiforbruget, fordi de fleste ressourcer udvindes fra luften udenfor. En fjerdedel af kredsløbet bruger dog elektrisk energi, som generelt er dyrere end brændstof. Selv om det er en lav procentdel, har den stadig sine fordele.

Enkeltstående energi

Andre varme- og kølesystemer anvender ofte kombinerede energisystemer. Det vil sige, at de ofte bruger en kombination af olie, elektricitet eller diesel.

Denne situation kan skabe ulemper, afhængigt af det geografiske område, hvor det er placeret. Den er også underlagt betingelserne for to forskellige forsyningsselskaber. Aerotermiske pumper er derimod kun afhængige af én elektrisk kilde.

Brugervenlighed og ensartethed

Aerotermiske pumper arbejder med en fælles generator til alle deres anvendelser. Det vil sige, at de fungerer til opvarmning, køling og varmt brugsvand. Dette er en fordel med hensyn til pladsudnyttelse. Det er også lettere at vedligeholde.

Miljøvenligt

Med hensyn til miljøet har aerotermisk teknologi den fordel, at den ikke producerer direkte kuldioxidemissioner. Den producerer dog forurening ved brug af elektrisk energi.

Emissionerne er dog meget lavere end ved andre opvarmnings- eller kølesystemer. Desuden kan disse kilder komme fra vedvarende energikilder.

Anlæg til aerotermisk energi

De miljøvenlige fordele ved denne energitype gør den til et godt alternativ for husholdningerne.

Ulemperne ved aerotermisk energi

Selv om det er en ny teknologi med mange miljøvenlige fordele, skal der også tages hensyn til nogle ulemper.

Større investering

Den største ulempe ved dette klimaanlæg er, at det kræver en meget større investering end andre teknologier. Det er dog muligt at genvinde en del af den takket være anlæggets lavere energiforbrug.

Geografisk placering

Ved at anvende luftenergi som hovedkilde har de eksterne klimatiske forhold en direkte indflydelse på anlæggets drift. Det betyder, at jo lavere den eksterne temperatur er, jo mindre effektiv vil den aerotermiske varmepumpe være.

Denne energitype anbefales ikke til geografiske områder, der er kendetegnet ved temperaturer under 0 grader Celsius.

Eksternt rum

Den aerotermiske varmepumpe kræver et eksternt rum, hvor en af dens hovedenheder kan placeres. Denne situation indebærer en større visuel påvirkning end for en klimaanlægget.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du rengøre og desinficere en luftfugter

Vurdér alle aspekter, før du vælger aerotermisk energi

Aerotermisk teknologi kan stærkt anbefales i forbindelse med nybyg eller renovering af et hus. Dens nemme installation og komplementering med andre klimaanlæg gør den gavnlig til forskellige forhold. Desuden producerer den interne enhed meget lidt lyd, hvilket også gør den mere komfortabel.

Det er dog vigtigt at tage hensyn til flere aspekter. F.eks. den indledende investering og de geografiske forhold på det sted, hvor du ønsker at installere det. Samlet set er det nødvendigt at vurdere hver enkelt situation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gentile, Alberto G. et al. “La Aerotermia Como Alternativa Para El Control de Triatoma Infestans (Hemiptera, Reduviidae) Resistentes a Deltametrina.” Cadernos de Saúde Pública 20.4 (2004): 1014–1019. Disponible en: https://doi.org/10.1590/s0102-311×2004000400016
  • Carbonell-Morales, Tania , Gorozabel-Chata, Francis-B. ,  Actualidad y perspectivas de una bomba de calor de expansión directa con energía solar. Ingeniería Mecánica [Internet]. 2016;19(1):49-58. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=225144432006
  • Solano, Juan Carlos, and Lorenzo Olivieri. “Climatización Eficiente Mediante Bombas de Calor y Tecnología Solar Fotovoltaica: Análisis de Viabilidad En Edificios Comerciales En España.” XIII Congreso Ibero Americano de Climatización y Refrigeración (CIAR 2015) April (2015): 1–13. Disponible en: http://oa.upm.es/43687/
  • Dos Reis Parise, José A., Cruz Fonticiella, Oscar M.,  Estudio estructural en instalaciones de bomba de calor. Ingeniería Energética [Internet]. 2013;XXXIV(2):119-128. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=329127757004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.