Hvad er de forskellige tilstande i den menneskelige bevidsthed?

Vidste du, at der findes forskellige tilstande af menneskelig bevidsthed? I denne artikel vil vi fortælle dig om dem, fordi de er meget interessante.
Hvad er de forskellige tilstande i den menneskelige bevidsthed?

Sidste ændring: 25 september, 2022

Indtil nu har du måske kun kendt forskellen mellem bevidsthed og ubevidsthed. Men inden for kategorien bevidsthed, vidste du så, at der kan være forskellige tilstande i den menneskelige bevidsthed? Det er meget interessant, synes du ikke?

Vi vil naturligvis først dykke ned i definitionen af menneskelig bevidsthed, før vi ser på dens forskellige tilstande. Er du klar til at gå i dybden med dette emne?

Hvad er menneskelig bevidsthed?

Ud fra psykologiens synspunkt er menneskelig bevidsthed den tilstand, hvor alle vores neurokognitive funktioner er aktive. Den definition, som Det Kongelige Spanske Akademi (RAE) har givet, er også passende, men er lidt for kort: “menneskets evne til at genkende den omgivende virkelighed og forholde sig til den.”

Det er sandt, at takket være bevidstheden kan du genkende den virkelighed , der omgiver dig. Men bag dette ligger der en række funktioner, der aktiveres, som f.eks. perception, sprog, opmærksomhed, hukommelse og koordination m.m. Alle disse funktioner er afgørende for de forskellige tilstande af menneskelig bevidsthed, som vi vil se på her.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Måder at stimulere et barns hjernesundhed på

Tilstande i den menneskelige bevidsthed: Lav bevidsthed og mindfulness

Meditation på stranden

Mindfulness kan arbejdes på gennem bl.a. meditation.

Vi vil nu se nærmere på de forskellige almindelige tilstande i den menneskelige bevidsthed. I virkeligheden er der kun to typer, der falder ind under denne kategori: Det, der er kendt som lav bevidsthed og mindfulness.

Lyder sidstnævnte ikke meget bekendt for dig? Det er en af de mest anvendte tilstande af menneskelig bevidsthed, når man taler om meditation eller yoga. Du kan dog lære mere om begge dele her.

Lav bevidsthed: Vores instinkter

Er du nogensinde vågnet op om morgenen og har indset, at du havde skubbet tæppet, der dækkede dig, væk? Selv om du sov, kunne din krop stadig sende et signal til din hjerne om, at du havde det varmt. Du handlede, selv om du ikke kan huske, at du gjorde det.

Da du gjorde dette, var du i en tilstand af lav bevidsthed. En anden lignende omstændighed kan opstå, når du befinder dig til en fest omgivet af folk, der taler og råber.

Uden helt at vide hvorfor er din opmærksomhed rettet helt og holdent mod det, hvis du hører dit navn blive råbt. Glem alt om al den støj, der kunne forvirre dig.

Den lavere bevidsthed er aktiv og hjælper dig til at handle instinktivt ved mange lejligheder. Dette er noget helt andet end det, der vil ske med dig, hvis du praktiserer mindfulness.

Mindfulness: Fokuseret bevidsthed

Mindfulness anses for at være  en tilstand af højere bevidsthed. Her handler bevidstheden ikke længere frit, men det er dig, der på en eller anden måde styrer den. Du kan f.eks. lægge al din opmærksomhed på dine tanker for at styre dem, observere dem fra et synspunkt, der ligner en tilskuers, og lade dem svæve som skyerne på himlen.

Denne form for opmærksomhed skal man arbejde med for at udvikle. Hvis du nogensinde har mediteret, har du faktisk bemærket, at det ikke er let at opretholde opmærksomheden. Det har dog visse fordele.

Takket være den kan du begrænse dine impulsive handlinger, reflektere over dine tanker, lære dig selv bedre at kende og leve et meget roligere og mere fredeligt liv.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fem mindfulness øvelser mod angst

Hvad kan ændre den menneskelige bevidsthedstilstand?

Kæde til hypnose

Bevidsthedstilstande kan ændres kvalitativt eller kvantitativt.

Den menneskelige bevidsthedstilstand kan altid ændres. Søvn er i sig selv en ændret (eller alternativ) bevidsthedstilstand. Når du f.eks. drømmer, befinder du dig i en tilstand af lav bevidsthed, som kan ændres, hvis du f.eks. afbryder en naturlig søvncyklus.

Dette medfører, at du føler dig mere træt og irritabel senere på dagen. Det er de konsekvenser, som denne type forstyrrelser har for din bevidsthed. I den forstand er det værd at bemærke, at bevidstheden kan ændres kvantitativt og kvalitativt

Et andet element, der kan ændre de menneskelige bevidsthedstilstande, er hypnose. Under hypnose vil en person synes at sove, men dette er ikke tilfældet. Selv om du sikkert kender hypnose fra tv-serier, bør du vide, at der er nogle terapeuter, der bruger den til at bekæmpe forslag, tanker eller adfærd, der er blevet automatiseret.

Stofbrug har også en vigtig effekt på ændring af de menneskelige bevidsthedstilstande. I nogle tilfælde kan de stimulere den, men i andre tilfælde kan de forårsage en dyb tilstand af tristhed og depression. Der findes også stoffer, der kan forårsage hallucinationer. De måder, hvorpå stoffer ændrer bevidstheden, er mange og forskelligartede.

Subjektivitet i de forskellige tilstande i den menneskelige bevidsthed

Bevidsthed er subjektiv, fordi den handler om, hvordan man opfatter sig selv og verden omkring sig. Når denne bevidsthed ændres ved at tage stoffer eller være i en tilstand af hypnose, udvider den sig f.eks., går ud af sine almindelige mønstre og overvinder fysiske barrierer.

Det er meget interessant, for det er stadig overraskende for os at vide, hvordan sindet fungerer. Kendte du til disse typer af menneskelige bevidsthedstilstande, og hvilke faktorer der kan ændre dem?

Vi opfordrer dig til at træde ind i den interessante verden af mindfulness, hvor du vil opdage skjulte hjørner af din bevidsthed, som du sandsynligvis ikke engang vidste eksisterede, og færdigheder, der vil være meget nyttige i din hverdag. Mindfulness er utroligt!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kotchoubey B. La conciencia humana: de dónde es y para qué sirve.  Psicología frontal . 2018;9. doi:10.3389/fpsyg.2018.00567
  • Rossi, E. L., & Rossi, K. L. (2008). La nueva neurociencia de la psicoterapia, la hipnosis terapéutica y la rehabilitación: Un diálogo creativo con nuestros genes. California: Instituto Milton H. Erickson de la Costa Central de California.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.