Hvad er en truende abort, og hvorfor sker det?

En truende abort er en række symptomer, der advarer om, at graviditeten er i fare. Vi forklarer, hvad det består af.
Hvad er en truende abort, og hvorfor sker det?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 12 januar, 2024

En truende abort er, som navnet antyder, en advarsel om, at der kan ske en spontan abort i løbet af graviditeten. En spontan abort er defineret som afbrydelse af graviditeten.

En truende abort eller spontan abort opstår normalt før 20. svangerskabsuge. Selvom det i nogle tilfælde blot forbliver en hændelse, og graviditeten fortsætter under normale forhold, ender det i mange andre tilfælde som en fuldstændig spontan abort.

Derfor er det vigtigt at genkende tegn og symptomer på dette problem. Så i denne artikel finder du alt, hvad du behøver at vide om truende abort.

Hvad er en truende abort?

En truende abort er en advarsel. Som en artikel i Assisted Reproduction forklarer, antyder denne trussel, at en abort kan være nært forestående.

Spontan abort sker ufrivilligt. Det vil sige uden nogen indgriben for at fremprovokere den. Desværre er det en ret almindelig begivenhed.

Det anslås at forekomme i 15% af alle graviditeter ifølge epidemiologiske data.

Selvom man i mange tilfælde ikke kender den præcise årsag, ved man, at visse faktorer øger risikoen for abort. For eksempel alder. Jo ældre en kvinde er, jo større er sandsynligheden for abort.

En truende abort behøver dog ikke nødvendigvis at kulminere i en abort som sådan. Men det er en situation, der bør behandles hurtigst muligt for at forsøge at undgå et sådant resultat.

Hvad er de tilknyttede symptomer?

Kvinde har mavesmerter, hvilket kan være tegn på truende abort
Smerter i underlivet, bækkenet eller lænden er sammen med vaginal blødning de vigtigste symptomer på truende abort.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Slimproppen hos gravide kvinder: Hvad er det, og hvad er funktionen?

En truende abort viser sig ved en række symptomer, som det er vigtigt at kunne identificere. Det ender ikke altid med en spontan abort.

Som forklaret i en artikel af Stat Pearls er det mest almindelige symptom vaginal blødning. Det kan være mere eller mindre kraftig blødning med eller uden blodklumper. Det optræder før 20. svangerskabsuge.

I mange tilfælde kommer blødningen fra hæmatomer inde i livmoderen. Disse hæmatomer kan få moderkagen til at løsne sig fra livmodervæggen. Ifølge en undersøgelse fra 2014 er risikoen størst ved graviditeter på under 20 uger, men derefter ser hæmatomer ikke ud til at påvirke fødselsresultaterne.

Et andet meget almindeligt tegn er smerter. De opstår som regel i underlivet og ligner menstruationssmerter. Mange kvinder oplever også smerter i lænden, som er ledsaget af prikken og stikken.

Ved en truende abort forbliver livmoderhalsen lukket, og fosteret er stadig i live inde i livmoderen. Da det sker i graviditetens første trimester, kan de typiske graviditetssymptomer blive mildnet eller forsvinde.

Truende abort kan føre til alvorlige komplikationer ud over abort som sådan. Anæmi kan opstå, hvis blødningen har været kraftig. Det øger også risikoen for infektion hos moderen.

Årsager til truende abort

En truende abort kan, ligesom en spontan abort, have flere årsager. Det er et multifaktorielt problem, som påvirkes af forskellige aspekter.

Selve aborten kan være forårsaget af moderlige årsager såvel som placenta- eller fosterforandringer.

Ifølge MSD-manualen omfatter årsagerne abnormiteter i livmoderen eller livmoderhalsen. For eksempel er en af de mest relevante cervikal insufficiens. Det er, når livmoderhalsen ikke forbliver lukket og udvider sig i de tidlige stadier af graviditeten.

Det kan også skyldes polypper, arvæv eller myomer i livmoderhulen. Mødre, der lider af kroniske sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk eller skjoldbruskkirtelsygdomme, har større risiko for at abortere.

Ligeledes anses antifosfolipid syndrom for at være en af de mest almindelige årsager til abort. Især ved tilbagevendende aborter efter 10. graviditetsuge.

Andre årsager til truende abort er følgende:

  • Kromosomale abnormiteter hos fosteret. Ca. 80 % af aborterne i de første uger skyldes aneuploidi.
  • Forstyrrelser i moderkagen, såsom utilstrækkelig implantation.
  • Anatomiske misdannelser hos fosteret.

Risikogrupper og risikofaktorer

En af de faktorer, der øger risikoen for en truende abort, er den, vi allerede har nævnt: Moderens fremskredne alder, eftersom risikoen for abort øges betydeligt med alderen.

Derudover kan traumer i eller nær livmoderen også spille en rolle. Det samme gælder infektioner, stress eller endda visse medicinske behandlinger, som den gravide kvinde får ordineret.

Hvordan diagnosticeres en truende abort?

Gravid kvinde scannes
Ved hjælp af ultralyd er det muligt at afgøre, om embryoet eller fosteret stadig er i live efter en truende abort.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Septate uterus: Graviditetskomplikationer

En truende abort er som regel ret tydelig, fordi et af de vigtigste symptomer er vaginal blødning. Det er dog vigtigt at udføre en række supplerende tests for at kontrollere fosterets status og graviditetens tilstand.

Det første er en ultralyd. Den kan foretages abdominalt eller transvaginalt.

Denne test bruges til at tjekke, om barnet stadig er stabilt, da man kan bestemme hjerteslag og dets position. På samme måde udføres der normalt en grundig undersøgelse af moderen og en vaginal undersøgelse.

På den anden side er det i de fleste tilfælde nødvendigt med en blodprøve. Denne test måler niveauet af det humane choriongonadotropin-hormon. Det er et stof, der stiger tidligt i graviditeten og indirekte signalerer, hvis det forbliver forhøjet i blodet, at graviditeten fortsætter.

Testen kan også tjekke for anæmi eller en aktiv infektion. Den kan suppleres med en test for fosterets velbefindende i mere fremskredne graviditeter.

Er der nogen behandling?

En truende abort er en kompleks situation. Der er ingen specifik behandling som sådan.

I tilfælde, hvor der ikke sker en abort, anbefales der normalt en række tiltag for at forhindre, at det sker igen. Det vigtigste er at opretholde en sund livsstil med en varieret og komplet kost. Det anbefales ikke at spise pølser eller råt kød, da det øger sandsynligheden for at få visse infektioner (f.eks. listeriose).

Ligeledes bør moderen forsøge at hvile sig og ikke have seksuelle relationer. Desuden bør man holde helt op med at indtage stoffer som alkohol og tobak, hvis man ikke allerede er stoppet med dette. Det samme gælder medicin. Der bør ikke tages noget, som ikke er ordineret af en læge.

Som en gennemgang i Cochrane forklarer, administreres progesteron i nogle tilfælde under truende abort. De er en kontroversiel behandling, da dens effekt endnu ikke er fuldt bevist.

Det kan dog være nyttigt for kvinder, der har tilbagevendende aborter i deres sygehistorie.

Tips til en sund graviditet

For at forsøge at forhindre en truende abort eller spontan abort, bør man fremme optimale graviditetsbetingelser. De fleste tilfælde af abort kan dog ikke forhindres.

Det, du kan gøre, er at handle på modificerbare risikofaktorer. For eksempel kan man undgå at indtage alkohol, koffeinholdige drikke og tobak.

Derudover bør der ideelt set være god kontrol over eventuelle tidligere sygdomme, før man bliver gravid. For kvinder med diabetes, forhøjet blodtryk eller fedme er det vigtigt at tage hånd om disse tilstande inden graviditeten.

Den prænatale konsultation er meget vigtig. Der vil blive foretaget en række undersøgelser, og der vil blive givet råd om, hvordan graviditeten skal gribes an.

Selvom mange tilfælde af truende abort eller spontan abort ender med, at fosteret går tabt, er det ikke altid tilfældet. Men det er et advarselstegn. Derfor er det vigtigt at gå til lægen så hurtigt som muligt og følge alle hans eller hendes anbefalinger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.