Hvorfor forekommer falsk negativ og falsk positiv graviditetstest?

Fejl ved graviditetstest kan være falsk positive eller falsk negative. Disse fejl skyldes normalt fejl i forbindelse med brugen af hjemmetest. Få mere at vide her.
Hvorfor forekommer falsk negativ og falsk positiv graviditetstest?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 17 april, 2023

Har du hørt om falsk negativ og falsk positiv graviditetstest? Ved du, hvad de hver især henviser til? Tja, udgangspunktet er, at fejl er mulige, når det drejer sig om disse tests. Selv om de i øjeblikket har en bemærkelsesværdig grad af følsomhed og specificitet, giver de nogle gange ikke et korrekt resultat.

For at forstå dette bedre skal vi huske, at disse tests påviser et hormon kaldet “humant choriongonadotropin (hCG )”. Dette hormon udskilles gennem moderkagen fra begyndelsen af graviditeten og kan påvises i både urin og blod. Niveauerne stiger, efterhånden som graviditeten skrider frem.

Der er dog nogle situationer, hvor testen er defekt eller har fejl i resultaterne. Det er således muligt at få et positivt resultat uden faktisk at være gravid (falsk positiv) eller et negativt resultat på trods af, at man er gravid (falsk negativ). Vi fortæller mere om dette i denne artikel.

Hvad er humant choriongonadotropin?

Fejl i graviditetstests opstår på grund af fejlagtige aflæsninger af humant choriongonadotropinhormonniveauet. Ofte måles “beta”-underenheden af dette hormon, hvilket er grunden til, at graviditetstesten kaldes en “beta-hCG”-test.

Normalt stiger niveauerne af dette hormon gradvist, efterhånden som graviditeten skrider frem, især i første trimester. De fordobles hver 48. til 72. time og når et højdepunkt omkring 12. svangerskabsuge.

hCG er et kemikalie, der i høj grad produceres af placenta syncytiotrophoblastceller under graviditeten. Dets funktion er at stimulere corpus luteum til at producere det progesteron, der er nødvendigt for at opretholde graviditeten.

Det kan påvises i både blod og urin. Blodprøver anses dog for at være mere følsomme, fordi de påviser lavere niveauer af hormonet og giver mulighed for både kvalitative og kvantitative målinger.

 • Kvalitativ måling identificerer, om det er til stede eller fraværende.
 • Kvantitativ måling påviser niveauer.

I mellemtiden kan graviditetstests i urin udføres derhjemme og kræver højere niveauer af hormonet for at kunne påvises. Desuden afhænger de af, hvordan brugeren bruger dem. Derfor er der også større sandsynlighed for at fejle, hvis der er fejl i dens ydeevne.

Det er vigtigt at nævne, at hormonet påvises mellem 14 og 17 dage efter undfangelsen. Derfor anbefales det at vente 15 dage efter ubeskyttet sex eller mindst en dag efter forsinket menstruation for at få et mere præcist resultat.

Vi tror også, at du måske er interesseret i at læse dette: Mulige psykologiske og følelsesmæssige ændringer under graviditeten

Kvinde med en falsk negativ graviditetstest

En falsk negativ graviditetstest: En af de mest almindelige former for fejl

Falsk negative testresultater er de mest almindelige fejl ved graviditetstest. De kan være forårsaget af forskellige situationer, f.eks:

 • Meget tidlige stadier af svangerskabet. Det anbefales at vente i en til tre dage efter forsinket menstruation eller mindst 15 dage efter samleje uden beskyttelse.
 • Meget fortyndet urin. Dette kan resultere i meget lave koncentrationer af humant choriongonadotropinhormon. Derfor anbefales det at bruge det under den første vandladning om morgenen.
 • Forkert brug af graviditetstesten, f.eks. en fejl i placeringen af urinen eller tidseksponeringen. Det er vigtigt at følge indikationerne til punkt og prikke.

Hvis resultatet nu er negativt, men der stadig er tvivl, eller hvis menstruationen udebliver, bør testen gentages efter fem eller seks dage (eller med mindst to dages mellemrum) for at bekræfte resultatet.

Hvis det ikke lykkes, kan du også foretage en graviditetstest med blodprøve eller konsultere din læge (som kan foreslå en transvaginal ultralyd).

Falsk positiv graviditetstest

Når graviditetstesten er positiv, er der over 97 % chance for, at den er sand. Nogle gange er der dog fejl, og der kan forekomme falske positive resultater. Dette sker normalt, når der er situationer, hvor det humane choriongonadotropinhormon er forhøjet uden at der er tale om graviditet. F.eks:

 • Nogle kønscellekræftformer (gonadotropinudskillende tumorer).
 • Trophoblastisk sygdom (choriocarcinom).
 • Hormonbehandling i forbindelse med assisterede reproduktionsprocesser (undertiden anvendes humant choriongonadotropinhormon som en del af behandlingen).
 • Indtagelse af visse lægemidler, f.eks. visse antikonvulsiva, diuretika eller anxiolytika. Af denne grund bør du læse indlægssedlen for lægemidlerne og informere din læge om brugen af dem.

Det kan også forekomme i andre tilfælde af ikke-levedygtige graviditeter som f.eks:

Efter en abort er der et progressivt fald i humant choriongonadotropinhormon. Derfor kan det tage uger, før det er uopdageligt. Det er derfor, at testen giver positive resultater i fravær af graviditet.

Det er dog nødvendigt at følge op, for hvis niveauerne ikke falder efter flere dage, kan det være tegn på, at der stadig er embryonale rester i livmoderen. Hvis det er tilfældet, bør lægen gribe ind.

I sidste ende kan en graviditetstest i hjemmet, der aflæses uden for den anbefalede tidsramme, give falske positive resultater. Det samme gælder, hvis testen er for gammel.

Overrasket kvinde ser på graviditetstest

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Mundtørhed under graviditet: Årsager og behandlinger

Falsk positiv og falsk negativ graviditetstest kan undgås ved korrekt brug

Det vigtigste for at undgå fejl ved graviditetstest er at bruge testen korrekt og bruge den mest følsomme test muligt. På den anden side bør den ikke udføres før den angivne dato. Dette gælder især for kvinder, der undergår assisteret reproduktionsbehandling, da der kan forekomme falske positive resultater.

Når det er sagt, er det vigtigt at udføre testen, når lægen har angivet den. Desuden er det tilrådeligt at følge alle indikationerne trin for trin. De fleste gange skyldes fejlslagne testresultater brugen af udløbne test eller dårlig udførelse.

Sammenfattende er nogle anbefalinger som følger:

 • Gentag testen tre til fem dage senere.
 • Læs ikke testresultaterne, før den tid, der er angivet i testvejledningen, er gået.
 • Kontakt en læge efter 4 til 5 uger.
 • Vælg blodgraviditetstest med kvantitativ kvantificering.

Der anmodes om en blodgraviditetstest, når der er mistanke om en falsk negativ test. Desuden vil der blive foretaget en transvaginal ultralydsundersøgelse for at finde gestationssækken og embryoet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Betz D, Fane K. Human Chorionic Gonadotropin. [Updated 2022 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/
 • Braunstein GD. False-positive serum human chorionic gonadotropin results: causes, characteristics, and recognition. Am J Obstet Gynecol. 2002 Jul;187(1):217-24. doi: 10.1067/mob.2002.124284. PMID: 12114913.
 • DeLaney M, Wood L. Urine pregnancy testing: When does no mean maybe? J Am Coll Emerg Physicians Open. 2021 Sep 28;2(5):e12567. doi: 10.1002/emp2.12567. PMID: 34611652; PMCID: PMC8479369.
 • Herskovits AZ, Chen Y, Latifi N, Ta RM, Kriegel G. False-Negative Urine Human Chorionic Gonadotropin Testing in the Clinical Laboratory. Lab Med. 2020 Jan 2;51(1):86-93. doi: 10.1093/labmed/lmz039. PMID: 31245816.
 • McCash SI, Goldfrank DJ, Pessin MS, Ramanathan LV. Reducing False-Positive Pregnancy Test Results in Patients With Cancer. Obstet Gynecol. 2017 Oct;130(4):825-829. doi: 10.1097/AOG.0000000000002244. PMID: 28885416; PMCID: PMC5724973.
 • Montagma M, Trenti T, Aloe R, Cervellin G, Lippi G. (2011). Human chorionic gonadotropin in pregnancy diagnostics. Clínica Chimica Acta 412, 17-18. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898111003007?via%3Dihub
 • Ogino MH, Tadi P. Physiology, Chorionic Gonadotropin. [Updated 2022 Nov 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556118/
 • Raymond E, Anger H, Chong E, Haskell S, Grant M, Boraas C, et al. “False positive” urine pregnancy test results after successful medication abortion. Oregon Health & Science University.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33596414/
 • Theofanakis C, Drakakis P, Besharat A, Loutradis D. (2017). Human Chorionic Gonadotropin: The Pregnancy Hormone and More. Int J Mol Sci, 18, 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454971/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.