Slimproppen hos gravide kvinder: Hvad er det, og hvad er funktionen?

Slimproppen hos gravide er et klart til rødbrunt udflåd, som uddrives, når fødslen nærmer sig. Lær alt om det her.
Slimproppen hos gravide kvinder: Hvad er det, og hvad er funktionen?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 19 maj, 2023

Slimproppen hos gravide kan observeres, når terminen nærmer sig, som et klart, lyserødt, gulligt, blodigt eller rødbrunt slimudflåd. Derfor kaldes det også for blodigt udflåd, selv om det ikke specifikt er det.

Denne prop er et produkt af slimdannelsen i livmoderhalsen og fungerer som en hermetisk barriere, der forhindrer mikroorganismer i at trænge ind i livmoderen.

Selv om dens uddrivelse ikke nødvendigvis indikerer, at fødslen begynder, indikerer den, at den snart kommer. Lær, hvad du skal vide om det i denne artikel.

Hvad er slimproppen hos gravide kvinder?

Slimproppen produceres af ophobning af slim i livmoderhalsen. Dette sekret produceres af de endocervikale slimkirtler, som hypertrofierer (udvider sig) i de første uger af graviditeten.

Sammensætningen er varieret:

  • Vand.
  • Slim.
  • Fosfater.
  • Enzymer.
  • Proteiner.
  • Elektrolytter.
  • Immunoglobuliner.

Denne slimprop er placeret lige i toppen af skedeåbningen. Den lukker således livmoderhalsen og beskytter barnet, indtil det er klar til at blive født.

Hvad er dens funktion?

Slimproppens primære funktion er at skabe en adskillelsesbarriere mellem det indre af livmoderhulen og skedeåbningen. Det er en fysisk barriere, der forhindrer både adgangen for saprofytiske svampe og bakterier, der bebor skeden, samt andre mikroorganismer.

Men ud over at fungere som en fysisk barriere bidrager tilstedeværelsen af immunoglobuliner også til forsvaret mod patogener. Immunoglobulinerne afviser potentielt smitsomme mikroorganismer, der kan nå ind i livmoderen.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Det første lægebesøg under graviditet

Er slimproppen hos gravide virkelig nyttig til at forhindre opstigning af bakterier?

Opstigning af bakterier fra urinvejene eller vaginalkanalen kan inficere moderkagen og fostervandet og forårsage komplikationer under graviditeten. Vornhagen et al. offentliggjorde i 2018 en undersøgelse af den selvantimikrobielle aktivitet af komponenterne i slimproppen hos gravide.

De viste, at koncentrationen af antimikrobielle stoffer var utilstrækkelig til at dræbe bakterier, men at den besidder tilstrækkelige proteiner, der kan aktivere leukocytter (hvide blodlegemer) og dermed immunsystemet.

På den anden side har Hansen et al. nævnt, at slimproppen har intens antimikrobiel aktivitet mod Staphylococcus saprophyticus, Sthapylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecium, Streptococcus pyogenes og Streptococcus agalactie. Alle disse mikroorganismer er blevet forbundet med for tidlig fødsel og neonatale komplikationer.

Slimproppen har ingen aktivitet mod Ureaplasma spp., som er den bakterie, der oftest findes i fostervand i tilfælde af for tidlig hindeløsning.

Illustration af foster i maven

Hvornår udstødes slimproppen?

Slimproppen udstødes på grund af sammentrækninger, der forårsager ændringer i livmoderhalsen. Derfor markerer den ikke i sig selv begyndelsen af fødslen. Den er snarere begyndelsen af livmoderaktivitet.

Den udstødes, når livmoderhalsen begynder at ændre sig (at udvide eller åbne sig). Udstødning kan ske uger eller dage før den egentlige fødselsstart eller lige ved fødselsstart.

Udstødning anses for normal mellem 38. og 42. svangerskabsuge. Selv om uddrivelsen ikke kan give en præcis indikation af, hvornår fødslen vil begynde, er det almindeligt, at veer begynder umiddelbart derefter.

Ved mistanke om uddrivelse af slimproppen før 37. svangerskabsuge bør der omgående konsulteres en læge.

Hvad sker der, hvis den uddrives tidligt?

Den gravides tidlige uddrivelse af slimproppen bør vurderes i forhold til svangerskabsugen. Vi ved, at uddrivelsen normalt skyldes udvidelse og blødgøring af livmoderhalsen. Så det ville være et tegn på, at det anatomiske område er ved at ændre sig.

Når proppen udstødes i graviditetens første trimester, er det ikke nødvendigvis et tegn på et problem. Der kan være større modtagelighed for infektioner, men livmoderen vil producere en ny prop igen.

Nogle gange bliver den udstødt efter en medicinsk vaginal undersøgelse eller efter penetrerende samleje.

Men når udstødningen sker efter graviditetens andet trimester og før 37. uge, bør du hurtigst muligt gå til lægen. I dette tilfælde er der risiko for for tidlig fødsel.

Lægen vil bestille en ultralydsundersøgelse for at måle livmoderhalsens længde. Disse data afslører, om der er en mulig inkompetence af livmoderhalsen og dermed en trussel om for tidlig fødsel.

Målet vil være at undgå fødsel før 37 ugers graviditet. Når det er nært forestående, og det ikke er muligt at standse veernes progression, vil det almindelige valg være at udføre lungemodning af fosteret og programmering af barnets pleje ved for tidlig fødsel.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Septate uterus: Graviditetskomplikationer

Hvad er hindeløsning, og hvordan kan man skelne det fra udstødning af slimproppen?

Der er flere symptomer forbundet med begyndende veer. Udstødningen af slimproppen er kun et af dem og kan som nævnt forekomme op til flere uger før fødslen.

Faktisk er et af de mest karakteristiske symptomer på begyndende fødsel hindeløsning, også kendt som “vandafgang”, et af de mest karakteristiske symptomer på begyndende fødsel. Det sker, når fostersækken, der omslutter barnet, brister.

Herved frigøres det klare fostervand, som kommer pludseligt ud. Kvinder tror ofte, at de har tisset utilsigtet. Efter løsningen af hinden er det almindeligt, at der indtræder veer.

Hindeløsning må ikke forveksles med frigivelsen af slimproppen hos gravide. Det er forskellige episoder, der er noget beslægtede, men ikke det samme.

Slimproppen løsner sig helt fra livmoderhalsen og har konsistens som æggehvide eller gelatine. Dens farve er variabel: Den kan være gennemsigtig, hvidlig, gullig, lyserødlig (med blodtråde) eller rødbrun.

Nogle gange udstødes den også i dele. Det kan gå ubemærket hen eller være knap nok synligt, når det tørres af med toiletpapir.

Gravid kvinde med veer repræsenterer slimproppen hos gravide

Hvad skal man gøre efter uddrivelsen af slimproppen hos gravide?

Efter uddrivelsen af slimproppen anbefales det at være opmærksom på andre tegn på begyndende fødsel:

Vær opmærksom, for det er tegn på, at dit barn snart kommer! Hvis du derimod mener, at du har udstødt slimproppen før 37. uge, bør du gå til din læge. Det skal du også gøre, hvis slimproppen er stor og lyserød, grøn eller ildelugtende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.