Hvad er ufleksible standarder?

Mennesker med ufleksible standarder har meget svært ved at ændre sig. De har en tendens til at være meget strenge og stive i deres adfærd.
Hvad er ufleksible standarder?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 28 april, 2023

Vi fastholder ofte idéer, overbevisninger og endda regler, fordi de giver os en ramme af sikkerhed og giver os ro i sindet. Dette sæt kan dog blive stift. Vi vil således stå over for ufleksible standarder.

Disse standarder, som synes at blive holdt til sidste konsekvens, selv på bekostning af vores velbefindende, kan skade os. Lad os se nærmere på det.

Skematerapi som en ramme

J. Young anfører i sin skematerapi, at mennesker i løbet af deres barndom udvikler en måde at fortolke verden på, at forklare virkeligheden på. Skemaer er måder at tænke om sig selv og andre på.

De består af erindringer, følelser og kropslige fornemmelser. De gentages gennem hele livet.

Nogle gange bliver de dog omdannet til dårlige tidlige skemaer (EPD), som er dysfunktionelle for personen. Disse skemaer opstår som reaktion på uopfyldte følelsesmæssige behov, som er relateret til sikker tilknytning, autonomi, frihed til at udtrykke sig selv, spontanitet og grænser.

Young postulerer eksistensen af 18 skemaer fordelt på 5 kategorier. Inden for disse kategorier er der overårvågenhed og hæmning, hvor følgende dysfunktionelle skemaer findes:

 • Negativitet og pessimisme.
 • Følelsesmæssig hæmning.
 • Ufleksible standarder.
Kvinde sidder ved computer og tænker

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 10 negative virkninger af stress på dit helbred, som du skal huske på

Hvad er ufleksible standarder?

Ufleksible standarder er stiv adfærd, der reagerer på strenge interne normer. De indebærer ofte at ofre trivsel og lykke bare for at opfylde dem.

Desuden er mennesker med ufleksible standarder dem, der har svært ved at inddrage et synspunkt, der er anderledes end deres eget. Især når det er i modstrid med deres egne normer.

Alle mennesker har svært ved at ændre sig i visse aspekter. Der er dog en ulempe, når vi bliver helt stive i vores tankegang. Det forlænger vanskelighederne med at finde en løsning på et problem.

I den samme situation kan to mennesker naturligvis have forskellige planer. Løsningen afhænger af mange andre faktorer, herunder temperament og kontekstuelle forhold. For eksempel er der i tilfælde af perfektionisme eller OCD (obsessiv tvangslidelse) en overvægt af denne stive kognitive stil.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan slipper du fri fra negativ tankegang

Karakteristika ved personer med ufleksible standarder

Blandt de vigtigste karakteristika ved personer med ufleksible standarder er følgende:

 • De har en lav frustrationstolerance.
 • De har en tendens til alvorlig selvkritik.
 • Der er en overdreven overholdelse af regler.
 • Der er en orientering mod at skjule følelser og emotioner.
 • De reagerer på krævende mønstre. De er styret af en pligtfølelse.
 • De er lukkede, har svært ved at ændre sig og tilpasse sig omstændighederne. Generelt har de en tendens til at holde sig inden for deres komfortzone.

Nogle videnskabelige undersøgelser og afhandlinger har forsøgt at fastslå den mulige sammenhæng mellem dysfunktionelle skemaer i barndommen og ungdommen (herunder ufleksible standarder) med nuværende og fremtidig adfærd.

Således postulerer forskning i Peru, at aggressivitet er hyppigere blandt unge med dysfunktionelle skemaer. I det samme land blev det konstateret, at ufleksible normer er meget udbredt i aldersgruppen 15-17 år: 66,4 %.

Konsekvenserne af ufleksible standarder

For at forstå, hvordan ufleksible standarder påvirker en persons liv, skal vi se på et eksempel.

En person, der har oplevet visse økonomiske og materielle afsavn i hele sin barndom, føler sig beroliget over at spare op og have penge til overs, da han eller hun oplever en følelse af kontrol over sin fremtid. Denne person er imidlertid ikke i stand til at nyde andre fordele, som penge giver ham eller hende, f.eks. en rekreativ udflugt, planlægning af en ferie eller renovering af sit hjem. Hans/hendes standard er ufleksibel og styret af en enkelt tro: Hamstring. På denne måde berøver han/hun sig selv muligheden for at nyde oplevelser og vender på en eller anden måde tilbage til den oprindelige situation: Han/hun er berøvet på grund af sin ufleksibilitet.

Den vigtigste konsekvens af at have ufleksible standarder er, at man mister muligheder, både erhvervsmæssigt og økonomisk. Da det er så svært at forny sig og tænke “ud af boksen”, lider kreativiteten.

Undertiden oplever mennesker med disse skemaer ofte vanskeligheder i interpersonelle relationer. Deres stive og rigide måde at være og tænke på forhindrer dem i at tage ansvar for at ændre nogle ting eller acceptere andre.

Det er også rigtigt, at det er svært for dem at slappe af. De er meget kritiske, så det er også et problem at forbinde sig med glæden ved de nuværende situationer.

Mentale skemaer er også i stand til at ændre kroppens fysiologiske funktion. Hos kvinder med ufleksible standarder blev der fundet en stigning i mængden af hormonet kortisol i blodet. Denne stigning kan have forskellige sundhedsmæssige konsekvenser, da forhøjet kortisol er forbundet med søvnforstyrrelser, øget risiko for demens ved aldring, fedme og insulinresistens.

Kvinde organiserer sine farveblyanter

At sætte spørgsmålstegn ved normen kan hjælpe med at gøre vores reaktioner mere fleksible

De beslutninger, vi træffer, bør forsøge at følge en tendens til balance, til det, der sker i midten og ikke i yderpunkterne. Rigiditet er ofte årsagen til vores manglende evne til at finde en vej ud af problemer. Derfor gentager vi igen og igen de samme dysfunktionelle løsninger.

Tværtimod giver fleksibilitet os mulighed for at tilpasse os til nye situationer og bevæge os væk fra mandaterne. Vi forstår, at vi kan prøve andre strategier.

Over for sådanne hermetiske tænkemåder vil det være meget vigtigt at begynde med at sætte spørgsmålstegn ved disse pseudosandheder, disse interne mandater, som hindrer forandring. Kognitiv terapi og skematerapi kan bidrage i denne henseende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Caputto, Ileana, Cordero, Soledad, Keegan, Eduardo, & Arana, Fernán. (2015). PERFECCIONISMO Y ESQUEMAS DESADAPTATIVOS TEMPRANOS: UN ESTUDIO CON ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS. Ciencias Psicológicas, 9(2), 245-257. Recuperado en 30 de diciembre de 2021, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-42212015000300003&lng=es&tlng=es.
 • Ghisio, M. S., Ludtke, L., & Seixas, C. E. (2016). Análise comparativa entre a Terapia Cognitivo-Comportamental e a Terapia do Esquema. Revista Brasileira de Psicoterapia18(3), 17-31.
 • Gomez Chagua, Y. (2020). Relación entre esquemas desadaptativos tempranos y dimensiones de dependencia emocional en adolescentes de quinto año de secundaria.
 • Osorio, L. P. C., & Calvet, M. M. (2019). Esquemas maladaptativos tempranos y agresividad en estudiantes de secundaria de Lima Metropolitana. Persona, (022 (2)), 45-66.
 • Ouanes, S., & Popp, J. (2019). High cortisol and the risk of dementia and Alzheimer’s disease: a review of the literature. Frontiers in aging neuroscience11, 43.
 • van Rossum, E. F. (2017). Obesity and cortisol: new perspectives on an old theme. Obesity25(3), 500.
 • Young, J. & Klosko, J. (2007). Terapia de esquemas. En J.M. Oldham, A.E. Skodol & D.S. Bender (Eds), Tratado de los trastornos de la personalidad (pp. 289-308). Barcelona: Elsevier Masson.
 • Zapata Yance, L. F., Parra De La Rosa, K., Barrios, D., & Rojas Santiago, M. (2016). Efecto de la Violencia y Esquemas Cognitivos en el Cortisol de Mujeres Violentadas por sus Parejas. Universitas Psychologica15(SPE5), 1-10.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.