Sådan kan man behandle cystitis under graviditet med hjemmemidler

Hvis du tror, du måske har cystitis under graviditet, bør du tale med en læge. Der er nogle naturlige midler, som kan hjælpe med at forebygge det og bidrage til behandlingen, men de kan ikke erstatte antibiotika.
Sådan kan man behandle cystitis under graviditet med hjemmemidler

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Cystitis under graviditet er meget gængs, eftersom de anatomiske karaktertræk hos en gravid kvinde fremmer risikoen for at udvikle denne urinvejsinfektion. Specialister skønner, at mellem 5 og 10% af gravide kvinder får det.

Det skyldes, at øgningen i størrelsen på livmoderen fører til et tryk på blæren. Dette fremmer ophobningen af væske og med det også udviklingen af patogener. Hvis tilstedeværelsen af glukose i urin samtidig øges, vokser bakterier med mere substrat.

Hvad er de forskellige tegn og symptomer på cystitis?

Cystitis under graviditet forårsager de samme symptomer, som sygdommen gør hos kvinder, der ikke er gravide. Den mest karakteristiske manifestation er en brændende fornemmelse, når man har vandladning – en følelse, som folk beskriver som svie, smerte, irritation eller ubehag.

Det er også meget gængs at have et symptom, der kaldes hyppig vandladning, som indebærer at urinere meget hyppigt, men i små mængder. Kun i nogle tilfælde opstår polyuri, som er øget vandladning.

Ligeledes er det gængs for cystitis under graviditet at forårsage nykturi, som er et presserende behov for at urinere om natten. Mange kvinder med dette problem indikerer også, at de føler, at de skal tisse, selvom de lige har gjort det, men uden at kunne gøre det.

Kvinde drikker vand for at bekæmpe cystitis under graviditet

Læs også denne artikel: Hvad gør nyrerne egentlig?

Hjemmemidler mod cystitis under graviditet

Cystitis under graviditet bør blive behandlet, så snart det opdages, eftersom alle urinvejsinfektioner kan være skadelige for fosteretForuden at gå til en læge og følge deres vejledning, er der adskillige hjemmemidler, som kan være nyttige.

Øget indtag af væske

Et studie udgivet i JAMA Internal Medicine og udført i USA indikerer, at et øget indtag af væske kan reducere risikoen for tilbagevendende cystitis med op til 50%. Læger anbefaler, at man drikker mellem to og tre liter vand om dagen for at fremskynde udskillelsen af toksiner.

Hydrering er altid et relevant aspekt, men især under en graviditet. Hvis kvinden bor i et varmt klima, eller en stor del af graviditeten er om sommeren, er det essentielt, at hun drikker nok vand!

Hyppig vandladning

Ved at holde nyrerne aktive og tømme blæren regelmæssigt kan man hjælpe med at forebygge cystitis under graviditet. Det skyldes, at hvis rester af urin ophobes, fordi man ikke får tømt blæren fuldstændig, øges risikoen for bakteriel smitte.

Under ingen omstændigheder bør man holde på urin. En ekstrem form for denne lidelse er akut urinretention, som er en situation, hvor man oplever en manglende evne til at lade vandet.

Anvendelse af probiotika

Adskillige studier har vist, at probiotika, der indeholder lactobaciller, er effektiv i gendannelsen af bakterier i skeden. Dette stabiliserer mikrobiota og forhindrer udviklingen af patogener såsom Escherichia coli, Proteus mirabilis, Stafylokokker saprophiticus og Klebsiella pneumoniae.

Dette forhindrer forekomsten af cystitis under graviditet. Det er bedst at tage dem i starten af behandlingen med antibiotika og derefter fortsætte med at tage dem regelmæssigt for at undgå tilbagefald.

At drikke tranebærjuice

Adskillige studier har pointeret, at tranebærjuice har astringerende og bakteriedræbende egenskaber. Det er et passende valg til at forbeygge cystitis under graviditet. Det skyldes, at det forhindrer, at bakterier kan sætte sig fast på væggene i urinvejene.

Den mest anbefalede metode er at fortynde en deciliter tranebærjuice i to deciliter vand og drikke det hver morgen i ti dage. I dag er det muligt at finde færdigblandet juice i supermarkedet.

Øget indtag af C-vitamin

Der er ikke nok studier om effektiviteten af C-vitamin i forebyggelsen eller behandlingen af urinvejsinfektioner.  Nogle forskere pointerer dog, at dette substans bidrager til at gøre urinen mere sur, og det kan hjælpe personer, der har dette problem.

Indtaget hos en sund voksen bør være mellem 75 og 90 milligram om dagen. Hos personer med cystitis er dette tal større, men det er læger, der skal afgøre det.

Sådan kan man forebygge cystitis under graviditet

Den bedste måde at forebygge cystitis under graviditet er ved at holde nyrerne aktive, spise en sund kost og have korrekt hygiejne. Det er altid bedst at prøve at undgå, at cystitis opstår, frem for at skulle ty til antibiotika.

Hygiejne til at forebygge cystitis under graviditet

Det er vigtigt at rengøre kønsområdet ordentligt efter vandladning. Det bør gøres forfra og bagud for at forebygge, at rester af afføring ikke trænger ind i skeden.

Der rådes også til at bruge bomuldsundertøj, der ikke sidder for stramt. Det er også bedst at urinere, før og efter man har sex.

Gravid kvinde køber blåbær

Mad og drikke

Simple forebyggende tiltag er at drikke nok vand i løbet af dagen og tømme blæren fuldstændig, hver gang man føler en trang til at urinere. Målet er at holde nyrerne aktive og undgå urinretention.

På den anden side kan man reducere faktorer, som fremmer bakteriel kolonisering, hvis man undgår drikkevarer rige på sukker og alkohol. Ligeledes anbefaler vi, at man undgår at spise krydrede, fede eller friturestegte fødevarer for ofte. I stedet bør man øge sit indtag af grøntsager rige på vand og røde frugter såsom tranebær.

Man bør holde øje med udviklingen af cystitis under graviditet

Hvis smerten eller den brændende fornemmelse, når man urinerer, begynder at forsvinde efter en infektion, er det en forbedring. Hvis ubehaget på den anden side øges, hyppigheden af vandladning øges, og urinen ser besynderlig ud, betyder det, at tilstanden er blevet værre. Lægen bør underrettes om dette så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Fire typer substanser, man bør undgå som gravid
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire typer substanser, man bør undgå som gravid

I denne artikel vil vi fortælle dig, hvilke typer fødevarer man bør undgå som gravid, og hvorfor man skal fjerne dem fra kosten i dette stadie i si...  • Hooton, T. M. (2018, 1 noviembre). Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections: A Randomized Clinical Trial. Urology | JAMA Internal Medicine | JAMA Network. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2705079
  • Mulero, Lorena Amador, et al. “Efectividad de la ingestión de arándano rojo sobre las infecciones del tracto urinario en embarazadas.” Matronas profesión 2 (2014): 50-55.
  • Jiménez-Pacheco, A., & Jiménez-Pacheco, A. (2013). El uso de probióticos como alternativa en la prevención de las infecciones urinarias recurrentes en mujeres. Revista médica de Chile, 141(6), 809-810.
  • Martínez, E., Osorio, J., Delgado, J., Esparza, G. E., Motoa, G., Blanco, V. M., … & Ospina, W. (2013). Infecciones del tracto urinario bajo en adultos y embarazadas: consenso para el manejo empírico. Infectio, 17(3), 122-135.
  • García Hurtado, Kely Deyanira. Prevalencia de infecciones de vías urinarias en el embarazo. BS thesis. JIPIJAPA-UNESUM, 2019.
  • Martínez, Jesús Francisco Hernández, et al. “Efecto del embarazo en la prevalencia de vejiga hiperactiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 57.4 (2012): 276-279.
  • Kanashiro, A., et al. “Retención de orina en el embarazo y el postparto.” Departamento de servicios médicos-Dirección: Vacante (asume: H. Isábal) (2013): 121.
  • Osorio, María José Alonso. “Cistitis, una infección de alta incidencia.” El farmacéutico: profesión y cultura 576 (2019): 21-26.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.