Tilvænning til stoffer: Hvad det er, typer og karakteristika

Hvorfor bliver folk afhængige af stoffer? Her er alle de involverede processer.
Tilvænning til stoffer: Hvad det er, typer og karakteristika
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 07 februar, 2023

Tilvænning til stoffer kan defineres med en analogi til en hvilken som helst situation i hverdagen. For eksempel en person, der bor på den anden side af gaden fra et diskotek. De første par dage vil han/hun have svært ved at sove på grund af støjen.

Derefter vil han/hun vænne sig til det og vil være i stand til at falde i søvn. Søvnen vil kun blive forhindret, når støjen ændrer sig og bliver højere.

Det er den samme proces, der sker ved tilvænning til stoffer. I begyndelsen vil et bestemt stof være nok til at have visse virkninger. Derefter vil det være nødvendigt med mere og mere. Lad os se på, hvorfor det er så farligt.

Hvad er tilvænning til stoffer?

Hvis der er noget, der kendetegner os mennesker, er det evnen til at lære og tilpasse os. På forskellige kompleksitetsniveauer efterlader mange af vores erfaringer mnemiske aftryk, der fungerer som handlingsvejledninger for fremtidige situationer.

I denne forstand er et af de mest primitive niveauer af læring det, der kaldes tilvænning. Det henviser til nedgangen i en reaktion ved tilstedeværelsen af en stimulus, der præsenteres gentagne gange.

Tilvænning til stoffer, også kendt som tolerance, er imidlertid den situation, hvor den samme mængde af et stof, der indtages gentagne gange, begynder at mindske dets virkninger. Med andre ord “vænner” personen sig til det psykoaktive stof.

Hver gang skal han/hun bruge større mængder for at opnå den samme virkning.

Karakteristika

Tilvænning til stoffer er kendetegnet ved følgende aspekter:

 • Det sker på centralnervesystemets niveau: Det skyldes ikke en tilpasning af sanserne.
 • Den kan ikke forklares med personens træthed: når der er en situation med træthed, er der et fald i responsen. Det er ikke den mekanisme, der er tale om her.
 • Det er en medfødt reaktion.
 • Det er stimulusspecifikt: Både en stigning og et fald skyldes en bestemt stimulus.
 • Der kan ske en genoprettelse af responsen: Med tiden kan en respons, der var gået tabt eller var blevet mindre, vende tilbage til den oprindelige tilstand.

I denne forstand kan man sige, at tilvænning har fordele. Det vil sige, at den giver os mulighed for at vænne os til visse stimuli (f.eks. støj) uden at skulle bekymre os igen og igen.

Tilvænning til stoffer indebærer imidlertid en vis fare, fordi den styres ved hjælp af en indirekte regel: Jo mere stof, jo mindre virkning. Der er behov for mere stof for at opretholde eller opnå visse fornemmelser.

Forskellige piller på bord og i poser

Du er måske interesseret i: Hvad er hjælpestoffer i lægemidler?

Typer af tilvænning

Der findes forskellige typer af tilvænning. Lad os gennemgå dem.

Tilvænning til stoffer knyttet til farmakokinetik

Når vi taler om farmakokinetiske virkninger, mener vi de virkninger, som kroppen har på stoffet. Hvad kroppen gør med stoffet med hensyn til absorption, syntese og udskillelse.

Denne type tilvænning til stoffet opstår efter gentagen brug, når kroppen fremskynder nedbrydningsprocesserne. Lægemidlet forsvinder hurtigere fra kroppen.

Tilvænning til stoffer i forbindelse med farmakodynamik

I dette tilfælde henviser vi til lægemidlets virkning på kroppen, baseret på lægemiddelreceptorinteraktion. Ved gentagen indtagelse af stoffet bliver lægemidlets receptorer vant til eller vænnet til stoffet, så de har brug for større og større doser.

Krydstolerance

Dette henviser til den proces, hvorved en person, der gentagne gange indtager et bestemt stof, også bliver tolerant eller vænnet til lignende stoffer. F.eks. heroin og morfin.

Omvendt tolerance

Dette er den situation, hvor man med lavere doser opnår den samme virkning af et stof. Det vil sige, at det går i den modsatte eller forventede retning af det, der sker ved tilvænning.

Dette kan forklares ved, at stoffet ophobes eller reserveres i visse væv, som derefter frigives. I andre tilfælde skyldes det en øget følsomhed hos receptorerne.

Omvendt tolerance angiver muligheden for, at der kan opstå overdoseringsfænomener, uden at man har øget mængden af det vanemæssige forbrug.

Hvordan adskiller tilvænning til stoffer sig fra afhængighed?

Den proces med stofforbrug, der fører til afhængighed, begynder med tilvænning. Tilvænning tilskynder til at forbruge større mængder for at opnå virkningen. Det kan således føre til afhængighed og i sidste ende til afhængighed eller problematisk forbrug.

For at gå lidt dybere må vi sige, at afhængighed er kendetegnet ved følgende træk:

 • Tolerance.
 • Tab af kontrol.
 • Vane med stereotypt forbrug.
 • Abstinenssymptomer.
 • Kræver behandling for at komme ud af denne situation.
 • Mangel på evne til at opgive forbruget af stoffet på trods af de negative konsekvenser.
 • Intensivt og vedvarende ønske om at forbruge et stof, også kendt som trang. I modsætning til tilvænning, som indebærer et ikke-kompulsivt ønske.
Kvinde tager piller fra pilleglas, hvilket repræsenterer tilvænning til stoffer

Vejen til afhængighed

Afhængighed opstår ikke fra den ene dag til den anden. Det er en kompleks, vedvarende proces, der har gennemgået en række faser.

Blandt disse faser finder vi følgende:

 1. Prædisponering: Der er faktorer, der påvirker og prædisponerer til forbrug. Med andre ord øger eller mindsker de muligheden for, at en person indleder vejen.
 2. Viden: Det drejer sig om at kende de virkninger, som et givet stof frembringer. Det indebærer også, at stoffet er tilgængeligt.
 3. Eksperimentering: Det foregående punkt kan få folk til at beslutte at tage kontakt med stoffet.
 4. Konsolidering: Det er overgangen fra brug til misbrug.
 5. Opgivelse eller vedligeholdelse: Afhængigt af konsekvenserne vil personen fortsætte med at bruge eller tage afstand fra det.
 6. Muligt tilbagefald: Når afhængigheden er konsolideret, er det svært at komme ud af denne situation.

Kort sagt er tolerance optakten til afhængighed.

Alt problematisk forbrug begyndte som “mindre”

I begyndelsen begynder næsten alt forbrug i små mængder. For dem, der lige er begyndt i stoffernes verden, er en lille dosis nok til at nå den tilstand af nydelse eller eufori.

Tilvænning viser os imidlertid, at det, der syntes lille eller utilstrækkeligt, afledes i en større efterspørgsel fra kroppen, som ønsker at gentage den behagelige oplevelse. Derfor er det vigtigt ikke at undervurdere begyndelsen.

Det vil også være vigtigt at undgå at fornægte forbruget. Det vigtige er at vide, hvordan kroppen fungerer i samspil med stoffer, for at undgå uønskede og skadelige konsekvenser. Forebyggelse kræver ikke kun kendskab til virkningerne, men også opmærksomhed på andre faktorer, såsom alder for debut og omstændigheder.

Det kan interessere dig ...
Antidepressiva og alkohol: Hvilke virkninger har en kombination af dem?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Antidepressiva og alkohol: Hvilke virkninger har en kombination af dem?

Den nøjagtige interaktion mellem antidepressiva og alkohol er endnu ikke kendt. Læs mere om dette emne her i artiklen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Becoña, E. (1999). Bases teóricas que sustentan los programas de prevención de drogas. Madrid: Plan Nacional sobre Drogas.
 • Corujo Lorenzo, L. (2014). Consideraciones sobre el consumo problemático de sustancias psicoactivas en adolescentes.
 • Hernández López, T., Roldán Fernández, J., Jiménez Frutos, A., Mora Rodríguez, C., Escarpa Sánchez-Garnica, D., & Pérez Álvarez, M. T. (2009). La edad de inicio en el consumo de drogas, un indicador de consumo problemático. Psychosocial Intervention18(3), 199-212.
 • Martín-Villa, J. C. (2019). Diferenciación anatómica y funcional de la corteza insular: implicaciones en el aprendizaje y consumo de drogas.
 • Seevers, M. H. (2019). Characteristics of dependence on and abuse of psychoactive drugs. In Chemical and biological aspects of drug dependence (pp. 13-22). Crc Press.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.