Hvordan man kan lære et barn at undskylde

Det er normalt ikke let at sige undskyld, selv ikke for voksne. I denne artikel kan du finde praktiske tips til at lære dit barn at undskylde.
Hvordan man kan lære et barn at undskylde

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis du er forælder, ved du, at det ofte er en meget kompleks opgave at lære et barn at undskylde. Og det er ikke ligefrem fordi børn mangler empati, men fordi de undskylder på uventede og til tider uforståelige måder for voksne.

Børn er empatiske af natur. Hvor mange gange har du ikke set dit barn med tårer i øjnene, når han eller hun ser en trist situation i en tegnefilm? De er meget medfølende væsener, men de opfører sig ikke som voksne og følger heller ikke socialt fastsatte regler.

Som forælder er det en af dine opgaver at lære dine børn at opføre sig i overensstemmelse med sociale normer. Derfor vil vi i denne artikel tale om, hvordan du hjælper dem med at undskylde.

Sådan kan du lære et barn at undskylde

Dreng surmuler

For at undskylde skal dit barn tage ansvar for sine handlinger og forstå andre menneskers følelser.

“Undskyld, fordi du slog.” “Sig undskyld til mig lige nu og tal aldrig sådan til mig igen.” “Jeg venter på, at du siger undskyld.” Har du nogensinde hørt dig selv sige en af disse eller lignende sætninger? Det har du helt sikkert!

Nogle gange kommer ordene ud af munden på dig, uden at du overhovedet tænker over, om du skal sige dem eller ej. Tror du, at du kan lære et barn at undskylde ved at tvinge barnet til det? Svaret er nej. En mumlet “undskyldning” lærer dit barn intet andet end at adlyde sine forældre.

Det ultimative mål med at lære at undskylde er ikke at få dit barn til at sige de forventede ord, men at tage ansvar for sine fejltagelser. Og for at kunne gøre det skal de forstå, hvorfor det, de gjorde, var forkert.

1. Hjælp dit barn med at falde til ro

De fleste gange kommer de situationer, som børn skal undskylde, ud af kontrol, fordi de bliver vrede. Nu kan det af flere grunde være kontraproduktivt at kræve, at dit barn undskylder på det tidspunkt:

  • Barnet vil ikke forstå, hvorfor han eller hun skal undskylde.
  • Det er muligt, at de kan blive endnu mere vrede.
  • De vil ikke lære noget af det, der er sket.

Tag i stedet en dyb indånding, gå hen til dit barn og træk ham eller hende væk fra det sted, hvor konflikten opstod. Lad dit barn få lov til at distancere sig fra situationen og falde til ro. Du kan hjælpe at tale med barnet, altid med tålmodighed og uden at forlange, at han eller hun undskylder.

Denne artikel vil måske interessere dig: Er det godt eller skidt for børn at gå barfodet?

2. Analysér situationen sammen med dit barn

Familie snakker sammen

Tal med dit barn om situationen, og lad barnet udtrykke sig frit.

Når dit barn er faldet til ro, er det tid til at analysere, hvad der er sket. Hvad skete der helt præcist? Lad dit barn fortælle dig sin side af historien, og lad barnet give udtryk for, hvad han eller hun føler. Under konflikter, følelser er meget vigtige og er i virkeligheden den udløsende faktor for barnets handlinger.

3. Opmuntr til empati for at lære et barn at undskylde

Nu hvor du ved, hvad der skete, og hvorfor dit barn reagerede på den måde, kan du spørge, hvordan han eller hun ville have haft det i det andet barns sted. Du kan endda minde barnet om en lignende situation, han eller hun har oplevet. Idéen er, at dit barn skal sætte sig i sin vens sted for at forstå sin fejltagelse.

4. Analysér sammen med dit barn, hvad barnet kunne have gjort anderledes

“Hvis du kunne gå tilbage i tiden, hvad ville du så ændre ved det, der skete?” Denne øvelse giver dit barn mulighed for at tænke på andre måder at løse konflikten på. Selv om det er rigtigt, at brainstorming ikke løser den aktuelle situation, er det en god måde at lære barnet at håndtere følelser på i fremtiden.

5. Spørg barnet, hvordan han eller hun kan få det andet barn til at få det bedre

Børn krammer som eksempel på at lære et barn at undskylde

Et vigtigt aspekt, som forældre har en tendens til at glemme, er, at de skal være et godt eksempel.

Lad dit barn selv vælge, hvordan han eller hun vil undskylde. At sige “undskyld” er nogle gange ikke det, som børn har brug for eller ønsker. Måske foretrækker dit barn at give et kram, invitere den anden til at lege eller give en tegning. Det vigtige her er, at dit barn lærer at tage ansvar for sine handlinger på en eller anden måde.

En god undskyldning bør udtrykke, hvorfor barnet undskylder, ikke kun for det, barnet har gjort, men også for at have såret den andens følelser, og foreslå en måde at løse problemet på. For eksempel: “Jeg er ked af, at jeg slog dig, jeg ved, at det gjorde ondt, og jeg vil ikke gøre det igen. Næste gang jeg bliver vred, vil jeg prøve at tale med dig i stedet for at slå dig.”

Afslutningsvis skal du selv være et godt eksempel for at lære et barn at undskylde! Hver gang du laver fejl eller reagerer dårligt, skal du undskylde. At undskylde er ikke en svaghed, men en styrke. Som forælder skal du gå foran med et godt eksempel, fordi dine børn lærer på baggrund af det, du gør.

Det kan interessere dig ...
Tips til at lære et barn at hjælpe andre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til at lære et barn at hjælpe andre

Det er vigtigt at lære et barn at hjælpe andre. Dette giver dem mulighed for at skabe kollektiv bevidsthed baseret på glæde, rigdom og empati.