Alkoholindtagelse under graviditeten kan ændre formen på babyens hjerne

Fostrenes hjerner ændrer sig i områder, der er meget vigtige for udviklingen, når moderen drikker alkohol under graviditeten. Denne nye undersøgelse bekræfter det. Vi fortæller dig alt om det.
Alkoholindtagelse under graviditeten kan ændre formen på babyens hjerne
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 november, 2022

Alkoholindtagelse under graviditeten er et klart forbud for kvinder, blandt andre stoffer. Og selv om vi vidste, at dette var en medicinsk anbefaling, viser et nyt resultat den tidlige virkning, som alkoholholdige drikkevarer kan have på fostre.

Forskningen, der endnu ikke er offentliggjort, men allerede er blevet præsenteret på det årlige møde i American Society of Radiology, og som ledes af Gregor Kasprian, viser, at fostrets hjerne ændres ved små mængder alkohol, som moderen indtager. Denne virkning ville være tydelig allerede midt i graviditeten og ville have langsigtede konsekvenser.

Ifølge denne forsker er det ikke kun de biologiske konnotationer af denne opdagelse, der skal tages i betragtning. Der skal også tages hensyn til, at der i visse lande er adgang til narkotika.

Alkoholindtagelse under graviditeten er på ingen måde uhørt. Ifølge forfatterne til undersøgelsen drikker op til næsten 10 % af mødrene alkohol under graviditeten.

Hvad handlede den nye undersøgelse om alkoholindtagelse under graviditeten om?

Dr. Kasprian gav detaljer om den metode, de brugte til at udføre forskningen med fostrene. De brugte magnetisk resonansafbildning, da denne metode ikke bruger skadelig stråling.

Undersøgelsesgruppen bestod af 24 fostre, der var mellem 22. og 36. graviditetsuge. Deres mødre havde en historie med et vist alkoholforbrug under graviditeten.

Til sammenligning blev der også foretaget MR-scanninger af 52 andre fostre, hvis mødre ikke havde drukket alkohol. I gruppen af mødre, der drak alkohol, var det gennemsnitlige forbrug mindre end én drink om ugen.

Efter at MR-scanningerne var blevet udført, var de mest bemærkelsesværdige resultater følgende:

  • De alkoholeksponerede fostre havde en lavere modningsscore sammenlignet med den anden gruppe. Det vil sige, at deres hjerneudvikling i livmoderen var langsommere.
  • Fostre, der blev udsat for alkohol, viste ændringer i hjernestrukturen.

Hvilke ændringer i hjernen oplever fostre udsat for alkoholindtagelse under graviditeten?

I henhold til rapporten fra Dr. Kasprian og hans team viste MR-scanningerne mærkbare ændringer i hjernen i højre tindingelap og andre dele af tindingeområdet. Denne region er forbundet med social adfærd, audiovisuel integration og sprogudvikling.

Fra tidligere forskning ved vi, at tindingelappen spiller en vigtig rolle i behandlingen af visuelle og auditive oplysninger. Dette gør det muligt for os at nyde musik, føre dialog med andre og endda regulere følelser.

Selv om det er vanskeligt at fastslå omfanget af disse ændringer i hjernen hos fosteret i voksenalderen, er der elementer, der giver mistanke om, at indflydelsen kan strække sig ud over barndommen.

Nogle videnskabelige undersøgelser har allerede rapporteret om en sammenhæng mellem mødre med alkoholmisbrug og børn, der viser adfærdsproblemer i ungdoms- og voksenalderen.

En gravid kvinde scannes

Det er ikke alle fosterbilleder, der er nyttige til at opnå hjernedata. Den sædvanlige ultralyd ville ikke give de data, som en MR-scanning ville give.

Andre forskningsresultater

MR-scanningerne fandt også en stigning i størrelsen af hjernebjælken og en reduktion i den periventrikulære zone. Hjernebjælken er en struktur, der forbinder begge hjernehalvdele, mens den periventrikulære zone er området omkring ventriklerne (det er rum med cerebrospinalvæske).

Inddragelse af hjernebjælken ville resultere i en lang række symptomer. Da det er det område, der forbinder de to hjernehalvdele, kunne der konstateres problemer i så forskellige aspekter som numerisk databehandling og personlighed.

På den anden side er det periventrikulære område et område, hvor neuroner fødes. Eksperter mener, at enhver reduktion i dets størrelse ville være et tegn på nedsat produktion af celler til hjernen. Dette ville til dels forklare, hvorfor fostre af mødre, der indtog alkohol, har en langsommere udvikling.

“Det ser ud til, at eksponering for alkohol under graviditeten placerer den føtale hjerne på en ændret udviklingsvej, der adskiller sig fra den normale vej.”

-Dr. Kasprian

Hvor meget alkohol er skadeligt under graviditeten?

Den strenge anbefaling er, at man ikke må indtage alkohol under graviditeten. Mange læger er enige om, at der ikke er nogen sikker dosis af stoffet for gravide kvinder.

Nogle undersøgelser synes dog at modsige dette og postulerer, at små mængder ikke ville være nok til at forårsage ændringer hos fostre. Selv om disse udsagn er valideret af videnskabelig forskning og artikler, er de ikke desto mindre kontroversielle.

Ifølge Elizabeth Armstrong er der ingen afgørende beviser for, at lejlighedsvis alkoholindtagelse fører til føtalt alkoholsyndrom. Hun insisterer endda på, at strenge anbefalinger til kvinder kun skaber frygt og angst uden at have en gavnlig effekt.

En videnskabelig undersøgelse fra 2012 peger også i samme retning. Ifølge forfatterne viste børn af mødre, der indtog små mængder alkohol, ikke kognitive mangler, i hvert fald ikke op til 5-årsalderen.

På trods af dette er det amerikanske center for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse (CDC)’s råd ufravigelige. Der er ingen sikker minimumsmængde, siger de. Den statslige institution understreger, at mødre ikke bør drikke alkohol under graviditeten.

National Health Service (NHS) i Det Forenede Kongerige anbefaler heller ikke at drikke alkohol under graviditeten. Ifølge deres eksperter er der ingen sikker mængde i dette tilfælde, og det bedste ville være ikke at drikke noget overhovedet, da der ikke er nok beviser til at udelukke skader på fosteret.

Alkohol i flasker

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er gravid?

Hvis du er gravid og spørger din læge om at drikke alkohol, vil han eller hun sandsynligvis sige, at du ikke skal røre ved det. Det er det mest videnskabeligt støttede råd, på trods af eventuelle uoverensstemmelser med nogle isolerede undersøgelser.

Alene muligheden for at skade hjernen hos det barn, der vokser i dig, burde være afskrækkende nok. Hvis der ikke findes nogen klart fastlagt sikker mængde, vil det bedste råd altid være at fjerne det helt fra dit liv, i det mindste under din graviditet.

Det kan interessere dig ...
Føtalt alkoholsyndrom: Hvad er risiciene?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Føtalt alkoholsyndrom: Hvad er risiciene?

Føtalt alkoholsyndrom kan have ødelæggende konsekvenser for et ufødt barn. Vi fortæller dig alt om det i dagens artikel. Læs med!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Armstrong EM. Making Sense of Advice About Drinking During Pregnancy: Does Evidence Even Matter? J Perinat Educ. 2017;26(2):65-69. doi: 10.1891/1058-1243.26.2.65. PMID: 30723369; PMCID: PMC6353268.
  • Restrepo, Francisco Javier Lopera. “Funciones ejecutivas: aspectos clínicos.” Revista Neuropsicología, Neuropsiquiatría y Neurociencias 8.1 (2008): 59-76.
  • Schoeps, Anja, et al. “Prenatal alcohol consumption and infant and child behavior: Evidence from the Growing Up in New Zealand Cohort.” Early human development 123 (2018): 22-29.
  • Skogerbø, Å., et al. “The effects of low to moderate alcohol consumption and binge drinking in early pregnancy on executive function in 5‐year‐old children.” BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology 119.10 (2012): 1201-1210.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.