Hvornår er det bedste tidspunkt at begynde pottetræning?

Det er et almindeligt dilemma for forældre, hvornår det er bedst at begynde pottetræning. Det tager længere tid for nogle børn at blive pottetrænet end for andre. Få mere at vide i denne artikel!
Hvornår er det bedste tidspunkt at begynde pottetræning?

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

At begynde pottetræning er en af de processer, der markerer en vigtig milepæl i dit barns selvstændighed. Hvordan dit barn vil reagere, når du begynder at stoppe med at bruge bleer, afhænger af, om du gør det på det rigtige tidspunkt eller ej.

Typisk ender det med, at børn lærer at kontrollere deres tarm og blære tidligere, end mange forældre forventer. Nogle er måske lidt længere tid om det, mens andre opnår det inden for få uger eller endda dage.

Som vi altid siger, er det vigtigste altid at huske, at hvert barn er forskelligt. De når denne milepæl, når de er modne nok og klar til det.

Sådan kan du se, om dit barn er klar til at begynde pottetræning

Der er nogle børn, som begynder at gemme sig, når de skal på toilettet. Andre kan begynde at holde på urinen i mere end tre timer. Det er indikatorer for, at dit barn er klar til at stoppe med at bruge bleer.

På den anden side er der børn, som bare gerne vil bruge bleer. Hvis det er tilfældet, er de ikke klar til at stoppe med at bruge dem. Du kan ikke tvinge dit barn til at gøre det. Det klogeste er at vente til det rette tidspunkt.

Du kan se, om dit barn er klar eller ej efter to eller tre måneder. Det første skridt er at forberede dit barn. Begynd at fortælle dem, hvad der vil ske på et tidspunkt, og vis dem historier med tegninger eller fotos, som du kan bruge til at forklare, hvad de skal gøre, og hvad du forventer af dem.

Hvad er den bedste alder til at begynde pottetræning?

Baby med ble på

Hvis du forsøger at stoppe med at bruge bleer, når barnet er halvandet til to år gammelt, er det meget sandsynligt, at du vil få sværere ved det, end hvis barnet er ældre. Du kan dog forsøge.

Nogle børn på halvandet år kan ikke lide at have bleer på, fordi de generer dem og giver gener. Dette er i teorien det perfekte tidspunkt til at begynde at stoppe med at bruge bleer. Du kan prøve at lade være med at give dem ble på for at se, hvad der sker. At være tålmodig og opmuntre dem er nøglen til denne proces.

Som det fremgår af denne udgivelse fra Federation of Teaching by CC.OO i Andalusien, er den ideelle alder statistisk set til at begynde pottetræning normalt mellem 2 og 3 år, når børn er i stand til at nævne deres behov og fortælle voksne, at de skal tisse eller have afføring.

Hvad sker der, hvis dit barn reagerer negativt, når du begynder pottetræning?

Mange forældre undrer sig over, hvorfor deres børn ikke vil begynde pottetræning. Børn er ikke klar over, at de har en ble på. Pottetræning er en stor udfordring.

Moderne engangsbleer er meget absorberende. Derfor føler barnet næsten ikke noget ubehag, når han eller hun tisser eller skider. Når vi ønsker at stoppe med at bruge ble, bliver barnet ofte bange, fordi han eller hun endnu ikke forstår, hvad der sker.

Andre børn bliver bange, når de sidder på toilettet, så brugen af en toiletsæder er vigtig, så barnet ikke føler sig utilpas og nægter at sidde der. Det er også en god idé at inddrage en skammel, så dit barns fødder ikke hænger.

Sådan vænner du dit barn til ikke at bruge bleer og begynder pottetræning

Dreng er eksempel på at begynde pottetræning

Først og fremmest skal børn, der er klar til at begynde pottetræning, kunne følge anvisninger. Du skal starte langsomt. Prøv først at bede dem om at trække deres undertøj eller ble op og ned. Begynd derefter at bede dem om at gøre sværere ting, f.eks. at tage bleen af og derefter straks sætte sig på toilettet.

En anden måde at interessere dem for processen på er at inddrage dem i beslutningen om udstyr til pottetræning. Det eneste, du skal gøre, er at undersøge og prøve forskellige ting, indtil du finder det, der er mest behageligt for dem.

Når du har valgt det rigtige udstyr, skal du lade dit barn vælge sin yndlingsfarve og et design, der fanger barnets opmærksomhed. Barnet vil elske det faktum, at han eller hun har gjort udstyret til sit eget!

Du vil måske finde dette interessant: Børneinkontinens og sengevædning

Er du klar til nogle uheld?

Det er helt normalt, at dit barn har nogle få uheld på sin rejse til at stoppe med at bruge ble. Barnet kan have uheld som f.eks. ikke at nå ud på toilettet til tiden.

Det er meget vigtigt, hvordan du håndterer disse uheld. Husk, at børn ikke lærer at kontrollere deres tarm og blære fra den ene dag til den anden.

Undgå at skælde dem ud, fordi der sker uheld. Bevar en positiv holdning. Din reaktion på disse uheld er meget vigtig, fordi dit barn forventer, at du støtter dem.

Nogle forældre beslutter at vænne deres børn fra bleer både om dagen og om natten. Det kan være bedst at give dit barn en ble på om natten, så du ikke behøver at skifte så mange lagner, og for at sikre, at det bliver en lettere overgang for barnet.

Hvis du vælger ikke at give barnet en ble på om natten, foreslår vi, at du lægger engangsunderlag på deres seng og fjerner dem, hvis de har et uheld.

Er der forskel på pottetræning for en dreng og en pige?

Dreng er ved at begynde pottetræning

Ja, det er der.

Op til 3-årsalderen er barnets udvikling hos både drenge og piger ret ens. Men når børn bliver 4 år, bliver nogle forskelle mærkbare.

På den ene side fordobles testosteronniveauet hos børn, når de fylder 3 år. På den anden side påvirker og styrer sociale påvirkninger børn på forskellige måder.

Disse forskelle kan også påvirke pottetræning. Piger udvikler sig hurtigere end drenge i de første leveår, hvilket betyder, at de hurtigere når milepæle i deres udvikling.

Ud fra et psykologisk perspektiv er drenge dog ofte mere villige til at tage nye udfordringer op og reagerer bedre på den nye udfordring, det er at holde op med at gå med bleer.

Hvad er forskellene?

Det er ikke underligt, at mange piger bliver hurtigere pottetrænet end drenge. De udvikler ofte sproget hurtigere, hvilket gør det muligt for dem at fortælle voksne, når de skal tisse eller på toilet.

Et punkt til fordel for drenge under denne proces er, at de ikke har brug for meget forsigtig hygiejne. For piger er det mere kompliceret at gå på toilettet på offentlige steder. Dette får mange forældre til at beslutte at vente med at vænne deres døtre fra at bruge bleer.

Piger lærer rutiner for pottetræning hurtigere. Deres kognitive udvikling gør det muligt for dem at lære de forskellige trin for at begynde at bruge toilettet lettere. Drenge har sværere ved dette end piger.

Nogle afsluttende bemærkninger om at begynde pottetræning

Under pottetræningen er det vigtigste tålmodighed, uanset om dit barn er en dreng eller en pige. Pottetræning er et stort skridt, så det er vigtigt at vise dit barn kærlighed og forståelse.

Husk, at de bare er børn og er i gang med at lære. Og du som forælder lærer også at lære at opdrage dine børn bedre.

Det kan interessere dig ...
Hvordan reagerer dit barn på pottetræning?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan reagerer dit barn på pottetræning?

Hvordan reagerer barnet på pottetræning, når det er tid til at vænne dem af med bleen? Det vil meget afhænge af, om du gør det på det rigtige tidsp...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Asociación Española de de Pediatría. AEP. Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
  • María Teresa Pacheco García. Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. El control de esfínteres en los niños/as de 3 a 6 años. Nº 13 marzo 2011.
  • KidsHealth from Nemours. Análisis de sangre: testosterona. Qué es.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.