Hvad består baby led weaning af?

Hvis du lader dit barn selv bestemme, hvornår han/hun skal have fast føde, hjælper du ham/hende til at udvikle gode spisevaner og større selvstændighed.
Hvad består baby led weaning af?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Det er et stort skridt for et barn at gå fra fuldamning til fast føde. Ofte sker denne overgang gennem den mos eller grød, som forældre eller plejere tilbyder barnet med en ske. Der er dog alternative metoder, som giver tiltalende fordele. Dette er tilfældet med baby led weaning, som vi vil tale om i dag.

Denne metode giver barnet selv mulighed for at kontrollere, hvad, hvor meget og hvordan han/hun spiser. Forældrenes rolle er at overvåge eller lette denne opgave, men barnet er den egentlige hovedperson.

Det er naturligvis en anbefaling, der har en tendens til at skabe spørgsmål og frygt, især på grund af tanken om, at barnet stadig er for lille til at klare denne opgave. Vi er dog kommet dig til undsætning, og her er, hvordan du kan gennemføre denne metode sikkert.

Hvad er baby led weaning?

Udtrykket “baby led weaning” refererer til en metode, hvor supplerende madning er styret eller selvreguleret af barnet.

I stedet for at være en passiv modtager af det mos, som de voksne tilbyder, har barnet således maden til rådighed. Barnet kan derfor tage maden op, røre ved det, putte det i munden og manipulere det, som han/hun ønsker.

På denne måde tilbydes barnet den samme mad, som resten af familien spiser, men med visse tilpasninger i form og størrelse. På den måde er det tanken, at spædbarnet lærer at spise selvstændigt og i sit eget tempo, hvilket giver yderligere fordele.

Baby spiser selv med metoden baby led weaning

Fra hvilken alder kan baby led weaning gennemføres?

Eksperter anbefaler fuldamning op til seks måneders alderen. Herefter kan fast føde indføres gradvist og suppleres med amning, som bør opretholdes indtil mindst to års alderen.

Når dit barn er et halvt år, kan du derfor begynde at indføre baby led weaning. Det er dog vigtigt at sikre sig, at du opfylder visse krav, inden du går i gang:

 • Barnet skal kunne sidde oprejst og holde hovedet selv. Det vil gøre det lettere at synke.
 • Brækrefleksen (den bevægelse, som barnet laver for at fjerne en genstand eller mad fra munden) bør være forsvundet.
 • Barnet bør have nogle motoriske færdigheder til at tage fat i maden med hænderne og føre det op til munden.
 • Det er vigtigt, at barnet viser interesse eller nysgerrighed for at udforske omgivelserne og genstandene i dem, herunder den mad, der tilbydes.

Sådan starter du denne metode

Når din baby opfylder disse krav, kan du begynde processen med baby led weaning. Her er nogle vigtige trin, som du skal overveje.

Hvornår og hvordan du gennemfører baby led weaning

Find det rigtige tidspunkt og sted. Hermed mener vi, at du skal sikre dig, at I begge er udhvilede og afslappede på det tidspunkt, hvor I gennemfører metoden, uden at skynde jer. Prøv ligeledes at gøre det et andet sted end amningen med støtte fra din partner eller familiemedlemmer.

Dette er vigtigt, for hvis barnet bliver ved med at se dig, kan han/hun insistere på at bede om dit bryst, hvilket vil få barnet til at ignorere maden på sin tallerken. Der er naturligvis flere måder at anvende denne fremgangsmåde på.

Du kan bruge den udelukkende fra starten, men du kan også starte med mos og derefter foretage overgangen, når du føler dig mere sikker. Det er endda fint at supplere begge typer madning. Vælg den løsning, der passer bedst til din families behov.

Hvilken slags mad skal du tilbyde dit barn?

Det er her, du skal være forsigtig for at undgå risikoen for kvælning. Sørg derfor for at tilbyde blød og velformet mad. Rå gulerødder eller æbler kan f.eks. være farlige. Det er bedre at dampe eller koge dem.

På samme måde skal maden skæres i lange, tynde, fingerformede stykker. På den måde vil dit barn kunne spise det, der stikker ud foroven, når hånden knyttes, efter barnet har taget maden op. Med små, runde fødevarer som f.eks. vindruer skal du sørge for at halvere dem på langs af sikkerhedshensyn.

Sikkerhed og tålmodighed

Når du har maden klar, skal du lægge den ud på en tallerken eller på dit barns bord i højstolen, og lade dit barn tage fat i, klemme, lugte til og smage på den.

Vær tålmodig, og lad barnet lege og rode. Han/hun smager og opdager blot i sit eget tempo. Men lad aldrig barnet være alene, mens han/hun spiser. Hvis du føler dig mere sikker, kan du tage et førstehjælpskursus for babyer.

En mor mader sin baby

Fordele ved baby led weaning

Nu hvor du ved, hvad denne metode går ud på, spekulerer du måske på, hvorfor du bør gennemføre den. Hvorfor vælge den, hvis det kommer til at tage længere tid ved hvert måltid, end hvis du gav dit barn most mad direkte. Lad os se nærmere på nogle af dens fordele:

 • Det hjælper barnet med at udvikle et godt forhold til mad og bidrager samtidig til at forebygge fedme og andre spiseforstyrrelser. Dette sker, fordi barnet styrer sin egen proces uden pres eller forpligtelser, og det øjeblik, hvor barnet spiser, bliver noget behageligt.
 • Det hjælper spædbarnet med at lære at spise alt og ikke være kræsen. Da barnet lige fra starten får lov til at lege med maden, udforske dens former, smag, lugt og teksturer, er det lettere for barnet at være åben over for alle slags muligheder og lettere at acceptere dem.
 • Det stimulerer barnets motoriske færdigheder og koordination.
 • Det fremmer autonomi og hjælper dem til at være og føle sig uafhængige og dygtige.
 • Barnet regulerer selv de mængder, han/hun spiser, alt efter sin sult og efter, hvor mæt han/hun føler sig. Det hjælper barnet til ikke at overspise og lære at følge sine kropsfornemmelser for at kunne spise sig mæt i fremtiden.
 • Det fremmer en mere varieret og sund kost, da barnet smager på og spiser familiens måltid, som er mere fuldkomment og varieret end mos.

Konklusion

Alt i alt er baby led weaning et alternativ til at indføre supplerende madning, der tiltrækker sig opmærksomhed på grund af sine fordele. Det kræver dog mere dedikation og tålmodighed. Det er tilrådeligt at søge råd og vejledning hos fagfolk for at gennemføre det sikkert og effektivt.

Det kan interessere dig ...
Skal du bøvse en baby af efter amning?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skal du bøvse en baby af efter amning?

Ernæring er en bekymring for alle nye forældre. Så hvad forårsager luft i maven hos babyer? Hjælper det virkelig at bøvse en baby af? • Moreno Villares, J. M., Galiano Segovia, M. J., & Dalmau Serra, J. (2013). Alimentación complementaria dirigida por el bebé («baby-led weaning»).¿ Es una aproximación válida a la introducción de nuevos alimentos en el lactante?. Acta Pediátrica Española71(4).
 • Aragüés-Bro, A. (2020). Ventajas y riesgos asociados del Baby-Led Weaning frente a la alimentación complementaria tradicional.
 • Gutiérrez, G. (2019). Baby-led weaning: alimentación complementaria a demanda. Una revisión bibliográfica. NURE investigación: Revista Científica de enfermería, (102), 4.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.