Hvornår bør du spise visse fødevarer?

Der er et optimalt tidspunkt at spise bestemte fødevarer på. Da din krop ikke forbrænder næringsstoffer om natten, er det for eksempel en god ide at spise et let aftensmåltid.
Hvornår bør du spise visse fødevarer?

Sidste ændring: 09 august, 2022

At tabe sig eller gå ned i vægt handler ikke så meget om, hvad du spiser. I stedet handler det mere om, hvornår du spiser det. Der findes faktisk et bedste tidspunkt at spise bestemte fødevarer på. Så hvornår bør du spise visse fødevarer?

I denne artikel vil vi se nogle af anbefalingerne for det bedste tidspunkt til at spise forskellige former for mad i løbet af dagen.

Det er sundere at spise mindst fem måltider om dagen

Den tid, hvor man anbefalede at spise tre måltider om dagen, hører officielt fortiden til. I dag er alle eksperter enige enige om, at folk skal spise mindst fem gange om dagen.

Dette inkluderer den traditionelle morgenmad, frokost og aftensmad, samt to snacks mellem måltiderne.

Denne tilgang suppleres af en anden ide, der er en dybt forankret tradition på det medicinske område. De siger, at den tid der går mellem et måltid og det næste aldrig skal være længere end tre timer.

Derfor er det meget sandsynligt, at det at overskride dette tidsinterval vil forårsage problemer som overvægt eller ikke at være i stand til at tabe ekstra vægt. Årsagen til dette er, at når du går overskrider denne tid, vil din krop lægge mærke til det. Så vil den tro, at du ikke får nok forsyninger og vil begynde at gemme nogle.

Dette vil bremse dit stofskifte og du vil ikke forbrænde kalorier lige så nemt.

Hvornår bør du spise morgenmad? Hvad bør du spise?

Morgenmad er dagens vigtigste måltid

Det første måltid på dagen skal genoprette al den energi, du brugte under din søvn. Dette vil forberede din krop til en dag med fysisk og psykisk arbejde.

Specialister anbefaler at man ikke springer noget måltid over. Når det kommer til morgenmad, er dette af største betydning. Du skal starte din dag ved at få de nødvendige næringsstoffer.

De siger, at den sundeste morgenmad består af mejeriprodukt, frugt og korn.

Dette er imidlertid ikke en fastsat regel. Afhængigt af tidspunktet skal du spise morgenmad så tidligt som muligt. Men det bør aldrig være efter kl. 10.

Læs også:

Frokost

Specialister hævder, at det bedste tidspunkt at spise dagens tredje (ikke det andet) måltid er mellem kl. 13 og kl. 15.

At spise mad der indeholder masser af kalorier efter klokken tre om eftermiddagen er særligt modproduktivt. Dette er på grund af de ekstra kilo, de kan føje til din krop. Efter dette tidspunkt på dagen bliver din fordøjelsesproces mere ineffektiv.

Hvad bør du spise om aftenen?

Du bør kun indtage et let aftensmåltid

Morgenmad skal give dig nok energi til at starte din arbejdsdag. Dit aftensmåltid skal være meget lettere end alle de andre måltider du indtager i løbet af dagen.

Det er sundere at spise aftensmad tidligere. Derudover anbefales det, at du spiser fisk eller magert kød ledsaget af et mejeriprodukt (så længe du ikke har et gastrisk problem).

Det eneste du opnår ved at spise mad efter klokken 22, er at bringe dig i fare for at tage på i vægt. Desuden kan det også forårsage mareridt og problemer med søvnløshed.

Hvornår bør du spise slik, frugt, kaffe og snacks

Desserter er normalt i søgelyset, når det kommer til kost, at tabe sig eller ikke blive fed.

Der er nogle mennesker, der forsikrer om, at slik skal fuldstændig fjernes fra menuen, så der ingen fristelser er.

Der findes dog mindre radikale muligheder. Disse siger, at du kan spise slik med måde. Du bør dog aldrig spise det efter de tre vigtigste måltider.

Hvad angår kager, så anbefales det at spise dem i løbet af formiddagen. Dette skyldes, at din krop omsætter kulhydrater bedst inden frokosttid.

Et andet tidspunkt at spise kager på, er lige før man starter en fysisk aktivitet. Dette vil fylde din krop med energi, men det vil ikke lægge for meget belastning på din mave.

Ernæringseksperter anbefaler at spise et stykke frugt før dine måltider i stedet for slik. Dette er en god måde at reducere følelsen af sult på. Dertil kommer, at det også vil give dig en god mæthedsfølelse.

Hold dig ordentligt hydreret

Husk at drikke nok vand i løbet af dagen

Dette er lige så vigtigt som at kende det bedste tidspunkt at spise på.

Ingen kost er sund, hvis du ikke drikker nok vand.

Specialister anbefaler også:

  • To kopper vand lige efter du er vågnet op, for at rense din krop.
  • En kop vand en halv time før hovedmåltiderne, og endnu en før sengetid.
  • I alt skal du drikke mellem halvanden og to liter vand pr. dag.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Lopez Minguez J., Gomez Abellan P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.