NAOS-pyramiden: Strategier til forebyggelse af fedme hos unge

Der er blevet lanceret et uddannelsesprogram med det formål at forebygge udviklingen af fedme hos unge mennesker: NAOS-pyramiden. Vi fortæller dig de vigtigste punkter.
NAOS-pyramiden: Strategier til forebyggelse af fedme hos unge
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Fedme blandt unge er et globalt sundhedsproblem, som skal løses. Med henblik herpå er der blevet skabt strategier, såsom NAOS-pyramiden, som er en del af en omfattende plan, der har til formål at forbedre de unges kropsfunktion.

Det er meningen, at der skal lægges særlig vægt på behovet for korrekt ernæring.

Det første, man skal huske på, er, at NAOS-pyramiden indeholder en række generelle anbefalinger vedrørende ernæring. Dette er ikke altid det mest hensigtsmæssige.

I mange tilfælde vil det være nødvendigt at individualisere og tilpasse i henhold til særlige behov. For eksempel kan unge, der dyrker regelmæssig fysisk aktivitet, have behov for et højere proteinindtag.

Nøglepunkter i NAOS-pyramiden

Gode livsstilsvaner er grundlaget for NAOS-pyramiden. Du skal forblive fysisk aktiv for at sikre, at din krop fungerer effektivt.

Dette vil også gøre det muligt at bruge mere energi i slutningen af hver dag, hvilket vil bidrage til at undgå ophobning af fedtvæv. Det er vigtigt at sove 8 timer om dagen for at gøre en forskel med hensyn til sundhed.

Inden for de specifikke afsnit om ernæring satser NAOS-pyramiden på et regelmæssigt forbrug af plantebaserede fødevarer.

Disse produkter har vist sig at være meget positive for sundheden på grund af deres indhold af antioxidanter og vigtige mikronæringsstoffer som f.eks. vitaminer. Det er elementer, der kan bidrage til at forebygge udviklingen af kroniske og komplekse patologier.

Generelt prioriterer NAOS-planen altid tilstedeværelsen af friske fødevarer. Industrielle ultraforarbejdede fødevarer indeholder simpelt sukker, transfedtsyrer og tilsætningsstoffer. Disse elementer øger niveauet af indre betændelse, hvilket får mange organer til at lide. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i BMJ kan de øge risikoen for at få diabetes i årenes løb.

På den anden side er det også en nødvendighed at indtage komplekse kulhydrater. Forbruget af fødevarer som pasta, ris, knolde og bælgfrugter prioriteres. Også kornprodukter.

På dette punkt er der en vis uenighed i det videnskabelige samfund. Ikke alle mennesker har brug for komplekse sukkerstoffer i store mængder. De, der dyrker hyppig motion, har det, men hos de mest stillesiddende unge mennesker ville det være godt at reducere indtaget.

Ris i skål

Ris giver komplekse kulhydrater. Hos børn, der dyrker fysisk aktivitet, som foreslået i NAOS-pyramiden, er de en god energikilde.

Ulemper ved NAOS-pyramiden

Desværre er alt, hvad der glimter, ikke guld. NAOS-pyramiden har også nogle anbefalinger, som ikke understøttes af den nyeste videnskabelige dokumentation.

Der lægges f.eks. ikke stor vægt på tilstedeværelsen af proteiner med høj biologisk værdi i retningslinjerne. Disse kommer fra fødevarer af animalsk oprindelse. De indeholder alle de essentielle aminosyrer og har en god fordøjelighedsscore.

Proteiner er vigtige makronæringsstoffer for, at musklerne kan forblive aktive i årenes løb. Et tilstrækkeligt indtag er med til at forebygge fremtidige problemer som f.eks. sarkopeni. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet BioMed Research International.

NAOS-pyramiden tillægger heller ikke fermenterede mejeriprodukter stor betydning. Disse er forbundet med en bedre sundhedstilstand på grund af deres koncentration af probiotika.

Disse bakterier kan selektivt kolonisere fordøjelseskanalen og reducere forekomsten af mange inflammatoriske patologier. De vil være afgørende for at forebygge forstoppelse og diarré og for at forbedre optagelsen af visse næringsstoffer.

Under alle omstændigheder vil begrænsning af ultraforarbejdede fødevarer i kosten bidrage til at undgå negative ændringer i tarmmikrobiotaen. Transfedtstoffer og tilsætningsstoffer kan reducere tætheden og diversiteten af mikroorganismer, der lever i fordøjelsessystemet.

Overvægtigt barn bør følge NAOS-pyramiden

NAOS-pyramiden opfordrer til sund kost og fysisk aktivitet for at forebygge fedme hos børn.

Kombinationen af strategier er den bedste løsning

NAOS-pyramiden er fokuseret på at tilbyde en række generelle sundhedsanbefalinger med det formål at forebygge fedme hos unge. Det betyder dog ikke, at den er velegnet til alle, da det i mange tilfælde er tilrådeligt at individualisere. Hvis man er i tvivl, er det bedst at konsultere en ernæringsekspert for at få en skræddersyet plan.

Afslutningsvis bør der lægges særlig vægt på behovet for at fremme gode vaner i det hele taget. Det er ikke nok kun at fokusere på kosten. Det vil være vigtigt at udøve fysisk aktivitet regelmæssigt for at konsolidere en optimal sundhedstilstand.

Det kan interessere dig ...
Det er muligt at forebygge fedme hos børn: Find ud af hvordan
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Det er muligt at forebygge fedme hos børn: Find ud af hvordan

En god kost og aktivitet er nøglen til at forebygge fedme hos børn. Hvad bør man ellers tage hensyn til? Det fortæller vi dig her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.