Kendetegn og egenskaber ved lucuma

Den sjældne frugt, lucuma, kan andet end at smage sødt og godt.
Kendetegn og egenskaber ved lucuma
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du hørt om lucuma? Så læs videre. Dagens artikel handler om egenskaber ved lucuma, der er en eksotisk frugt, som har et højt indhold af essentielle mikronæringsstoffer.

Måske har du aldrig hørt om lucuma (det er en frugt), men læs videre og find ud af mere om den. Den kommer fra et træ, som vokser i Peru. Der er den faktisk ret populær, og folk bruger den til at lave alle mulige desserter. Dette skyldes dens udsøgte smag.

Den har en slående lighed med avocado. De har begge en grøn skal og en stor kerne indeni. Denne kødfulde frugt er dog orange-gul indeni. Den har mange gode egenskaber for helbredet, og dem kigger vi på i denne artikel.

Oprindelse og anvendelse

Lucuma kommer, som nævnt ovenstående, fra et træ: Pouteria lucumo. Træets væsentligste kendetegn er dens enorme størrelse og selve træets lyse farve.

Den stammer fra landbyerne ved Andesbjergene og trives i tempererede klimaer. Den har ikke behov for en høj og konstant vandtilførsel, og har af denne grund lettere ved at tåle tørke.

Mennesker skærer lucuma fra træet, og spiser dem oftest, når de er ret modne. For at sikre sig at de konserveres ordenligt, pakkes de ind i beskyttende materialer, når de er plukkes fra træerne. Deres smag er sød og lidt ligesom ahornsirup. Det er derfor, man bruger dem i desserter.

Juice af frisk frugt

Lucuma bruges til søde drikke, da sødmen er en af deres fineste egenskaber.

Gode egenskaber ved lucuma for helbredet

Denne frugt har et udsædvanligt højt indhold af jern, beta-caroten og niacin. Det er i en sådan grad, at hvis man spiser den jævnligt, gør det mange af de gode ting for helbredet, som indtagelse af disse næringsstoffer hænger sammen med.

Selvom den jern, den indeholder, er vegetabilsk, og derfor har en lavere assimilationsrate, har det vist sig, at indtagelse af frugten reducerer risikoen for at udvikle lidelser såsom anæmiSom en tommelfingerregel bør man indtage jern sammen med en dosis C-vitamin for bedre at kunne optage det.

Vi må også fremhæve indholdet af beta-carotener i lucuma. Disse næringsstoffer er aktive typer af A-vitamin. Derudover reducerer vitaminerne risikoen for at udvikle komplekse sygdomme såsom dem, der opstår i leveren. Sådan er det i hvert fald ifølge en undersøgelse trykt i tidsskriftet Nutrition and Health.

På samme måde må vi også nævne indholdet af niacin i lucuma. Nyere videnskabelige studier hævder, at dette stof har vist gavnlige virkninger i forebyggelse af dyslipidæmi, når det indtages i passende doser. Det er et vandopløseligt vitamin, så du skal indtage det dagligt.

Kort sagt kan du ved at inkludere lucuma jævnligt i din kost:

  • Forebygge anæmi forårsaget af jernmangel.
  • Forbedre din leverfunktion.
  • Reducere risikoen for at udvikle dyslipidæmi.

Hvordan indtager man lucuma?

I mange lande kan de være svært at finde lucuma, da det kun sælges fast i visse stater i Sydamerika. Men hvis du kan få fat i denne frugt, så husk, at du ikke skal spise frugtkødet råt. Det er altid bedre at tilberede det lidt, når du vil nyde de organoleptiske egenskaber ved lucuma.

Desuden har frugtkødet i lucuma et højt indhold af stivelse, så du kan bruge det i shakes og søde saucer. De fleste retterm man bruger frugten i, er som regel søde. Men det er heller ikke usædvanligt at finde salte retter, hvor den også indgår.

Den smukke frugt bruges mest i søde retter

Frugten er svær at finde uden for Sydamerika, da den vokser i Peru.

Måske har du også undret dig: Find ud af hvilke frugter, der fremmer vægttab

Egenskaber ved lucuma, som er sjælden og sød

Som tidligere nævnt, er lucuma en frugt fra Sydamerika, som vokser under særlige vejrforhold. Man spiser den, når den er moden, og altid let tilberedt. Nogle mennesker spiser den dog rå.

Hvis man indtager den jævnligt, giver det mange fordele for helbredet, da den indeholder mikronæringsstoffer, som er afgørende for, at kroppen fungerer optimalt. Faktisk kan den forbedre leverfunktionen.

Som altid bør man bruge den med måde, da den har et højt sukkerindhold. Derfor er det bedst at invitere den ind i dit liv som en del af en balanceret kost.

Kødet i denne frugt er et sundt alternativ, der kan erstatte raffineret sukker i desserter. Den giver tekstur og en intens, sød smag, som minder om ahornsirup. Brug den også i cremede supper, is, kager og shakes. Den går rigtig godt sammen med bitter kakao og med andre fødevarer, som typisk bruges i desserter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitamin A, and risk of liver cancer. Nutr Health, 2018. 24 (2): 121-131.
  • Kahsyap ML., Ganji S:, Nakra NK., Kamanna VS., Niacin for treatment of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD): novel use for an old drug? J Clin Lipidol, 2019. 13 (6): 873-879.
  • Rojo, Leonel E., et al. “Original Contribution: Wound‐healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.” Journal of cosmetic dermatology 9.3 (2010): 185-195.
  • García Ríos, Diego Héctor. “Caracterización de algunos metabolitos primarios y secundarios en dos variedades comerciales de lúcuma (Pouteria lucuma).” (2016).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.