Hvad er fordelene ved blegejord til hudpleje?

Blegejord er en type ler, der er rig på mineraler. Udforsk dens egenskaber, og hvordan du bruger blegejord til hudpleje her.
Hvad er fordelene ved blegejord til hudpleje?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 maj, 2023

Blegejord er også kendt som “Multani mitti“. Det er en lersubstans, der traditionelt er blevet brugt i lande som Indien, Pakistan og Nepal. Især bruges blegejord til hudpleje og hårrensning.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Pakistan Association of Dermatologists er dette et produkt, der i høj grad består af mineraler, herunder aluminiumsilikater og magnesiumklorid. Faktisk har det en sammensætning, der ligner bentonits sammensætning. Vil du kende dets vigtigste anvendelsesmuligheder?

Fordelene ved blegejord til hudpleje

Blegejord er et produkt med en finere tekstur end ler og et højere vandindhold. Det stammer fra Pakistan, men bruges også som kosmetik i andre sydasiatiske lande. Mere præcist er det almindeligt anvendt til fremstilling af ansigtsmasker og ansigtsbehandlinger på grund af dets gavnlige egenskaber.

Selv om der er begrænset videnskabeligt bevis for dets virkninger på huden, tyder anekdotiske beviser på, at det er nyttigt i hud- og hårpleje. Det reducerer ikke kun tilstedeværelsen af ufuldkommenheder, men bidrager også til at forebygge for tidlige rynker. Lad os se nærmere på de mulige anvendelsesmuligheder.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Rejnfanolie: Anvendelse i hudpleje

Kontrol af talgproduktionen

Overaktive talgkirtler fører til en overdreven talgproduktion i huden. Som følge heraf ser huden beskidt og skinnende ud med tilstoppede porer. Blegejord har astringerende egenskaber, der hjælper med at kontrollere dette problem.

En undersøgelse delt i The Open Dermatology Journal fastslår, at denne ingrediens “absorberer” olierester, renser porerne og giver huden et friskere og sundere udseende.

Skæl i hovednund
Overdreven talgproduktion er lokaliseret i kanterne af hovedbunden og i kroppens folder.

Reduktion af akne

Behandlinger med denne ingrediens er ikke en løsning på akne. Faktisk er det tilrådeligt at konsultere en hudlæge først, før man inkluderer det i behandlingen af denne hudtilstand. Det menes, at dets astringerende virkning kan hjælpe, men der er ingen afgørende beviser.

Både magnesiumchlorid og aluminiumsilikater er forbundet med denne fordel. Anvendelsen af dem letter ikke blot absorptionen af andre hudprodukter, men fjerner også døde celler, fjerner urenheder, der sidder fast i porerne, og regulerer talgproduktionen.

Nyttig til eksfoliering og opstramning

En maske lavet med blegejord har en dobbelt funktion. På den ene side virker den som en eksfoliant ved at fjerne død hud, hvilket fremmer fornyelsesprocessen.

På den anden side – og som det fremgår af en undersøgelse i World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences – er den nyttig til opstramning. Dette forklares med dens evne til at holde på fugten og fremme optimal optagelse af næringsstoffer. Regelmæssig anvendelse er endda forbundet med forbedret blodcirkulation og en opstrammende effekt.

Reduktion af hudpletter

Regelmæssig anvendelse af dette lerprodukt er ideelt til at udjævne hudtonen, især i tilfælde af urenheder. Populær litteratur forbinder det med en reduktion af mørke rander under øjnene, beskyttelse mod solskader og en reduktion af hyperpigmentering. Der findes dog ingen undersøgelser, der beviser dette.

Hvad er risikoen ved at bruge blegejord til hudpleje?

Blegejord anses generelt for at være sikkert for de fleste mennesker. Det er endda velegnet til alle hudtyper.

Der er ingen rapporter om bivirkninger ved brug af denne ingrediens som kosmetik. Indånding bør dog undgås, da det kan forårsage irritation af halsen og luftvejene.

Det bør heller ikke komme i kontakt med øjne eller åbne sår. Hos personer med følsom hud kan det være en udløsende faktor for irritation. Det er tilrådeligt at anvende en lille mængde (lappetest), før man anvender det i sin helhed.

Hvordan kan jeg bruge det?

I lande som Indien indgår denne ingrediens i en lang række kosmetiske produkter, f.eks. masker, skrub og dermatologiske behandlinger. Traditionelt er det dog også ofte brugt i hjemmelavede formler.

1. En opstrammende maske med blegejord

Det siges, at regelmæssig anvendelse af denne maske kan reducere udseendet af rynker og fine linjer. Den opstrammer også huden. Kunne du tænke dig at prøve den? Her er hvordan.

Ingredienser

 • 20 g gelatine uden smag
 • 20 milliliter varmt vand
 • 5 gram blegejord

Fremgangsmåde

 1. Bland gelatinen med det varme vand og blegejorden.
 2. Når du får en klæbrig pasta, gnides den på huden. Lad den sidde i 20 minutter.
 3. Efter denne tid skylles med rigelige mængder koldt vand.
 4. Gentag brugen af den 2 eller 3 gange om ugen.
Ansigtsmaske med blegejord til hudpleje
Anvendelsen i form af masker er en af de mest traditionelle for dette produkt. Det kan også kombineres med andre stoffer.

2. En rensende maske

Hvis målet er at lave en dybderensning af huden med denne ingrediens, ændres formlen. I dette tilfælde suppleres den med rosenvandets egenskaber.

Ingredienser

 • 20 gram blegejord
 • 15 milliliter rosenvand

Fremgangsmåde

 1. Fugt leret med rosenvand for at danne en tyk pasta.
 2. Gnid behandlingen på huden med blide cirkulære bevægelser.
 3. Lad det sidde i 5 til 8 minutter og skyl derefter.
 4. Anvendes en gang om ugen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ansigtsmasker til at fjerne døde hudceller

3. En maske mod akne: Blegejord til hudpleje

For at reducere tilstedeværelsen af akne kan du prøve denne interessante behandling. Blegejord absorberer overskydende talg og reducerer tilstedeværelsen af rester i porerne. Derudover fugter de andre ingredienser og hjælper med at forhindre arvæv.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 1. Hæld alle ingredienserne i en dyb skål, indtil der dannes en pasta.
 2. Påfør derefter masken på de ønskede områder, og lad den sidde i 15 minutter.
 3. Skyl og afslut med at fugte huden.
 4. Gentag 3 gange om ugen for at opnå optimale resultater.

Det skal du huske på om blegejord til hudpleje

Blegejord er en ingrediens med lignende egenskaber som ler. Dets astringerende egenskaber gør det muligt at rense huden for at forhindre tilstedeværelsen af olie, tilstoppede porer, hudorme og akne blandt andre ufuldkommenheder.

Indtil videre er der ingen videnskabelige undersøgelser, der bekræfter dets effektivitet.

Retsmidler baseret på denne ingrediens kommer fra populærlitteraturen. Og selv om dette stof normalt tolereres godt, er det bedst at anvende det først på et lille område af huden for at udelukke mulige overfølsomhedsreaktioner.

Så vil du prøve denne ingrediens i din skønhedsrutine?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kumar, Pramod. (2019). Short Communication Multani Mitti -Is it more than a placebo?. Journal of Pakistan Association of Dermatologists. 29. 345-348.
 • Roul A, Le CA, Gustin MP, Clavaud E, Verrier B, Pirot F, Falson F. Comparison of four different fuller’s earth formulations in skin decontamination. J Appl Toxicol. 2017 Dec;37(12):1527-1536. doi: 10.1002/jat.3506. Epub 2017 Jul 26. PMID: 28745436.
 • Saxena Pal, Rashmi & Pal, Yogendra & Wal, Pranay. (2017). In-House Preparation and Standardization of Herbal Face Pack. The Open Dermatology Journal. 11. 72-80. 10.2174/1874372201711010072.
 • Somwanshi, Sachin & Kudale, Kiran & Dolas, Ramdas & Kotade, Kiran. (2017). FORMULATION AND EVALUATION OF COSMETIC HERBAL FACE PACK FOR GLOWING SKIN. International Journal of Research in Ayurveda & Pharmacy. 8. 199-203. 10.7897/2277-4343.083199.
 • Kondej D, Sosnowski TR. Effect of clay nanoparticles on model lung surfactant: a potential marker of hazard from nanoaerosol inhalation. Environ Sci Pollut Res Int. 2016 Mar;23(5):4660-9. doi: 10.1007/s11356-015-5610-4. Epub 2015 Nov 3. PMID: 26527341; PMCID: PMC4766208.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.