Lær dit barn at sove hele natten

Det er naturligt for en baby at sove meget let i de første måneder af dets liv. Der er dog ting du kan gøre, for at hjælpe barnet med at sove bedre. Find ud af hvad de er ved at læse denne artikel.
Lær dit barn at sove hele natten

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vil du gerne lære dit barn at sove? Det er ikke realistisk at forvente at en baby sover igennem hele natten. Det er helt normalt at en baby vågner flere gange i løbet af natten. Mange forældre vil gerne have at deres barn sover igennem hele natten, men ikke engang voksne sover hele natten.

Voksne menneskers søvncyklus tillader dem ikke at sove igennem hele natten, men når de vågner, lægger de sig normalt til at sove igen. En baby kan bruge 17 timer på at sove hver dag, hvilket inkluderer perioder hvor de vågner. Der er ikke ret meget du kan lære dem om at sove. De er rigtig gode til at sove!

Se også: Berolig din babys kolik med disse fire hjemmemidler

Hvad bør vi vide om hvordan børn sover?

Hvis du vil lære dit barn at sove igennem hele natten, er der nogle basale ting du skal vide først. Læs med her.

Søvn er en naturlig process i alle mennesker. I den nyfødte hjerne varer søvncyklussen 2 til 3 timer. Pointen er, at når barnet vågner, er det svært at få dem til at falde i søvn igen og de græder.

Under de 9 måneder de har tilbragt i livmoderen, har de brugt en stor del af tiden på at sove. De vekslede mellem dette og at få næring igennem navnestrengen. Når de vågnede på kunne de høre deres moders hjerteslag og stemme og faldt derefter hurtigt i søvn igen. Når de bliver født, vågner de bogstaveligt talt op.

Nyfødte vågner, græder, spiser og falder så i søvn igen. Det er sådan de tilbringer deres dage. Hvis en baby får brystmælk, tager det cirka 20 minutter at fordøje det. Hvis de får mælkeerstatning, tager det cirka 2 timer at fordøje det. Derefter vågner de igen og cyklussen starter forfra.

Min baby plejede at sove, men gør det ikke mere

I de to første måneder af barnets liv, plejer søvnen at være dybere, men efter den tredje eller fjerde måned bliver søvnen lettede. Dette er når barnet vågner flere gange hver nat. Mange mødre bebrejder sig selv for ikke at have lært deres barn at sove hele natten. Faktisk er dette søvnmønster helt normalt hos babyer som de modnes i deres søvncyklus.

Når barnet er 8 måneder gammelt, har det tilegnet sig alle søvnens faser (de fire faser af dyb søvn og faseen med let søvn.) Når barnet er 3 år gammelt, er dets søvn ligesom en voksen persons, bortset fra at det stadig ikke sover i lange perioder ad gange, ligesom voksne mennesker gør. Det er ikke før 5 eller 6 års alderen at barnet overkommer alle problemer med at sove igennem hele natten. Med det er ikke svært at lære dit barn at sove.

Hvordan lærer du dit barn at sove hele natten lang?

Du kan nemt lære dit barn at sove igennem hele natten. Læs med for at finde ud af hvordan.

Det er helt normalt at forældre spørger sig selv om der er noget galt, når deres barn ikke vil sove og i stedet græder. En atmosfære fyldt med bekymring, angst og anspændthed er dog den værste situation at lære dit barn at sove hele natten uden at vågne i.

Der findes Ferber og Estivill-metoderne som anbefaler at man lader barnet græde til det falder til ro igen. Resultater er at efter at dit barn har grædt i længere tid, det vil falde i søvn ud af udmattelse af at vente på opmærksomhed. Du må beslutte dig for om dette er den måde du har lyst til at gøre det på.

Eksperternes råd

Ifølge Dr. Rosa Jove, forfatter af Søvn Uden Tårerkan det forårsage følelsesmæssigt chok and lade dit barn græde. Det ændrer hormonerne der regulerer barnet følelser. Det lærer også barnet at det ikke nytter at græde, for mor kommer ikke og hjælper alligevel.

Børnelægen, Carlos Ganzález, er forfatter bag bøgerne Kys Mig Meget og Sådan Opdrager Du Dit Barn Med Kærlighed. Han forklarer at når en baby vågner og græder efter sine forældre, håber den selvfølgelig at de kommer efter den. Hvis barnets forældre reagerer, lærer barnet at der findes svar på hans behov.

Alligevel opfordrer han forældre til at mindske deres kontakt til barnet og ikke altid trøste barnet, eftersom dette også kan have dårlige virkninger. Det er helt normalt for børn at vågne i løbet af natten og have hjælp til at falde i søvn igen.

Sådan hjælper du dit barn

Efter dit barn er vågner mange gange i løbet af natten, er du træt. Derfor vil du gerne gøre noget der kan hjælpe både dig og den lille. Vi ved at det ikke er nemt at forholde sig roligt. Er du enig i de etiske opdragelsesmetoder, ved du også at det ikke er en mulighed at lade barnet græde.

Den almindelige anbefaling er at være tålmodig og vente på at dit barn modner og dets søvncyklus udvikler sig. Selvom man fortæller dig at en bestem metode fungerer for nogle børn, er det ikke sikker at de børn er ligesom dit barn. Din dagligdag med dit barn, vil vise dig hvad der fungerer for jer begge to.

Faste rutiner og metoder der lærer dit barn at sove

Det hjælper dog at have nogle faste rutiner, som hjælper med at berolige dit barn når det skal sove. Og som også hjælper dig med at lære dit barn at sove igennem natten. Blandt disse er:

  • Giv barnet et bad før sengetid.
  • Undgå legetøj og lyse uroer over krybben, eftersom de kan holde barnet vågent.
  • Hvis barnet er over 2 år gammelt og ser TV eller bruger tablets, bør dette begrænses til én time om dagen.
  • Når en baby er overtræt, kan det være svært at få den til at sove. Derfor er det en god idé at lade barnet tage en lur af og til.
  • Hvis barnet ikke kan lide mørke, så lad en lampe stå med svagt lys.
  • Skæld ikke ud lige inden sengetid og brug ikke sengetid som straf. Dette giver barnet dårlige associationer med sengetid.
  • Hav et ritual når barnet skal i seng. Du kan synge en sang, læse en historie eller tale lidt med barnet.
Der er mange metoder til at læse dit barn at sove igennem natten.

Den stil og metoder forældre beslutter sig for at opdrage deres barn ud fra, er helt og holdent deres beslutning. Alligevel insisterer vi på, at man respekterer hvert barns cyklusser og særheder. På samme tid, er det nødvendigt at forstå at det der virker for ét barn, ikke nødvendigvis fungerer for et andet.

Din baby vil ikke forblive en baby. De søvnløse nætter for forældre er en del af at se et barn modne og gro. Hav tålmodighed og meget snart er det ovre. Hvad der er et problem i dag, vil være overstået i morgen. Du vil have tid til at slappe af i fremtiden.

Det kan interessere dig ...
3 usædvanlige strategier til bekæmpelse af søvnløshed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 usædvanlige strategier til bekæmpelse af søvnløshed

En af de bedste måder til bekæmpelse af søvnløshed er at have et afslappende brusbad inden du går i seng og læse en bog. Prøv det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.