Lær dit barn, hvad det skal gøre, hvis det bliver væk

Med mindre børn, som kan have svært ved at huske alle informationerne, kan det være en god idé at de har en seddel med alle detaljerne. Så kan de vise den til en voksen, hvis de bliver væk.
Lær dit barn, hvad det skal gøre, hvis det bliver væk

Sidste ændring: 16 april, 2019

Alle bør lære sit barn, hvad det skal gøre, hvis det bliver væk. Du vil ikke altid kunne være hos dem og passe på dem. På denne måde, hvis de bliver væk, kan du sikre dig, at de ved, hvad de skal gøre.

Et barn, som bliver væk er alle forældres værste mareridt. Om det er i ude i offentligheden eller i dit eget nabolag, er det noget, ingen skulle opleve. Men det sker desværre oftere, end vi ønsker at indrømme. Uanset alder på barnet, er det yderst vigtigt at fortælle dem, hvad de skal gøre, hvis de skulle blive væk.

Det er vigtigt at have en plan, som alle i familien kender, så der ikke opstår forvirring, hvis det utænkelige skulle ske.

Det handler hverken om at overbeskytte barnet eller gøre det nervøst. Det er, i al sin enkelthed, et spørgsmål om at være sikker på, at barnet ved, hvad det skal gøre og på en sikker måde.

Når du lærer dem dette, giver du dem værktøj, som de kan bruge, når de vokser op og bliver mere selvstændige og modne.

Hvis dit barn bliver væk: Hav en strategi

Om det er dit eget barn, din niece, nevø eller din nabos barn, er det vigtigt at have en god indflydelse på menneskerne omkring dig, hvis du ikke vil være medvirkende til at flere børn bliver væk. Der er standardmetoder, som du kan dele med familie og venner med små børn.

Afhængigt af barnets alder, er det vigtigt, at du forklarer tingene i et sprog, de kan forstå.

Derfor skal råd og regler være enkle og tydelige.

Læs også: Sådan holder du op med at skælde ud på dine børn

Hvad er hovedreglerne hvis dit barn bliver væk?

Hvis et barn nogensinde bliver væk fra dig, også selvom det kun er i få minutter, kan den stress og angst, som følger med være ubærlig. Lige meget hvor mange advarsler du giver eller ser, vil risikoen for, at et barn forsvinder, altid være til stede.

Det gælder især børn i alderen 3-5 år. Deres nysgerrighed kan let lokke dem væk fra os.

Lad os se på, hvad du kan gøre:

Tal med dem om, hvad de skal gøre.

Denne samtale bør I have hjemmefra. Selv hvis dit barn er sammen med andre, er det vigtigt, at de ved, hvad de skal gøre, hvis de bliver væk.

Det handler ikke om at gøre dem utrygge. Instruktioner bør gives roligt og i en positiv tone.

Du kan forklare dem, at det er let at blive distraheret i et kort øjeblik og blive væk fra sine forældre. Barnet skal forstå, at ved at følge dine instruktioner, vil det være nemmere at finde dem igen, hvis de skulle blive væk.

Lær dem at bede om hjælp på en sikker måde.

 

Vi siger altid til vores børn, at de ikke må tale med fremmede. Dog skal de vide, hvis de bliver væk, hvordan de sikkert identificerer, hvem de sikkert kan tale med.

  • Fortæl dem at de må tale med voksne, som har børn med
  • Hvis de ikke kan se nogen med børn, kan de tale med en enlig kvinde eller en sikkerhedsvagt
  • Derefter skal de fortælle, at de er blevet væk, samt informere om deres navn, deres forældres navne og telefonnummer. Det er selvfølgelig vigtigt, at de lærer disse ting fuldstændigt.

Fortæl dem, at de skal forblive på ét sted, hvis de er blevet væk.

Nogle gange kan situationen forværres, hvis et forsvundet barn bevæger sig rundt fra et sted til et andet.

Du skal forklare dem, at det er bedst at blive på det sted, hvor de sidst var sammen med jer. Det bør du minde dem om hver gang, I forlader hjemmet.

Forsikr dem om, at du nok skal finde dem, hvor end de er.

En god måde at forsikre sig, at barnet har forstået dette er ved at øve det med dem. Spørg dem, hver gang I forlader hjemmet, hvad de ville gøre, hvis de blev væk fra dig.

Du kan også stille dem disse spørgsmål: Hvem skal du gå hen til, hvis ikke du kan se nogen med børn? Hvad vil du sige, hvis en mand beder dig gå med ham for at finde din mor og far?

Øv spørgsmål som disse, så du er sikker på, at dit barn ved, hvad det skal gøre.

Læs også: Lad ikke dine frustrationer gå ud over dine børn

Afsluttende råd

Ligesom det ovenfor beskrevne, er det også en god ide at opfordre dit barn til altid at gå med dig i hånden. Det er også en god ide at sætte mærker i deres tøj med deres og dit navn samt telefonnummer.

Mor der holder sit barn. hvis dit barn bliver væk

Med mindre børn, som kan have svært ved at huske alle informationerne, kan det være en god idé at de har en seddel med alle detaljerne. Så kan de vise den til en voksen, hvis de bliver væk.

Derudover skal du vide, hvad du skal gøre, når du finder barnet igen. Det vil være uretfærdigt at blive vred og råbe, når du endelig finder barnet. Husk på, at børn ikke bliver væk med vilje.

Endelig er det det bedste tidspunkt med det samme at fortælle barnet, hvor meget du elsker dem og hvor glad du er for at I er sammen igen. Senere, når alle er faldet til ro, kan I analysere det hele sammen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vallet, M. (2007). Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. WK Educación.
  • Enguita, M. F. (2007). Educar es cosa de todos: escuela, familia y comunidad. La relación familia-escuela, 13.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.