Lupinmel: En fantastisk glutenfri mulighed

Hvis du kan lide bælgfrugter, må du ikke gå glip af muligheden for at inkludere lupinmel, en fødevare af meget høj kvalitet, i din kost.
Lupinmel: En fantastisk glutenfri mulighed
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 18 oktober, 2022

Lupinmel er en ingrediens, der kan indgå regelmæssigt i kosten, og det har flere sundhedsmæssige fordele. Det er en glutenfri fødevare, så det kan erstatte hvedemel i tilfælde af cøliaki eller personer, der er følsomme over for proteinet. Derudover har det flere vigtige næringsstoffer, og din krop vil sætte pris på det!

Inden vi begynder, vil vi gerne understrege, at bælgfrugter bør spille en vigtig rolle i den ugentlige kost. Det er vigtigt at inkludere dem mindst 2 eller 3 gange, da de er en kilde til fibre, proteiner og essentielle mineraler.

Desuden indeholder de komplekse kulhydrater, hvilket er elementer, der fungerer som det vigtigste energiske substrat til at udføre højintensive aktiviteter.

Hvor kommer lupinmel fra?

Bælgfrugter i lille glas

Som navnet selv antyder, fremstilles lupinmel af den søde lupinbønne, der hører til gruppen af bælgfrugter. De anvendes ikke særlig hyppigt i den populære gastronomi, men de er i stigende grad til stede i mange menneskers kost på grund af deres alsidighed og de fordele, de giver.

Disse bælgfrugter er hjemmehørende i regioner i Amerika og Asien. Planten kan blive et par meter høj, og der vokser bælgfrugter indeni dem, som er frøene, den spiselige del. Som fødevare er det vigtigt at fremhæve protein- og fedtsyreindholdet i omega-3- og omega-6-serien. Selvfølgelig er et af de vigtigste kendetegn, at de ikke indeholder gluten.

Vi må heller ikke undervurdere tilstedeværelsen af fibre i lupinbønner. Kravene i de vigtigste kostråd er 25 gram om dagen. Dette opfyldes dog sjældent, hvilket kan føre til ændringer i fordøjelsesfunktionen eller tarmtransitten.

Læs om en anden type mel her: Jordnøddemel: En kilde til protein i din kost

Fordele ved lupinmel

Lupinmel i en lille skål

Lupinmel indeholder fibre og antioxidanter.

Inddragelsen af lupinmel i en varieret og afbalanceret kost kan have flere positive sundhedseffekter. Det kan virke som et hjertebeskyttende element, hovedsagelig på grund af de antioxidanter, det indeholder.

Antioxidanter neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne mekanisme er ifølge en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Medicinal Chemistry blevet forbundet med en lavere risiko for udvikling af komplekse sygdomme.

Desuden kan de hjælpe med at kontrollere blodsukkerniveauet på grund af deres fiberindhold. Det har vist sig, at dette element er vigtigt for at forebygge og håndtere diabetes.

Denne sygdom bliver mere og mere udbredt i befolkningen på grund af det alt for høje indtag af simple sukkerarter, som er blevet fremmet i de seneste år. Den er også forbundet med andre alvorlige sundhedsproblemer.

Lupinmel hjælper dig med at kontrollere din appetit, hvilket er afgørende, når du bruger en kaloriefattig diæt med henblik på vægttab.

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrition Reviews bremser dette stof mavetømningen, hvilket fremmer mæthed i længere tid. Dette vil hjælpe dig med at holde dig til din diæt og undgå en mulig rebound-effekt.

Afslutningsvis kan dette produkt hjælpe med at supplere det daglige proteinbehov. Proteiner er meget vigtige næringsstoffer for at forebygge problemer i forbindelse med mager masse og for at sikre en tilstand af indre homøostase.

De proteiner af højeste kvalitet er dem, der findes i fødevarer af animalsk oprindelse, men det betyder ikke, at du ikke bør spise masser af grøntsager som supplement.

Et glimrende supplement til din kost

Som du har set, er lupinmel et produkt af høj kvalitet, der kan indgå regelmæssigt i din kost med det formål at forbedre din generelle sundhed.

Det indeholder vigtige næringsstoffer og kan give en betydelig dosis fibre. Det er vigtigt at dække dit daglige fiberbehov for at undgå forstoppelse eller tarmdysbiose. Det er situationer, der kan forårsage fordøjelsesproblemer.

Som det sidste vil vi gerne nævne, at mel generelt giver mindre luft i maven, end når du spiser bælgfrugter i deres helhed. Dette sker, fordi en del af fibrene er knækket, hvilket mindsker den efterfølgende gæring.

På grund af dette vil fordøjelsesprocessen være lettere, og du vil ikke være så tilbøjelig til at opleve ubehag. Men hvis du lider af dysbiose, er bælgfrugtmel måske ikke godt for dig. I dette tilfælde er det bedst at konsultere en fagperson.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020;17(3):e1003053. Published 2020 Mar 6. doi:10.1371/journal.pmed.1003053
  • Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.