5 måder, hvorpå det forårsager langvarige skader at råbe af børn

Forskellige studier har vist, at den kan skade børn følelsesmæssigt, cerebralt og fysisk, hvis man råber af dem. Find ud af mere i dagens artikel.
5 måder, hvorpå det forårsager langvarige skader at råbe af børn

Last update: 09 august, 2022

Forskellige studier har antydet, at det, at råbe af børn, kan skade dem følelsesmæssigt, cerebralt og fysisk. Find ud af mere i dagens artikel.

Det er aldrig den bedste opdragelsesmetode at råbe af børn. Tro det eller ej, men råb er også en form for vold, som kan forårsage langvarig skade på dit barns personlighed og hjerne.

Nedenstående vil vi fortælle dig, hvorfor det er bedre at opdrage dine børn på en respektfuld måde, og hvorfor du bør undgå at råbe af dem. Læs med og find ud af, hvordan du kan disciplinere dem ved at bruge kærlighed og empati.

Forældres råben

Kvinde råber

Har du nogensinde set tilbage på de tider, hvor du har råbt? Disse råb viser, at du har mistet kontrollen. Du råber kun, når du ønsker at blive hørt og pålægge andre dine tanker. Tror du virkelig, at du ved at hæve stemmen vil kunne formidle din besked bedre?

Ifølge data udgivet i bogen, Outsmarting Anger: 7 Strategies for Defusing Our Most Dangerous Emotion, af psykiateren, Joseph Strand, Ph.D., bliver barnets limbiske system aktiveteret, når du begynder at hæve stemmen. Det samme system er ansvarligt for den instinktive “flygt eller kæmp”-reaktion.

Når du råber af børn for at få dem til at lytte og være opmærksomme, vil du faktisk opnå det modsatte. Du får dem til at ønske at råbe tilbage, eller måske ønsker de at komme væk og gemme sig, hvis det ikke fungerer at råbe tilbage.

Råben føles heller ikke rart, hverken for dig eller dit barn. Lad os se på, hvilke konsekvenser råben har på børns sind.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Daglig stress kan forårsage depression

1. Råben forårsager ændringer i børns hjerner

Kvinde råber af dreng

Et studie fra 2011 konkluderede, at tidlig og vedvarende eksponering for stress genereret af råben kan ændre måden, hvorpå hjernen bearbejder informationen, vi modtager gennem sprog.

Råben af børn kan ændre måden, hvorpå barnets hjerne udvikler sig. De begynder at bearbejde negative informationer og begivenheder mere dybdegående og hurtigere end de positive.

2. Det kan forårsage depression og lavt selvværd at råbe af børn

Husker du, hvordan du havde det, når din mor, far eller lærer råbte af dig? Når du råber af børn, fremmer du frygt, frustration og tristhed. Foruden disse forbigående følelser kan du også påvirke barnets psyke.

At hæve stemmen, så barnet lytter til dig, sender en tydelig og klar besked. “De er ikke gode nok til at gøre tingene korrekt, præcis ligesom du forventede”. Den mangel på tålmodighed og tolerance kan få dem til at føle, at de ikke møder dine forventninger. Det vil ende med at beskadige deres selvværd.

Nogle forskere har derudover antydet, at verbal mishandling kan være årsagen til psykologiske problemer hos voksne. Råb har faktisk været forbundet med depression og angst. Det har derudover også været forbundet med selvdestruktive handlinger såsom alkohol- og stofmisbrug eller risikabel seksuel adfærd.

3. Følelsesmæssigt misbrug kan forværre adfærdsproblemer

Mand viser eksempel på, hvordan nogle råber af børn

Som vi har forklaret i begyndelsen af artiklen, forårsager råben af børn en reaktion i det limbiske system. Denne reaktion er enten flygt eller kæmp. I mange tilfælde vil det, at hæve stemmen over for børn, kun gøre problemet værre. Det vil faktisk øge deres oprørskhed og stædighed, hvilket endda kan sætte dem i fare.

Forskere observerede, at 13-årige børn, som havde oplevet stressende situationer på grund af deres forældres råben, havde øget deres negative adfærd på mellemlang sigt. Hvis du ønsker at afholde situationen fra at blive endnu mere kompliceret, bør du undgå at råbe af børn.

4. At råbe af børn lærer dem den forkerte måde at håndtere tingene på

Forældre er spejlet, som barnet ser i. Hvis vi ikke ved, hvordan vi skal kontrollere vores følelser, hvordan kan vi så forvente, at vores børn gør det? Ved at miste kontrollen lærer vi dem at opføre sig som os. Når vi råber, viser vi dem, at det er sådan, man får, hvad man vil have.

Hvorfor prøver du ikke at tale i stedet for at råbe? Hvorfor lærer du ikke dine børn at håndtere dine frustrationer på en positiv måde? Lad os sætte et eksempel, så de senere i livet vil blive til selvsikre, empatiske og respektfulde voksne.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Opdrag med kærlighed, ikke lydighed baseret på frygt og begrænsninger

5. Hvis man råber af børn, kan det påvirke deres fysiske helbred

Mand råber af barn

Som du har læst, har nogle studier konkluderet, at det stress, som børn oplever fra deres forældres råben af dem, kan føre til kroniske sygdomme. Disse sygodmme er forårsaget af endokrine frigivelser genereret af stress. Blandt de mulige fysiske problemer er:

  • Gigt.
  • Migræne og voldsom hovedpine.
  • Problemer med nakke og ryg.
  • Andre kroniske smerter.

Som konklusion bliver vi først nødt til at lære, hvordan vi kan håndtere vores følelser, hvis vi ønsker, at vores børn bliver til glade, følelsesmæssigt empatiske, modstandsdygtige og sunde voksne. Løsningen på vores problemer er ikke at råbe af børn, og det vil heller ikke få vores børn til at lære hurtigere.

Stop med at råbe i dag, og prøv nogle positive teknikker, når det kommer til at opdrage børn. Når du føler, du er ved at eksplodere, skal du trække dig tilbage, trække vejret og berolige dig selv.

Tal respektfuldt til dine børn på barnets niveau. Husk, at du er det spejl, som dine børn ser i, og måden, som de tænker om sig selv i fremtiden, vil have meget at gøre med dig.

It might interest you...
Fysisk inaktivitet hos børn: En voksende epidemi
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Fysisk inaktivitet hos børn: En voksende epidemi

Fysisk inaktivitet hos børn er et problem, der er steget gradvist i den vestlige verden. I dag er der flere stillesiddende end aktive børn.  • Devine, L. (2013). Outsmarting Anger: 7 Strategies for Defusing Our Most Dangerous Emotion. John Wiley & Sons. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=72BcCwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR7&dq=Outsmarting+Anger:+7+Strategies+for+Defusing+Our+Most+Dangerous+Emotion&ots=ikZW2tZU_z&sig=xELqv65P6H_f1Pb_zwoQf23VCC0#v=onepage&q=Outsmarting%20Anger%3A%207%20Strategies%20for%20Defusing%20Our%20Most%20Dangerous%20Emotion&f=false
  • Tomoda, A., Sheu, Y. S., Rabi, K., Suzuki, H., Navalta, C. P., Polcari, A., & Teicher, M. H. (2011). Exposure to parental verbal abuse is associated with increased gray matter volume in superior temporal gyrus. Neuroimage, 54, S280-S286. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950228/
  • Norman, R. E., Byambaa, M., De, R., Butchart, A., Scott, J., & Vos, T. (2012). The long-term health consequences of child physical abuse, emotional abuse, and neglect: a systematic review and meta-analysis. PLoS Med, 9(11), e1001349. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507962/
  • Prieto, G. B. (2008). Hacia una educación de calidad. Revista Iberoamericana de Educación, 45(6), 3. http://www.cop.es/colegiados/m-13106/images/Art%C3%ADculoEducaciónCalidad.pdf
  • Miller, G. E., Chen, E., & Parker, K. J. (2011). Psychological stress in childhood and susceptibility to the chronic diseases of aging: moving toward a model of behavioral and biological mechanisms. Psychological bulletin, 137(6), 959. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202072/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.